SU altı arkeolojisinin babası olarak bilinen ABD'li arkeolog Prof. Dr. George Bass, Türkiye kıyılarında yaptığı çalışmaların 50. yılını onuruna verilen kokteyl ile kutladı. Bass, yarım asırdır yaptığı su altı kazılarında dünyanın en önemli batıklarını Türk arkeologlar ile bulduklarını belirtti. Bass, 50 yıl önce çalıştıkları Gelidonya batığına Temmuz ayında yeniden dalarak Türk bayrağı çakacaklarını söyledi.
Dünya su altı arkeolojisinin babası olarak bilinen ve Türkiye'de ilk kez 1957 yılında Gordion kazılarına katılan Teksas A&M Üniversitesi Sualtı Bölüm Başkanı 78 yaşındaki Prof. Dr. George Bass, 1960 yılında Bodrum, Ege ve Akdeniz kıyılarında başlattığı sualtı kazı çalışmalarının 50. yılını Milta Marina Yacht Kulüp'de düzenlenen kokteyl ile kutladı. Su altı Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen kokteyle, Bass'ın yetiştirdiği Türkiye'nin ilk su altı arkeologlarından Oğuz Alpözen, Tufan Turanlı, Bahadır Berkaya, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, dernek temsilcisi Murat Draman ve yaklaşık 300 kişi katıldı.
Su Altı Araştırmaları Derneği Temsilcisi Murat Draman, George Baas'ın 1960'lı yılların başında Gelidonya batığı kazısını yöneterek tüm dünyaya Sualtı Arkeolojisi Bilim Dalı'nı kazandırdığı belirtti. Draman, ''Bass, 1984'de başlatılan Kaş Uluburun batığı kazısı ile dünyada bilinen en eski batığı gün ışığına çıkarmıştır. Sadece kazılarla değil, yetiştirdiği Türk arkeologlarla da tarihimize ve kültürümüze büyük destek sağladı. Bu nedenle 50 yıldır tam bir gönüllü olarak Türkiye'nin su altı kültür hazinelerinin kurtarılmasında, korunmasında ve dünyaya tanıtılmasında büyük emeği geçen Bass'ın 50. yılını bir plaket vererek kutluyor, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bass olmasaydı Türkiye su altı arkeolojisinde dünya lideri olamazdı' dedi.
KENDİMİZİ BU TOPRAKLARA AİT HİSSEDİYORUZ
Konuşmasını Türkçe ve İngilizce yapan, bir süre önce eşi ile Türk vatandaşlığına geçmek için Avukatı Aydın Yazıcı aracılığıyla İçişleri Bakanlığı'na müracaat eden Bass, ''Ömrümün yarısından fazlasını bu topraklara buradaki denizlere adadım. Su altı kazıları yaparken gerek meslektaşlarımız gerekse yörenin insanı ile çok iyi dostluklar kurduk. Kendimizi bu topraklara ait hissediyoruz. Bu nedenle eşimle birlikte bir ev satın alıp ömrümüzün geri kalan bölümünü burada geçirmek istiyoruz' dedi. Ege ve Akdeniz'deki batıkların günışığına çıkarılmasında Türk bilim adamları ile yarım asırdır beraber çalıştığını ifade eden Bass, ''Anadolu'da tekne yapımının beş bin yıl öncesine dayandığını biliyoruz. Bu kıyılarda her yıl bir tekne batmış olsa en az beş bin batık ile karşı karşıyayız demektir. Bir batığın tam anlamıyla gün ışığına çıkarılması 2-20 yıl arasında değişiyor. Türkiye'nin sualtı zenginliklerini tam olarak tanıtıp, sınırlı bölgeleri turizme açarsak ülkeye büyük bir ekonomik kaynak sağlamış oluruz. Türkiye 10-15 yıl içerisinde sualtı zenginliklerinde dünyanın en önde gelen ülkesi olur. Bu nedenle yaptığımız çalışmalarda benim payımdan çok yetenekli Türk su altı arkeologlarının yeteneği ve payı daha fazla' dedi.
TÜRK BAYRAĞI YERLEŞTİRECEK
1960 yılında Antalya'nın batısında bulunan Gelidonya batığında eşi Ann Bass (72) ile birlikte çalıştıklarını hatırlatan Prof. Dr. George Bass, ''Batığın günışığına çıkarılmasının 50. yılı nedeniyle Temmuz ayında Dr. Harun Özdaş ve eşimle beraber yeniden dalış yapacağız. Tam yarım asır sonra aynı tarihe dalmaktan büyük onur duyacağım. Türk arkeologlarla birlikte dalış yaparak batığa Türk bayrağı plaketini çakacağız' dedi.
Konuşmaların ardından Su Altı Araştırmaları Derneği Temsilcisi Murat Draman ile ünlü profesörün Türkiye'de beraber çalıştığı ilk arkeologlardan Prof. Dr. Yusuf Boysal, Bass'a 50. yıl onur plaketini verdi.
Son Dakika › Güncel › Bodrum - Arkeolojinin Babasına 50. Yıl Kutlaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?