Aydın'da, akciğerindeki hormonsal olarak büyüyen 'Karsinoid Tümörü' nedeniyle tedavi gören 17 yaşındaki lise öğrencisi Ercüment Arabacı, biyolojik çalışmalarıyla hayata tutundu. İstanbul Üniversitesi'nde 'primer hipertansiyona' neden olan geni bulmak için projeler üreten Arabacı, hayatta olduğu sürece bu tür çalışmalar yapacağını söyledi.
Meşrutiyet Mahallesi'nde, Köy Hizmetleri'nden emekli babası Fikret Arabacı (53), annesi Nuran Arabacı (51) ve ablası Nimet Arabacı (23) ile yaşayan 17 yaşındaki Ercüment Arabacı'nın, 2008 yılında akciğerinde hormonsal olarak büyüyen 'Karsinoid Tümörü'ne rastlandı. Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'ndeki tahlil ve tetkikler sonucunda hastalığın üçüncü evrede olduğu belirlendi. Arabacı, hastalığına rağmen ertesi gün yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'na (OKS) girip, Aydın Yesevi Kolejini kazandı.
Hastalığı nedeniyle iki yıl süreyle kaydını donduran Arabacı, Yesevi Koleji Biyoloji Dersi Zümre Başkanı İsmail Aksu ile tanıştı. Arabacı, Aksu'nun teşvikiye TÜBİTAK çalışma grubuna üye oldu. Çocukluğundan bu yana biyolojiye ilgisi olan Arabacı, burada bilimsel çalışmalar yapmaya başladı. 2010 yılında kaydını dondurduğu Yesevi Koleji'nde tekrar eğitim-öğretime başlayan Arabacı, aynı yıl TÜBİTAK Biyoloji Olimpiyatları'na katıldı ve 'Ergenlik Döneminde Obezite' isimli projesiyle kazananlar arasında yer aldı. Projesiyle hem İl Milli Eğitim hem de TÜBİTAK Bilim İnsanı Daire Eğitim Başkanlığı'ndan sertifika aldı. İstanbul Üniversitesi Gençlik Bilim Programı Moleküler Biyoloji ve Genetik Alanı'nda bir ay eğitim gören Arabacı, uluslarası projelere katılım belgesi aldı. Ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün TÜBİTAK işbirliği ile ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği araştırma projeleri yarışmasında Arabacı, İstanbul Ünriversitesi Moleküler Biyoji ve İnsan Genetiği Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Tuğba Güner ile birlikte çalıştı. Projeyle ilgili Aydın Atatürk Devlet Hastanesi'nde anket çalışması yapan Arabacı, topladığı verilerle 'primer hipertansiyon' hastalığının tedavi edilebilmesi için İstanbul Üniversitesi laboratuvarında Prof. Dr. Güner ile birlikte çalışmalarını sürdürüyor.
Hastalığının artık ameliyat yapılamayacak kadar ilerlediğini belirten Arabacı, "Sadece ilaçlarımı kullanıyorum. Ömrüm yettiği kadar yaşayacağım. Son nefesime kadar da insanlara hizmet etmek için çalışacağım. Hayatın anlamı maddiyat değil, maneviyattır. Türkiye'nin benim gibi insanlara ihtiyacı var. Eğer ömrüm yeterse iki yıl sonra üniversite sınavına girip, Ankara Ünriversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü kazanıp 'Argeloji' alanında uzman olmak istiyorum" diye konuştu. - Aydın
Son Dakika › Güncel › Biyolojik Çalışmaları Yaşam Umudu Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?