BİRKİYE, TİYATRO İLE KENTLİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİYE DİKKAT ÇEKTİ
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nin (İPM) İstanbul kültür-sanat hayatının şekillenmesinde etkin rol oynamış aktörlerle izleyicileri buluşturan "İstanbul Perspektifleri Söyleşi Serisi"nin yedincisinde yönetmen, oyuncu, akademisyen Mehmet Birkiye ağırlandı.
2018-2019 döneminde düzenlenen söyleşilerin amacı, İstanbul'un kültürel dokusunun 1980'lerden bu yana nasıl şekillendiğini ve dönüştüğünü öznel hikayeler üzerinden anlamlandırabilmeyi mümkün kılacak bir tartışma platformu yaratmak. Söyleşilerde; kentin kültürel dokusunun dönüşümü, mimarlık, görsel sanatlar, sanat piyasası, festival kültürü, sahne sanatları boyutlarını içeren farklı perspektiflerden ele alınıyor.
OYUNCUNUN VAROLMASI İÇİN İNSANI YAŞATMAMIZ GEREKİYOR
Asuman Suner'in moderatörlüğünü yaptığı "Sahne Sanatları Perspektifinden İstanbul'un Dönüşümü" başlıklı yedinci İstanbul Perspektifleri buluşmasında Birkiye, şöyle konuştu:
"İzleyicinin bakış açısı tiyatro için vazgeçilmezdir. İyi bir metin seyircinin kafasında tamamlanır. Oyuncu sadece bir iletkendir. Oyunu değerli kılan sonrasında arkadaşınızla yaptığınız değerlendirmedir. Bu da kentli olmayı gerektirir. AVM tiyatroları bu anlamda hayal gücü ve paylaşımda bir daralma yaratmıştır."
Birkiye, oyuncu aurası ve gizeminin kaybolduğunu ifade ederek, "Gizemin esas olduğu eski tiyatro alışkanlığı yerini ya çok sıradanlaştı ya da yerini sahte bir büyüye bıraktı" dedi.
Son Dakika › Güncel › Bir Oyunu Değerli Kılan Kentli İzleyicilerdir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?