'Çocuk İstismarlarını Önleme ve Farkındalık'
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen 'Çocuk İstismarlarını Önleme ve Farkındalık Paneli'nde çocuğun fiziksel, cinsel ve duygusal istismarı konularında bilgi verildi.
Karia Rotary Kulübü tarafından Heredot Kültür Merkezi'nde Çocuk İstismarlarını Önleme ve Farkındalık Paneli düzenlendi. Panele, Çocuk İstismarlarını Önleme Derneği Fethiye Şubesi Başkanı Hilkat İnan, Sosyal Hizmet Uzmanı Figen Paslı, Çocukların Ticari Cinsel Sömürüsü ile Mücadele Ağı'nda görevli Av. Şahin Antakyalıoğlu, Psikolog İlknur Özer, Karia Rotary Kulübü Üyesi ve Sosyal Medya Uzmanı Serkan Ceylan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Sergender Sezer, Bodrum Özel Fen Bilimleri Ortaokulu Psikolojik Danışman Barış Aygener, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Neşe Yeniçeri konuşmacı olarak katıldı. Sosyal Hizmet Uzmanı Figen Paslı, çocuğun ne yaşadığının ortaya çıkarılmasının uzun ve emek isteyen süreç olduğunu belirterek, "Çocuğun vücudunda açıklanamayan yara ve bereler oluşması, bize fiziksel istismarın ipuçlarını veriyor. Çocuk üzerindeki etkisi ise bedensel gelişim bozuklukları ve okul başarısında düşme gözleniyor. Uzun ve kısa dönemli davranışsal sonuçları arasında uyuşturucu kullanımı, suç davranışlarına alkol ve diğer uyuşturucu bağımlılıklarına ve olumsuz davranışlara yüksek oranda eğilim gösterme yer alıyor. Cinsel istismara maruz kalan çocuklarda, ileri derecede cinsel bilgi sahibi olması, depresyon, okulda beklenmedik zorlanmalar, akranlarla ilişkide zorluk ve onlarla ilişkiden çekinme, tanıdık kişilerden çekinme, mekan ya da kişilerden kaçınma gibi davranış bozuklukları gözlemliyoruz. Tüm bunlar çocukta, stres bozukluğu, uyku bozukluğu, korku tepkilerine dikkat eksikliğine neden olabiliyor. Üvey aile ile büyüme, ailede cinsel tacize uğramış olma, yalnızlık, çocukları cinsel obje olarak yönelme etkisi, tacizcide karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor" dedi.
"ÖZEL BÖLGELERE OYUNSAL İSİMLER VERİLMEMELİ"
Karia Rotary Kulübü üyesi ve psikolog İlknur Özer, çocuklara öncelikler herkesin bedeninin kendine özel olduğu, anne-baba ve birkaç kişi dışında kimsenin onları çıplak görmek zorunda olmadığını anlatmak gerektiğini belirterek, "Çocuklara küçük yaşlardan itibaren, kendi kendine giyinip soyunmayı, tuvalet eğitiminde ise okul çağına kadar tuvaleti yardımsız kullanabilecek durumda olması gerekir. Bu yabancılardan yardım almasını engeller. Çocuğumuza 'Senin özel bölgelerine herhangi birinin dokunmasının uygun olmadığını bil ve bunu söyle' demeliyiz" dedi.
Özer, çocuklara özel bölgeler anlatılırken oyunsal isimler yerine doğru isimleri ile öğretmek gerektiğini belirterek, "8 yaşından küçük çocuklara bikini ve şort bölgesinin vücudumuzun özel bir bölgesi olduğunu anlatmalıyız. Okul çağında olan, kreşe ya da anaokuluna giden çocuklara organlarımızı göz, kulak, kol, bacak gibi kendi isimleri ile tanıtıyoruz. Özel bölgeler içinde aynı yöntemi uygulamak, kızlarda vajina, erkeklerde penis olarak anlatmalıyız. Cinsellik çocuklarda 3 yaşından itibaren gelişmeye başlyor. Eğlenceli ya da ilginç isimler vermemeliyiz" dedi.
Panel kapsamında Çocukların Ticari Cinsel Sömürüsü ile Mücadele Ağı'nda görevli Av. Şahin Antakyalıoğlu 'Çocuk İstismarının Hukuki Boyutu', Karia Rotary Kulübü Üyesi ve Sosyal Medya Uzmanı Serkan Ceylan 'Sosyal Medya ve Çocuk', Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Sergender Sezer, 'İstismarın Toplumsal Boyutu', Bodrum Özel Fen Bilimleri Ortaokulu Psikolojik Danışman Barış Aygener 'Güvenli Okul', Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Neşe Yeniçeri MSKÜ Çocuk ve Haklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgilendirme yaptı.
Sunumların sonunda panelistlere Bodrum Sağlık Vakfı engelli öğrencilerinin seramik atölyesinde yaptıkları plaketler verildi.
Görüntü Geçiliyor
Nilüfer DEMİR/ BODRUM, (DHA)
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Bodrum 'Çocuk İstismarlarını Önleme ve Farkındalık' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?