Bir Başka Açıdan Engelli Olmak - Son Dakika
Güncel

Bir Başka Açıdan Engelli Olmak

Bir Başka Açıdan Engelli Olmak

Marmara Üniversitesi ve Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği "Din, Felsefe ve Bilim Işığında Engelli Olmak ve Sorunları Sempozyumu"nda engellilik üzerine sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

10.04.2012 15:33  Güncelleme: 15:32

Sosyal belediyecilik ilkesi ışığında çalışmalarını sürdüren Sultanbeyli Belediyesi, engelli vatandaşların yaşam koşullarını kolaylaştırıcı düzenlemelerini bir bir hayata geçirirken, 2 gün süren "Din, Felsefe ve Bilim ışığında Engelli Olmak ve Sorunları Sempozyumu" ile de sosyal hayattaki sorunlarına çözümler aradı.

İlk oturumları Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "Canda özür olmaz.

Engelli bir vatandaşımıza yaklaşırken 'can aynı can' diyebilmek, engelli insanın canını engelsizinkinden farklı görmemek manevi bir şuurdur" dedi. Ülkemizde 8 buçuk milyon engellinin olduğunu ve bu oranın ülke nüfusunun yüzde 12'sine tekabül ettiğini belirten Keskin, bu gerçeğin göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Ve bu sempozyumun, bugüne kadar yapılan çalışmalardan farklı oluşuna işaret etti.

Açılışta konuşan Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Usta ise engellilere yönelik yapılan çalışmaların temel amacının engellilerin kendi kimlikleri ve engelleri ile birlikte, toplumsal hayatta hak ettikleri yeri elde etmelerini sağlamak ve yaşam standartlarını geliştirmek olduğunu söyledi.

Sempozyumda bir diğer konuşmacısı İstanbul Müftüsü Doç Dr. Rahmi Yaran, engelliliği dini açıdan değerlendirdi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş ise, Yaşlılar ve Özürlüler Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarından bahsetti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Halis Ayhan'ın başkanlığında başlayan ilk oturumda, Dr. Nail Abdulgazi Alataş " Türkiye'de Ruh sağlığı Sorunları/Çözümü ve Engelli Aileleri" konulu tebliğini sundu, konunun tarihi sürecini anlattı.

Dr. Orhan Koç, Sağlık Bakanlığı'nın evde sağlık hizmetlerini anlatırken, İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Muzaffer Saraç "Yerel Yönetimlerde Engelli Hizmetleri" konulu konuşmasını gerçekleştirdi ve Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmaları özetledi. Sempozyumun bir başka konuşmacısı Önal İnaltekin ise, yaşlı ve engellilerde bakım, rehabilitasyon ve huzurevlerini anlattı.

Sempozyumun ikinci gün programı ise Bağlarbaşı Kültür Merkezi Bogaziçi Salonu'nda yapıldı. Prof. Dr. Ömer Özyılmaz başkanlığında başlayan oturumun ilk konuşmasını yapan Prof. Dr. Faruk Beşer, "Zihinsel Engelliler ve Anlama Sorunları" konulu tebliğinde, engelliliğin metafiziği ve manevi yönüne değindi. Beşer, Kuran-ı Kerim'den ve sahabe hayatından da örnekler sundu.

Engellilik ve sorunlarının fıkhî açıklamaları…

İlk oturumun ikinci konuşmacısı Prof. Dr. Mehmet Erdoğan "Engelliliğin Fıkhî ve Hukukî Sorunları" başlıklı tebliğinde, İslam dininin engelliliğe bakışını anlattı ve "Kuran-ı Kerim'de bir âmânın sorusuna mukabil ayetler indiğini hatırlattı.

Bir sonraki oturum ise Prof. Dr. Ali Seyyar başkanlığında başladı. Prof. Dr. Ömer Özyılmaz, engelliliğin oluşumunun bilimsel açıklamasını yaptı ve dünyaya engelli olarak gelmeyi doğum öncesi dönemde hazırlayan sebepler ile karşı tedbirleri anlattı.

Özyılmaz, engelliliğe tedbirin döllenme öncesi alınabileceğini söyledi ve gebelik esnasında annenin beslenmesinin, annenin hasta olup olmamasının, psikolojik durumunun, gebelik sırasında ilaç kullanmamanın ve radyasyona maruz kalmamanın da önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Dilek Erbaş ise engelli eğitimine değindi ve "Toplumsal farkındalık oluşturulması, engelliliğe bakış açısının değiştirilmesi son derece önemli." şeklinde konuştu.

"Engelli anne babaları yalnız bırakmamalıyız"

Prof. Dr. Mustafa Usta, "Engellilerde aile ve din eğitimi" başlıklı konuşmasında "Meseleye sabırla bakmak, probleme göğüs gerebilmek, engelli çocuğumuzu daha iyi yerlere getirmek noktasında dinin inananlara güç verdiğini söyledi. Kendisi de otistik bir çocuk sahibi olan Usta, engelliler ve engelli ailelerin toplumda yaşadığı sıkıntılara değinerek "Birlikte yaşamayı, birbirimize tahammülü öğrenmeliyiz. Engelli anne-babaları yalnız bırakmamalıyız" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Faruk Beşer başkanlığında başlayan son oturumda ise Prof. Dr. Ali Seyyar "İslam'da Özürlülük Algısı ve Hz. Muhammed'in Engelli İnsanlara Yönelik Uyguladığı Psiko-Sosyal Yöntemler" konulu tebliğinde, İslam tarihi boyunca engellilik üzerine uygulanan sosyal politikalardan örnekler verdi. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı ise bio-psiko-sosyal açıdan dinin ruh sağlığı, stres, depresyon ve engellik üzerindeki etkisi üzerine konuştu.

Kapanış konuşmalarının ardından sempozyum sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bir Başka Açıdan Engelli Olmak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement