Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) ve Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi tarafından düzenlenen dünya ve Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği panelde, seçimin ardından ülke ekonomisinde yaşanması muhtemel tablo hakkında tahminler yapıldı. Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, ülke ekonomisinin Avrupa'da yaşanan dalgalanmalardan bağımsız değerlendirilemeyeceğini savundu.
BESİAD ve DTO Bodrum Şubesi tarafından düzenlenen ekonomi panelinde, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Taner Berksoy ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Arslanoğlu konuşmacı olarak yer aldı. BESİAD Başkanı Uğur İlhami Özden, DTO Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ev sahipliğinde düzenlenen paneli protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri izledi.
Seçimin Türkiye ekonomisine etkisini değerlendiren Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, erken seçime gidilmesi durumunda ekonominin kötüye gideceğini öne sürdü. Ekonomi konusunda etrafta Kemal Derviş'in adının geçtiğini belirten Erdoğan, üç dönem kuralını da hatırlatarak "Demekki bir sıkıntı var. Adam bulamıyoruz etrafta. Seçim için en az 2 sene ihtimali olduğunu düşünüyorum. Ama 2 sene boyunca Türkiye'nin nasıl gelişeceği sadece bize bağlı değil, dünyada bazı ülkelerde de sıkıntılı günler yaşanacak. Örneğin dolar 2.78-79 olabilecekken 3 oluyor 3.5 oluyor. Sürekli kazık yiyoruz" dedi.
"DÖVİZE ELİNİZİ SÜRMEYİN"
Erken seçim ihtimalinin yavaş yavaş azaldığını ve parlamentonun yüzde 70'ini yeni milletvekillerinin oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Taner Berksoy ise koalisyonun akıllı yönetilmesi durumunda normal siyasete dönülebileceğini dile getirdi. İki koalisyon ortağının birbiri ile kavga etmesi durumunda yeni risklerin ortaya çıkacağını vurgulayan Berksoy, "Yaşadık bunları. Ufukta çok ciddi riskler var. FED, Yunanistan, güneyin patlaması çok ciddi bir risk, Rusya ciddi bir risk, petrol ciddi bir risk" diye konuştu. Türkiye'de cari açığın büyük kısmını enerji ithalatının oluşturduğuna değinen Prof. Dr. Berksoy, dünya ekonomisi büyümeye başladığında talebin artarak, petrol fiyatlarının da yukarı doğru çıkacağını vurguladı. Cari dengenin yaratacağı hasarlar konusunda hazırlıklı olunması için uyaran Berksoy, "Çok büyük türbülansların olma ihtimali var. Eğer iş yapıyorsanız dövize elinizi sürmeyin. Altın gibi enayi işlerle de uğraşmayın. Eğer kullanmayacağınız paranız varsa, ailenin ihtiyacı olmayan bir paranız varsa onu da ileri doğru taşıyın. Bu dönem paradan para kazanılacak dönem değil. Paranızın değerini muhafaza edeceğiniz bir dönem. Dikkatli bir yatırımcı bu şekilde davranır diye düşünüyorum" dedi. YUNANİSTAN'IN DURUMU
Yunanistan'daki ekonomik sorunu irdeleyen ve yaşanan gelişmeleri değerlendiren panelistler, krizin ekonomik boyutta olmadığı görüşlerine yer verdi. Yunanistan'daki sorunun siyasi bir sorun olduğunu savunan Prof. Dr. Berksoy, "Yunanistan mali açıdan bakıldığında darmadağın olmuş bir ülke. Aklı başında bir iktisatçı Yunanistan'ın kamu maliyesi kayıtlarına baktığında, bu ülkenin intihar ettiğini anlar. Avrupa daha ısrarla diyor ki 'küçülün, kaynak yaratın ve borçlarınızı ödeyin.' Şu anda Yunanistan'a siyasi ders veriyor. Çünkü bana göre olayın büyük kısmı aşıldı. 200 küsur milyar dolar ödendi. Yunanistan'dan başlayarak diğer Avrupa ülkelerine de ders veriliyor. 'Bakın maliyenizi dağıtmayın.' Çünkü Avrupa tuhaf bir entegrasyon. Herkes kafasına göre maliye politikası izliyor. Yunanistan batacağı kadar batmış. Drahmi'ye geçerler, kendi ürünlerini dışarıya satabilecek hale gelirler" diye konuştu.
Son olarak Yunanistan ekonomisinin 200-250 milyar dolarlık bir ekonomi olarak 17.5 trilyon dolarlık Avrupa ekonomisinin yüzde 1'inin biraz üzerinde bir paya sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erhan Arslanoğlu ise "Yunanistan, gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 180'ine yakın borcu olan bir ülke. IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası ortaklaşa 230 milyar Euro'luk bir destek paketi sağladı Yunanistan'a. Bankalar riskten kurtarıldı. Almanya başta olmak üzere Avrupa Yunanistan'a karşı tavrını değiştirmezse, Avrupa'yı ciddi sorun bekliyor" dedi.
Son Dakika › Güncel › Bodrum'da Ekonomi Konuşuldu- 2 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?