Bodrum - Orfoz ve Lahozun Geleceği Bodrum'da Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

Bodrum - Orfoz ve Lahozun Geleceği Bodrum'da Tartışıldı

Bodrum - Orfoz ve Lahozun Geleceği Bodrum\'da Tartışıldı

Orfoz ve lahozun geleceği Bodrum'da tartışıldıMuğla'nın Bodrum ilçesinde, kayalık alanlarda yetişen 'lahoz' ve 'orfoz' cinsi balıklarının korunması için Uluslarası Orfoz Çalıştayı düzenlendi.

07.10.2016 19:33

Orfoz ve lahozun geleceği Bodrum'da tartışıldı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, kayalık alanlarda yetişen 'lahoz' ve 'orfoz' cinsi balıklarının korunması için Uluslarası Orfoz Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, yapılabilecekler tartışıldı.

Bodrum'da, TÜBİTAK, İskenderun Teknik Üniversitesi, Doğa ve Bilim Derneği ve Türk Deniz Araştırmaları Derneği'nin (TÜDAV) destekleriyle Ersan Resort and Spa'da, Uluslararası Orfoz Çalıştayı yapıldı. Toplantıda yanlış avlanma ve çeşitli nedenlerle nesli tükenmekte olan orfoz ve lahozların korunması için neler yapılabileceği görüşüldü. Toplantıya konuşmacı olarak davet edilen İstanbul Üniversitesi Su Ürünler Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, orfozun Akdeniz için kültürel bir hazine olduğunu belirtip, "Birçok ülkeden katılımcı, araştırmacı var. Sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede orfoz üreme alanları var. Bu sadece Türkiye'nin de sorunu değil. Hepimiz kendi evimizin önünü temizlersek, bütün evler temiz olacak. Bu nedenle, Türkiye bir yerden işe başlamalı. Malta, İspanya, Almanya ve Arap ülkelerinden uzmanlar var. Orfoz için bir yol haritası nasıl olacak? Orfozun korunması için Akdeniz ülkeleri ne yapılması gerektiğini tartışacağız. Orfoz Akdeniz için bir kültürel hazine, biyolojik, ekonomik hazinemiz. Bu açıdan çok önemli" dedi.

ULUSLARARASI ARAŞTIMACILAR VAR

Çalıştayın orfoz ve lahozların korunması konusunda Türkiye'de düzenlenen ilk toplantı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Öztürk, "Bu toplantı çok önemlidir. Bu balık türleri 2016 korunmaya alındı. Korunmaya alınması yetmiyor. Nasıl korunacak? Korunması için nasıl çaba göstereceğiz? Denetimleri kim yapacak? Tüm bu konular görüşülecek. Çünkü orfoz, birçok nedenden ötürü tehdit altında. Tehditte, zıpkınla balık avcılığı birinci sırada geliyor. Trolde hedef dışı av olarak karşımıza çıkıyor. Birçok bölgede orfoz popülasyonunda azalma olduğunu biliyoruz. Bu yıl, su ürünleri sirkülerine göre orfoz ve lahoz avcılığı yasak çünkü bu türlerin korunması gerekiyor. Bu türler artık stokları azalmış, yıpranmış durumda" diye konuştu.

Bu iki balık türünün korunması için yapılacaklara değinen Prof. Dr. Öztürk, "Zıpkınla balık avcılığı sınırlandırılmalı. Trollerle ilgili yeni sınırlamalar gelmeli. Belki de en önemlisi koruma alanları oluşturulmalı. Hayvanların kolayca üreyebileceği, yumurtlayabileceği, kolayca yaşayabileceği, beslenebileceği koruma alanları oluşturulmalı" dedi.

"GÖKOVA'DA ORFOZ KALMADI"

Geçmişte Gökova Körfezi'nin orfozların cirit attığı alanlardan biri olduğuna da dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki orfoz kalmadı. Büyük ve küçük mercan kayalığına daldığımız zaman orfozdan geçilmiyordu. Bugün bir tane bile orfoz yok. Dalışlarda hiç orfoz görülmedi. Demek ki biz birçok şeyi kaybediyoruz. Gelecek kuşaklara, sürdürülebilir bir çevre, deniz kaynakları lazım. Sürdürülebilir balıkçılık kaynakları lazım. Herşeyi tüketmemeli. Bize tüketmeden devrettiler. Bizim de tüketmeden bizden sonrakilere devretmemiz lazım."

Sunumun ardından Çalıştay Temsilcisi Cemal Turan, Öztürk'e teşekkür plaketi verdi. Çalıştay yarın yapılacak sunumların ardından sona erecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum - Orfoz ve Lahozun Geleceği Bodrum'da Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement