Türkiye'deki hava kirliliğine ve yarattığı sağlık sorunlarına dikkat çekmek üzere düzenlenen "Nefes Alamıyoruz: Hava Kirliliği, İklim Değişikliği, Sağlık" sempozyumuna katılan bilim insanları kanserden felce, kalp krizinden KOAH'a kadar pek çok sağlık sorununun altında 'hava kirliliği'nin yattığı tespitinde bulundu.
Türk Toraks Derneği Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, "Türkiye'de 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden ölüyor. Bu rakamın 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, geri kalanı ise KOAH ve solunum yolları hastalıkları. Bu ölçümün yapıldığı 2012 yılında Türkiye'de trafik kazalarından ölen insan sayısı ise 3 bin. Yani 11 kat daha fazla" diyerek durumun ciddiyetini anlattı.
Türk Tabipleri Birliği, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türkiye'deki hava kirliliği ve iklim değişikliği ile kirliliğin yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekmek amacıyla "Nefes Alamıyoruz: Hava Kirliliği, İklim Değişikliği, Sağlık" konulu sempozyum düzenledi. Karaköy Salt Galata'da düzenlenen ve çok sayıda bilim insanın katıldığı sempozyumla ilgili düzenlenen basın toplantısına Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Türk Tabipleri Birliği Sempozyum Temsilcisi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türk Toraks Derneği Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, Türk Toraks Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Türkan Günay katıldı.
"ÖLÜMLERİN EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİR TANESİ HAVA KİRLİLİĞİ"
Hava kirliliğinin bir çok sağlık sorununun nedeni olduğunu söyleyen Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, "Hava kirliliğine maruz kalmak, yaşam süresini kısaltıyor. Ölümlerin en önemli sebeplerinden bir tanesi" dedi. Yaşlı, çocuk, hamile ve emziren kadınların hava kirliliğinden daha fazla etkilendiğini belirten Tükel, Türkiye'de hava kirliliğine neden olan sanayileşmeye değindi. Tükel, "Kömürlü termik santrallerin sağlığa çok ciddi etkileri var. Dünyada terk edilmeye başlanan bir enerji kaynağı. Dünya yenilenebilir enerjiye doğru ilerlerken ülkemizde durum tam tersi. 20 olan kömürlü termik santral sayısının 80'e çıkartılması planlanıyor".
"EN GÜZEL TEREYAĞINI DA YESENİZ, EN TEMİZ GİYSİLERİ DE GİYSENİZ, NEFES ALAMIYORUZ"
Hava kirliliğinin hissedilebilir nitelikte olmasa da, partikül maddelerin sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Türk Toraks Derneği Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, "Bu partiküller kanser, kalp krizi, akciğer hastalıkları ve felce sebep olur. Biz bu partikülleri görmüyoruz, sadece mikroskobik düzeyde algılayabiliyoruz ama doğrudan damar sistemine geçebilen nadir zararlılardan biridir" diye konuştu. Aldığımız her nefesle partikülleri vücudumuzdan içeri aldığımızı söyleyen Çalışır, "En güzel tereyağını da yeseniz, en temiz giysileri de giyseniz nefes almak zorundasınız. Oysaki hiçbirimiz temiz nefes alamıyoruz" dedi.
"TRAFİK KAZASI ÖLÜMLERİNDEN 11 KAT FAZLA"
Dünya Sağlık Örgütü'nün ölüm sebepleri ve hava kirliliği ilişkisi üzerine yayınladığı verileri paylaşan Çalışır, "Bu rapora göre, Türkiye'de 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden ölüyor. Bu rakamın 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, geri kalanı ise KOAH ve solunum yolları hastalıkları. Bu ölçümün yapıldığı 2012 yılında Türkiye'de trafik kazalarından ölen insan sayısı ise 3 bin. Yani 11 kat daha fazla" örneklerini sundu.
"SİGARA İÇMİYORSANIZ BİLE KİRLİ HAVA SOLUYORSANIZ…"
Dış ortam kirliliğinin sigara içmek kadar tehlikeli olduğunun altını çizen Türk Tabipleri Birliği Sempozyum Temsilcisi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise "Hiç sigara içmiyorsanız bile havası kirli bir yerde yaşıyorsanız akciğer kanseri olma riski ile karşı karşıyasınız. Çocuklarınız havası kirli bir yerde büyüyorsa akciğer hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda hastalığa maruz kalması mümkün" dedi. Türk Toraks Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram da havası kirli yerlerde büyüyen çocukların akciğerlerinin gelişmediğini ifade etti. Bayram, hava kirliliğinin kanserin önemli bir nedeni olduğu tespitini paylaştı.
"İNSANLARIN SAĞLIĞINA KARŞILIK 'KALKINMA' DİYEMEZSİNİZ"
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Türkan Günay, temiz havaya kavuşmak için Türkiye'nin bir an önce yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini belirterek, "İnsanın temiz hava soluma hakkını elinden almamalı" diye konuştu. Bursa'da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) kurulmak istenen Kömürlü Termik santrali projesini örnek gösteren Günay, mahkeme kararı ile durdurulan santral için yeni bir Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) raporu hazırlandığını, sürecin yeniden başlatıldığını söyledi. Türkan Günay, "Bursa'ya bir termik santral daha yapılmasının buradaki ölümleri arttıracağı bu kadar net. Halk da bunu istemiyor. Ama karşınızda sizi dinlemeyen politikacılar var. Siz insanınızın sağlığına karşılık 'kalkınma' diyemezsiniz. Kalkınacağım derken hastalıkları tedavi etmek için maliyet ödüyorsunuz" dedi.
- İstanbul
Son Dakika › Güncel › Bilim İnsanları Uyardı 'Nefes Alamıyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?