Bodrum'un Gümüşlük Mahallesi'nde 5 yıl önce gün ışığına çıkarılan 2 bin 500 yıllık, Helenistik döneme ait mezarların üstünün yol geçeceği için kapatılmasına bir tepki de Bodrum Kent Konseyi'nden geldi. Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi Başkanı, arkeolog Ayşe Temiz, yanlıştan dönülüp, yolun kapatılıp, tarihi mezarlardaki arkeolojik kazının sürdürülmesini istedi.
Gümüşlük Mahallesi'nde yaklaşık sekiz yıldır sürdürülen Antik Myndos Kenti Kazı ve Kurtarma Çalışmaları'nda 5 yıl önce bulunan 2 bin 500 yıllık üç mezarın üzerinin geçen 6 Mart'ta Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan ve AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp'in de katıldığı törenle tekrar gömülüp, iki yıldır kapalı olan yolun tekrar trafiğe açılmasına tepkiler sürüyor.
Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon'un danışmanı Özay Kartal'ın yapılan uygulamayı, yazılı açıkmasında 'Bodrum'da IŞİD zihniyeti' diyerek eleştirmesine, AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, 'Bodrum'da Kırk Haramiler' açıklamasıyla yanıt vermesi üzerine başlayan tartışmalara Bodrum Kent konseyi de katıldı. Bodrum Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi Başkanı Ayşe Temiz, koordinatörü Rezzan Şebin ve eş başkanı Nuran Yüksel ile basın açıklaması yaptı.
Myndos Antik Kenti'nde, 2006 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Uludağ Üniversitesi adına Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında bilimsel arkeolojik kazılar yapıldığını hatırlatan Temiz, şöyle konuştu:
"2013 yılında açılan mezar birinci derece arkeolojik SİT alanında ve şahıs arazisi üzerinde bulunmaktadır. Koruma kurulunun daha önce aldığı bir kararda yeni bir yol açıldıktan sonra mezar üzerinden geçen yolun kapatılması ve mezarın kazılması yönünde bir hüküm bulunmaktadır. Gümüşlük'ten Yalıkavak'a giden yeni bir yol yapılmış ve trafiğe açılmış bulunmaktadır. Mezar üzerinden geçen yolun hiçbir yasal dayanağı bulunmamaktadır. Yol şahıs arazisi üzerinden kendisinden bile izin alınmadan geçirilmiştir. Arazi Myndos Antik kenti'nin nekropol alanı yani antik mezarlığıdır. Gerek Kazı Başkanlığı gerekse Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin yaptığı kurtarma kazıları ile birçok mezar açılmış ve gömü çeşitliliği ve buluntular açısından ilginç sonuçlara ulaşılmıştır.
Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararı ile verilen izin kapsamında, yapılan kazı sonucu açılan mezarın kapatılmasına karar verilmiştir. Verilen bu kararlar gereği, Şubat 2015'te de Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından mezar kapatılmış ve illegal yol trafiğe açılmıştır.
Birinci derece arkeolojik SİT alanında Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan kazının Koruma Kurulu kararıyla iptali kabul edilemez bir durumdur. Üstelik açılan yol 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun birinci maddesinde sayılan ve hiçbir şekilde inşai faaliyet yapılmaması gereken birinci derece SİT alanında kalmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün ve Muğla Koruma Kurulunun yapılan büyük yanlıştan dönerek, yolun kapatılmasını sağlamasını ve arkeolojik kazının sürdürülmesi için gereken işlemin yapılmasını diliyoruz. Mezarların yeniden açılması için Kent Konseyi olarak ilgili bakanlık ve kurula müracaatlarımızı yapacağız" dedi.
Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi koordinatörü Rezzan Şebin de "Kimse veya herhangi bir kurum ile polemiğe girmek, kimseyi suçlamak istemiyoruz. Bodrum'un tarihi ve kültürü açısından doğru olanın yapılmasını ve bu tür tartışmaların siyaset içerisine çekilmesini kabul etmiyoruz."
Son Dakika › Güncel › Bodrum'da Tarihi Mezarların Kapatılmasına Bir Tepki de Kent Konseyi'nden - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?