Bilişimin Devleri Belli Oldu - Son Dakika
Güncel

Bilişimin Devleri Belli Oldu

Bilişimin Devleri Belli Oldu

İstanbul'da gerçekleştirilen Bilişim 500 Töreni'nde Türkiye'nin en büyük 500 bilişim şirketi belli oldu.

17.07.2012 08:27  Güncelleme: 08:42

İstanbul'da gerçekleştirilen Bilişim 500 Töreni'nde Türkiye'nin en büyük ilk 500 bilişim şirketi açıklandı. İlk üç sırada Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone yer aldı.

Türkiye'nin en büyük ilk 500 bilişim şirketinin yanı sıra pazar verilerinin ve CEO'ların 2012 hedeflerinin açıklandığı Bilişim 500 Töreni, Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirildi. İnterpromedya'nın bu yıl 13. kez bilişim alanında gerçekleştirdiği araştırma olan 'Bilişim 500'ün sonuçlarına göre, 2011'de bilgi teknolojileri pazarı yüzde 12,7 büyürken, iletişim teknolojileri pazarı ise yüzde 1,9 küçüldü. Şirketlerin net satış gelirlerine göre sıralandıkları Bilişim 500'de ilk 10'da yer alanlar sırasıyla Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea, Ttnet, KVK Teknoloji, Genpa, İndeks Bilgisayar, Teknosa ve HP oldu.

Araştırma kapsamında ayrıca ilk 500'deki 446 bilişim şirketinin CEO'larının katılımıyla gerçekleştirilen ankette CEO'ların yüzde 55'i 2012 büyüme hedeflerini artırdıklarını belirtirken, hedeflenen sektörler arasından yüzde 50,4 ile kamu, yüzde 43,7 ile finans, yüzde 41,5 ile telekom ilk üçte yer aldı. Anket sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 58'inin ar-ge yatırımı yaptığı belirlenirken, ar-ge harcamalarının toplam ciro içindeki payının önceki yıla oranla yüzde 1 artışla yüzde 13'e ulaştığı gözlendi. CEO'lar en önemli sorunlarının başında nitelikli insan kaynağı sıkıntısını yüzde 65,2'lik oranla birinci sırada gösterirken, gündemlerinde yer tutan başlıklardan öne çıkanları sırasıyla markalaşma, çevrecilik, yeni sektörlere yatırım, ar-ge ve inovasyon yatırımları, sosyal sorumluluk ve reorganizasyon olarak saydı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, sektör raporundaki verilerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak 3 aylık periyotlarla yayınladıkları verilerle örtüştüğünü belirterek "Ancak bazı yabancı menşeli kuruluşlara ilişkin rakamların bu verilerde yer almayışını anlamakta gerçekten çok zorlanıyorum ki bunların ciroları da çok büyük boyutlarda. O yüzden de sektörün hacmini sorguluyorum. Bu istatistiklerde yer almayan kurumlar bu sektörde ciddi kazançlar elde ettiği halde örneğin bazı arama motorları gibi sıfır kazanç gösterip hiç vergi vermeyen işletmeler. Elektronik ticaret yoluyla ICP sektörü üzerinden temin edilen iş hacmi ve çağrı merkezlerini de dikkate aldığımda sektörün hacminin çok daha büyük olması gerektiğini söylüyoruz ki bu TÜMSAT raporunda da ciddi bir şekilde yer aldı" diye konuştu. Dr. Tayfun Acarer sözlerine şöyle devam etti:

"Bilişim sektörü kalkınma planında TÜİK verilerinde elektronik sektörünün altında gösteriliyor. Bilişim kesinlikle münferit bir sektör olarak gösterilmesi gerekir. Bana göre yetmez. Türkiye'nin 2023 hedefleri açısından da mutlaka münferit sektör olmanın ötesinde stratejik sektör olarak değerlendirilmesi ve ona göre işlem yapılması gerekir. 2010 verilerine göre Türkiye'de geniş bant abone sayısı 8 buçuk milyon. Bugün itibariyle Türkiye'de geniş bant abone sayısı 18 milyon. 18 ay gibi bir sürede yüzde 110 artış var. Geniş bantta bu kadar artış var. Peki veri trafiği? Veri trafiği çok daha fazla. Veri trafiğinde son 2 buçuk yılda 15 kat artış var."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bilişimin Devleri Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement