Balıkesir'in Bigadiç İlçesi'nde, Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği'nin (YAŞAD), Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu Türkiye Destek Programı (GEF-SGP) katkısıyla hayata geçirdiği 'Bigadiç'teki Bitkisel Biyolojik Çeşitliliğinin Doğal Arıcılık Yoluyla Korunması Projesi' kapsamında, 16 kişiye sertifika verildi, 414 arı kovanı teslim edildi. Bigadiç Kaymakamı Süleyman Yıldırım, bal üretiminde iddialı olduklarını vurgulayıp, "Bigadiç Balı, Anzer Balı'na rakip olacak" dedi.
YAŞAD, geçen yıl GEF-SGP'nin onayını alan, Bigadiç'teki Bitkisel Biyolojik Çeşitliliğinin Doğal Arıcılık Yoluyla Korunması Projesi kapsamında, Alaçam ve Ulus dağlarının Bigadiç sınırları içinde kalan bölgesinde arıların rağbet ettiği bitkileri araştırarak kayıt altına almaya başladı. YAŞAD Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir, yöre halkının çalışmalara katılımını sağlamak için yine aynı proje kapsamında, iki ay önce Çıtak, Hacıömerderesi, Alan, Meyvalı, Aşağı Çamlı ve Yukarı Çamlı köylerinden 12 aileye arıcılıkla ilgili eğitim verilmesini sağladı. Bigadiç Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Mühendisi Ebru Güneş, yöre halkına, temel arıcılık, doğal arıcılık, konusunda 80 saat eğitim verdi. Kursu başarıyla tamamlayan 16 kişi için de Çıtak Köyü'nde sertifiika ve kovan dağıtım töreni düzenlendi, 414 arı kovanı teslim edildi.
HEM DOĞA KORUNACAK HEM HALK KAZANACAK
YAŞAD Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir, "Bir yıl boyunca Alaçam ve Ulus dağlarının Bigadiç sınırları içerisinde kalan bölümünde bitki örtüsü araştırıldı. Araştırmaya, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü destek verdi. 145 çeşit bitki kayıt altına alındı. Böylelikle projemizin en önemli ayağı olan biyolojik çeşitliliğin korunmasına önemli bir katkı yaptık. Daha sonra arıcılık eğitimiyle köylülerimizi projemize dahil ettik. Köylerde arıcılık faaliyetini başlattık. Sertifika alan köylülerimizin eğitimleri, arıların bakımı, çoğaltılması konularında sürdürülecek. Böylelikle hem doğa korunacak, hem halk kazanacak" diye konuştu.
Bigadiç Kaymakamı Süleyman Yıldırım, YAŞAD'ın çalışmalarını takdirle karşıladığını, her zaman destek verdiğini, bitkisel biyolojik çeşitliliğin arıcılıkla korunması projesini de Türkiye'ye örnek gösterdiğini söyledi. Kaymakam Yıldırım, bal üretiminde iddialı olduklarını vurgulayıp "Bigadiç Balı, Anzer Balı'na rakip olacak" dedi. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Bigadiç Balı Anzer Balına Rakip Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?