Bosna Hersek'in bağımsızlığının 25. yılı kapsamında hazırlanan "Bilgemiz Aliya İzzetbegoviç" belgeselinin ilk gösterimi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki galada gösterilen "Bilgemiz Aliye İzzetbegoviç" belgeselinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İzzetbegoviç'le ilgili düşüncelerine yer verildi.
Belgeselde "Merhum İzzetbegoviç ile son olarak vefatından çok kısa süre önce bir araya gelme imkanı bulmuştuk" ifadesini kullanan Erdoğan, Avrupa'daki bir programdan Türkiye'ye dönerken Saraybosna'ya gittiklerini anlattı.
Erdoğan, şunları kaydetti:
"Ben sağlık durumu ağırlaşan bilge lideri tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmiştim. Kendisi bu sohbetimizde ellerimi tutarak bana önce 'Dualarımız sizinle' dedi. Arkasından da 'Bosnamı koruyun, Bosnama sahip çıkın, buralar hep Evlad-ı Fatihandır, o size emanettir.' vasiyetinde bulundu.
Aliya vefat ettiğinde ben Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teydim. Daha sonra kendisini de kaybettiğimiz büyük yazar Cengiz Aytmatov ile Aliya'nın anısı üzerinden müşterek dünyalarımızla ilgili coşkulu bir sohbet gerçekleştirmiştik. Merhum Aliya'nın vasiyetini yerine getirmek için bugüne kadar tüm gücümle çalıştım, çalışmaya devam ediyorum, devam edeceğim.
Savaş sırasında ve sonrasında ortaya koyduğu irade, genelin şartları içinde yapılabileceklerin herhalde en iyisiydi. Aliya'nın, Srebrenitsa başta olmak üzere kendileri için ne kadar büyük bir mücadele verdiğini gayet iyi bilen Bosna halkı hiç şüphesiz haklarını ona helal etmişlerdir."
Belgeselin proje koordinatörü Ömer Erdoğan da yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in bağımsızlığını kutladı.
Erdoğan, İzzetbegoviç'in geçen yüzyılın son devrimci lideri olduğunu, halkını çağın tanık olduğu en acımasız savaşın içinden çıkararak devletini kurduğunu söyledi.
Barış adamı İzzetbegoviç'in "daha fazla kan dökülmesin" kaygısı taşıdığını vurgulayan Ömer Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"Medeniyet perspektifinden bakan gerçek bir bilgeydi. Kişiliği, düşünce dünyası, tüm hayatına yayılan mücadelesiyle Balkanların son Osmanlısıydı. Türkiye dostuydu. Onun, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile aralarındaki son konuşmalar bir ufuk ve öngörü belgesidir, unutulamaz ve unutulmamalıdır. İnanıyoruz ki o günkü Türkiye, bugünkü güçlü Türkiye olsaydı şüphesiz tarih başka seyrederdi."
Ömer Erdoğan, İzzetbegoviç'in bir lider ve fikir adamı olduğunu belirterek, "Balkanlar, çeşitli fetret dönemlerinde uğradığı istilalara ve ekilen kin ile nefret tohumlarına rağmen mayasını olduğu gibi saklamış sağlam bir coğrafyadır." dedi.
İzzetbegoviç'in, Müslüman topraklarında kuşağının temsilcileri içinde güçlü ve donanımlı duruşuyla önde bulunduğunu dile getiren Ömer Erdoğan, bu yüzden Bosna Hersek ve Türkiye'nin de yeni nesillerinin, İzzetbegoviç'in fikir dünyasını yakından tanımaları, onu kendilerine temel kabul etmeleri gerektiğini dile getirdi.
Ömer Erdoğan, projenin hayata geçmesi görevini kendisine veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
"Aliya bir lider, bir kitle heykeltraşıdır"
Sakarya Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Gündüz de konuşmasında, 29 Şubat-1 Mart 1992'nin, Bosna Hersek'in "bağımsız bir ülke" statüsünü kazanma günü olduğunu ifade etti.
Gündüz, Bosna Hersek'in bağımsızlık sürecini anlatarak, "Biz hepimiz o bilge şahsiyetin etrafında toplanmıştık. Yeryüzünde vicdan ve merhamet sahibi olan herkes, Bosna Hersek'in merhum Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç'in etrafında toplanmıştı." diye konuştu.
Bugün 25. yılı idrak edilen günde, Bosna Hersek'in bütün İslam coğrafyası ve insanlık için bağımsızlığa bir meşale yaktığını vurgulayan Gündüz, şöyle dedi:
"Lider, bir kitle heykeltraşıdır. Onun görevi tıpkı bir heykeltraş gibi inancı uğrunda canından vazgeçebilecek bir kitleyi inşa etmektir. Aliya bir lider, bir kitle heykeltraşıdır. O, aşağılanan, ülkesinden sürgün edilen ve katledilen bir toplumu aldı ve özgürlükleri, ilkeleri, inançları uğrunda ölümü göze alabilen bir toplum inşa etti."
Süleyman Gündüz, Aliya İzzetbegoviç'in sadece kendi toplumunun öncüsü olmadığını, uğrunda mücadele verdiği ilkelerin, günümüzde içinden geçilen süreçte özellikle İslam coğrafyasında yaşanan bu kaotik ortama en önemli ilaç ve mesaj niteliğinde olduğunu kaydetti.
Gençlere çağrıda bulunan Gündüz, "Aliya'yı çokça okumamız gerekiyor, onu sadece bir lider olarak değil bilge olarak da çok okumamız gerekiyor. O, bize son derece önemli bir miras bıraktı." sözlerine yer verdi.
Galaya, kalabalık bir davetli topluluğunun yanı sıra belgeselde Aliya İzzetbegoviç'in hayatı ve ülkesinin bağımsızlığı için verdiği mücadeleye ilişkin görüşlerine yer verilen akademisyenler de katıldı.
Son Dakika › Güncel › Bilgemiz Aliya İzzetbegoviç' Belgeseline Gala - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?