Başbakanlık Başdanışmanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, büyük felaketler, afetler ve savaşlar yaşayan dünyada insanları birbirine bağlayacak en önemli konseptin medeniyetler ittifakı olduğunu söyledi.
Hollanda'da Devlet ile Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) ve Avrupa Türk Demokratlar Birliği Hollanda şubesinin (UETD) Amsterdam'da düzenlediği programda farklı dinlerin temsilcileriyle bir araya gelen Prof. Karlığa, Eş Başkanlığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı BM Medeniyetler İttifakı'nın önemli bir barış ve insanlık çabası olduğunu vurguladı.
ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra medeniyetler çatışması ve medeniyetler buluşması kavramlarının sıklıkla kullanılmaya başlandığına işaret eden Karlığa, medeniyetleri çatıştırmak isteyenlerin insanlığa karşı suç işlediğinin altını çizdi.
Medeniyetler ittifakı konusunun Hollanda'da konuşulması ve farklı kültürlerden, dinlerden ve dillerden insanların bir araya gelerek ortak değerler üzerinde tartışmasının son derece anlamlı olduğunu kaydeden Karlığa, "Avrupa'da büyük bir İslamofobi salgını var ve adeta cinnete dönüşmüş durumda. Dolayısıyla bu salgına karşı bir tez geliştirebilmenin en önemli unsurlarından birisi kültür, bilim ve medeniyettir" diye konuştu.
İnsanoğlunun ortaya koyduğu her şeyin özü olan medeniyetin özellikle 19. yüzyılda emperyalist emeller uğruna yanlış ve sübjektif olarak kullanılmaya çalışıldığına dikkati çeken Karlığa, medeniyetin sadece Batının malı olmadığını, insanlığın ortak değeri olduğunu ifade etti.
"Medeniyetin temel ilkelerini ve beyanatlarını iyi incelediğimiz zaman görürüz ki medeniyetin bu temel ilkelerine en çok riayet eden kültürler İslam dünyasında ortaya çıkmıştır" diyen Prof. Karlığa, şu değerlendirmede bulundu:
"Birlikte yaşama, ötekine saygı, bütün dinlere saygı ve hepsini kucaklayıcı bir anlayışla kabullenme… Bu, İslam medeniyetinin baştan beri kabul ettiği husustur. Türkler ve Osmanlılar son haliyle 20'nin üzerinde dini, 20'nin üzerinde dili, 20'nin üzerinde ırkı, 20'nin üzerinde kültürü bir arada 600 seneye yakın bir süre yaşatabilme becerisini göstermiştir ki bu Avrupa'nın bilmediği bir olaydır. Avrupa birlikte yaşama tecrübesine ancak 19. yüzyılda aşina olmaya başladı. Onu da içine sindiremedi. Bugün bile hala içine sindiremiyor. Bu nedenle İslamofobiya da Türk düşmanlığı da doğu düşmanlığı da burada ister istemez bir zemin ve hazır mekan buluyor. İşte bunların karşısında durabilmemiz için bizim geliştirebileceğimiz en önemli konsept medeniyet konseptidir."
"Medeniyetler İttifakı'nın Türkiye'nin itibarına önemli yansımaları oldu"
Son yıllarda ortaya çıkan medeniyetler çatışması tezinin tutmadığını, şimdi bunun yerine medeniyetler içi çatışma tezinin geliştirilmeye başlandığının altını çizen Karlığa, bu son tezin aynı medeniyete mensup, dinleri ve dilleri bir olan insanları çatıştırma amacına yönelik olduğunu ifade etti.
Medeniyetler İttifakı konseptinin uluslararası alanda Türkiye'nin itibarına çok önemli yansımaları olduğunu belirten Prof. Karlığa, şunları kaydetti:
"Çünkü dünyada eğer Türkiye belirli noktalarda belirli aşamalara gelmeye çalışıyorsa burada kendi kültürünü, kendi medeniyetini, kendi birikimini ötekilere anlatması lazım. Bunu anlatmanın yolu da işte Medeniyetler İttifakı toplantıları, konferanslar, seminerler, sempozyumlardır. Bu işe en layık ülke Türkiye'dir. Neden Türkiye'dir? Çünkü bizim tarihimizde ötekini yok etme diye bir anlayışa yer yoktur. Ancak 18, 19. yüzyılda Batının etkisiyle ortaya çıkan nasyonalizm cereyanı ister istemez değişik ırktan insanları birbiriyle çatışkan hale getirmiştir. Yani burada bir medeniyetin suistimali söz konusudur. Bu suistimale karşı Türkiye aslında en uygun cevabı veren ülkedir. Bu nedenle 'Medeniyetler İttifakı küresel tehdide cevaptır' diyor Sayın Başbakan." - Hollanda
Son Dakika › Güncel › BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Karlığa Hollanda'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?