Dünyada her yıl 2 milyona kadın ve genç kızın fuhşa sürüklenerek, zorla hizmetçilik yaptırıldığı bildirildi.
Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Günü'nde, BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan açıklamada, kadınlara karşı şiddetin sona erdirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, kadınların yüzde 60'ının, yaşamları boyunca fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldıkları, cinsiyete dayalı şiddetin, kadınlara, ailelerine ve ülkelerine zarar verdiği, erkekler ve kadınlar arasındaki eşitsizliği pekiştirdiği belirtildi.
Her yıl en az 2 milyon kadın ve genç kızın fuhşa sürüklenmesiyle, zorla kölelik ve hizmetkarlık yapmaya maruz kaldıklarının altı çizilen açıklamada, tecavüzün hala 35 ülkede suç olarak kabul edilmediği ve 603 milyon kadının aile içi şiddetin suç olarak kabul edilmediği ülkelerde yaşadığına dikkat çekildi.
"Cinsiyete dayalı ayrımcılık en yaygın eşitsizlik"
UNDP Başkanı Helen Clark da yaptığı açıklamada, cinsel şiddetin kabul edilemez olduğunu belirterek, daha iyi kanunlara ihtiyaç olduğunu ve bunların uygulanmasın sağlandığından emin olunması gerektiğini belirtti.
Clark, kolluk kuvvetlerinin ve yargı sisteminin kadına yönelik şiddetin üstesinden gelmek, mağdurlara destek vermek ve suçluları adalet önüne getirmek için hükümetler, sivil toplum ve uluslararası ortaklıklarla birlikte çalışabileceklerini ifade etti.
Cinsiyete dayalı ayrımcılığın bugünün dünyasıda en yaygın eşitsizlik nedeni olmaya devam ettiğini belirten Clark, bunun "Bir İnsan Yüzüyle Vatandaş Güvenliği: Kanıt ve Latin Amerika için Öneriler" başlıklı UNDP'nin 2013-2014 Bölgesel İnsani Gelişme Raporu'yla (HDR) da ortaya çıkarıldığını kaydetti.
"HDR ve Bir Milyon Ses İstediğimiz Dünya"
HDR raporuna göre, değerlendirmeye alınan ülkelerin hemen hemen tamanında, aile içi şiddet, tecavüz ve kadın cinayetleri arttı.
Gelecekte dünyanın kalkınma gündeminin nasıl olacağı konusunda, uluslararası bazda farklı geçmişlere sahip bir milyondan fazla kişinin katıldığı daha önce eşi görülmemiş küresel istişare sonuçlarını sentez eden "Bir Milyon Ses: İstediğimiz Dünya" adlı raporun da benzer bir mesajı orataya çıkardığı bildirildi.
Rapora göre, 2015 Binyıl Küresel Kalkınma Hedefleri'nin 8 maddesinden birinin cinsiyet üzerine olmasına rağmen, kadınlara ve kız çocuklara karşı şiddete sessiz kalındığı belirtildi. - New York
Son Dakika › Güncel › BM'den Kadına Yönelik Şiddet Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?