Konya'da, neolitik dönem yerleşim yeri olan Boncukluhöyük'teki kazı çalışmaları başkanı Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Douglas Baird, Boncukluhöyük'ün, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınan geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan Çatalhöyük'ten daha eski olduğunu ortaya çıkardıklarını söyledi. Doç. Dr. Baird, geçen yıl yaptıkları kazılarda çıkartılan hayvan boynuzunun bulunduğu yerden alınan karbon testi sonucuna göre Boncukluhöyük'ün, Çatalhöyük'e göre 1300- 1400 yıl daha öncesine dayanan bir yerleşim yeri olduğunu vurguladı.
Konya'nın merkez Karatay İlçesi'ne bağlı Hayıroğlu Beldesi'ndeki neolitik dönem yerleşim birimi Boncukluhöyük'te kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde gerçekleştiriliyor. Kazı başkanlığını Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Douglas Baird'in yaptığı Boncukluhöyük, Çumra İlçesi'nde bulunan ve UNESCO tarafından Dünya Miras listesine alınan Çatalhöyük'e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta.
ÇATALHÖYÜK'DEKİ İNSANLARIN ATALARININ YERİ
Kazı Başkanı Doç. Dr. Douglas Baird, Çatalhöyük etrafında yüzey araştırmaları yaparken 2001 yılında Boncukluhöyük'teki yerleşkeyi bulduklarını vurguladı. Bu yerleşkenin Çatalhöyük'te yaşayan insanların atalarının yaşadığı bir yerleşke olduğunu düşündüklerini belirten Doç. Dr. Baird, şunları söyledi:
"2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile kazı çalışmalarına başladık. Buradaki evlerin içinde bulduğumuz buluntular, Çatalhöyük'teki kültürün ilk başlangıcı olarak değerlendirmek mümkün. Evlerin aynı noktaları kullanarak birbirinin üzerine inşa edilmesi, ölülerini evlerinin tabanlarının altına gömmeleri buna işaret ediyor. Bu evlerin içinde bulduğumuz boyalar ve dekoratif desenli buluntulara dayanarak Çatalhöyük'teki sanatın öncülerini oluşturduğunu görüyoruz."
ÇATALHÖYÜK'DEN DAHA ESKİ
Doç. Dr. Douglas Baird, yaptıkları kazı çalışmalarında elde edilen bulgulara göre, Boncukluhöyük'ün, 9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük'ten daha eski olduğunu ortayı çıkardıklarını söyledi. Geçen yıl yaptıkları kazı sonrası bir evin duvarından hayvan boynuzu çıkardıklarını vurgulayan Doç. Dr. Baird, "Hayvan boynuzunun bulunduğu yerden aldığımız karbon örneği Çatalhöyük'ten 1300- 1400 yıl öncesini gösteriyor. Sonuç olarak Boncukluhöyük'ün Çatalhöyük'ten yaklaşık 1400 yıl önceye ait bir yerleşim merkezi olduğunu da kesinleştirmiş oluyor" diye konuştu.
MKY(İA/BT) - Konya
Son Dakika › Güncel › Boncukluhöyük, Çatalhöyük'ten 1400 Yıl Daha Eski - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?