Sıcaklar artık yüzünü iyiden iyiye gösteriyor. Klimalar, vantilatörler sürekli çalışıyor. Yazın sıcağından böyle korunurken ay sonunda gelen elektrik faturaları ise bizi sıcaklardan daha çok terletiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, kas tutulmaları ve ağrılar da cabası… Oysa bunaltıcı sıcaklardan bizi koruyacak daha sağlıklı ve ekonomik bir yol var, ısı yalıtımı… Isı yalıtımlı binalar soğutma amacıyla harcanan enerjiyi yüzde 50 azaltıyor. Ayrıca soğuyan hava uzun süre ortamı terk etmediği için kalıcı serinlik sağlanıyor. Üstelik 100 metrekarelik bir daire başına ortalama yaklaşık 3 bin TL maliyeti olan mantolama ile ısı yalıtımı uygulamasının, yaz ve kış aylarında sağladığı enerji tasarrufu ile birkaç yılda kendini amorti ediyor.
Yazın sıcağından kışın soğuğundan korunmak için mükemmel bir çözüm olan ısı yalıtımı, yazın dışarıdan içeriye kışın ise içeriden dışarıya ısı geçişini azaltıyor. Böylece yalıtımsız evlere göre yazın daha serin, kışın daha sıcak olan yalıtımlı evlerde en az yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor, elektrik ve yakıt faturaları yarı yarıya düşüyor. Kısacası yalıtım, hem evinizi hem cebinizi rahatlatıyor.
Isı yalıtımı sağladığı tasarrufla birkaç yılda kendini amorti ediyor
Sanıldığı gibi pahalı bir uygulama olmayan ısı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, yeni inşa edilen bir binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor. Mevcut binalarda ise bu maliyet; yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin TL'lik bir maliyet anlamına geliyor.
Yalıtım kredileri ile bayilerin yaptığı uzun vadeli anlaşmalarla artık ödeme koşulları da kolaylaştı. Isı yalıtımı yaptırdıktan sonra ayda ortalama 300 TL olan yakıt ya da elektrik faturası 150 TL'ye iniyor ve bu sayede elde edilen 150 TL'lik tasarruf, kredi borcunu ödemek için kullanılabiliyor. Birkaç yıl içinde kendini amorti eden ısı yalıtımı, sonrasında ömür boyu kazandıran kârlı bir yatırıma dönüşüyor.
Nitelikli ısı yalıtımı için XPS levhalı paket sistemleri tercih edin
Isı yalıtımının bu avantajlarını yakalayabilmek için doğru ürün seçimi ve uygulama çok önemli. Yalıtımdan yüzde yüz verim almak için içinde renkli, CE Belgeli sert köpük XPS Isı Yalıtım Levhalarının yer aldığı paket sistemleri tercih etmek gerekiyor. Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Bu pakette yer alan tüm malzemelerim birbiri ile uyumu laboratuvar ortamında test ediliyor. Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler ise uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor.
Renkli ve sert köpük XPS levhalar bina ömrü boyunca yalıtım sağlıyor
XPS Isı Yalıtım Levhalarını her firma farklı renklerde üretiyor. Bu ürünü diğer ürünlerden ayırmanın en kolay yolu renkli olması ve benzer ürünlere kıyasla çok daha dayanıklı olması. XPS Isı Yalıtım Levhaları özel bir teknoloji ile üretilmiş ürünler olduğu için parçalanmıyor, ufalanmıyor, bünyesine su emmiyor.
AB standartlarındaki XPS levhaların dış hava koşullarına dayanıklılığı sayesinde yalıtım performansını bina ömrü boyunca koruduğunu belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, doğru uygulandığında soğutma ve ısıtma masraflarında en az yüzde 50 tasarruf sağlandığını vurguluyor. Yörük, suya ve dona karşı dayanıklılığı sayesinde XPS levhaların, sıva çatlağı, küf ve rutubet oluşumunu engellediğini, bu sayede sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına imkân sağladığını ifade ediyor.
Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'ne ulaşmanız yeterli.
Son Dakika › Güncel › Binalar Yazın Daha Serin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?