Beyşehir Gölü'nün balık türleri yönünden yeniden eski özlenen günlerine kavuşturulması için bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Beyşehir Gölü'ne rehabilite çalışmaları kapsamında yaklaşık 60 bin yavru sazan balığı bırakıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı doğrultusunda harekete geçen Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü'nün takibinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli bilim adamları tarafından Beyşehir Gölü'nde bir süre önce mevcut balık populasyonu üzerine bilimsel çalışmalar başlatılmıştı. Bu çalışmalar meyvesini verip gölde baskı oluşturduğu belirlenen İsrail sazanı gölden arındırılmaya başlanırken, yerine asli tür olan sazan balığı yavruları aşılanıyor.
Beyşehir Gölü Milli Parkı Eko Sistem Rehabilitasyon Projesi çalışmaları kapsamında yaklaşık 60 bin adet yavru sazan balığı Beyşehir Gölü sularına bırakıldı. Beyşehir Gölü Güldibi mevkisinde gerçekleştirilen çalışmaya İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Tekinay ve aynı üniversiteden akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Hakkı Dereli ve Yrd. Doç. Dr. Haşim Sömek, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Mustafa Sungur, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Özdemir, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, ilgililer ve su ürünleri görevlileri katıldı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Tekinay, yaptığı açıklamada, hayata geçirilen Beyşehir Gölü Milli Parkı Eko Sistem Rehabilitasyon Projesi'nde artık dönem sonuna yaklaştıklarını söyledi. Bölgede yürütülen proje kapsamında bir süre önce hem gölün mevcut su parametrelerinin durumunu, hem de balık populasyonunu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr.Tekinay, "Bilinci bölümde yürütülen analizlerde gördük ki, İsrail Sazanı diye halk tarafından bilinen Gümüş Sazanı, göle sonradan aşılanan bir balık. Ciddi anlamda baskın olduğunu tespit ettik" dedi. Bu durumun belirlenmesinin ardından Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Konya Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi ile birlikte yürütülen bir çalışma yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Tekinay, "Gölde baskı oluşturan İsrail Sazanı üzerine de av baskısı kurmaya karar verildi. Bu kapsamda balıkçılarımız, yaklaşık 60 ton civarında göldeki İsrail Sazanı üzerine bir av baskısı kurdu ve bugün de alınan bu İsrail sazanı yerine gölün kendi türü olan sazan balığın aşılamasını gerçekleştirdik" diye konuştu. Bundan sonraki aşamada gölün populasyonunun takip edilmesinin çok önemli olduğunun da altına çizen Tekinay, sadece İsrail sazanı değil, sudak balığının da takip edilmesinin gerektiğini belirtti. Bununla ilgili de projenin devamını hedeflediklerini anlatan Tekinay, "Beyşehir Gölü'nün özlenen günlerine, bir zamanlar sıkça rastlanan türlerin tekrar gölde yoğun olarak bulunduğu günler için yoğun çalışmalar hedefliyoruz" dedi.
Konya Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Mustafa Sungur da, yapılan çalışmanın çok önemli olduğunun altını çizdi. Bakanlığın talimatı doğrultusunda bu yıl içerisinde Beyşehir Gölü'ndeki balık populasyonunun mevcut durumu ile ilgili tespitler yaptırdıklarını belirten Sungur, "Su Ürünleri Fakültemizce yapılan tespitte, yüzde 40 oranında diğer balıklar üzerine baskı oluşturan ve zarar veren İsrail sazanı tespit edildi. Sonrasında ise Beyşehir Gölü Su Ürünleri Kooperatifimize mensup balıkçılarımız tarafından 50-60 ton civarında bir balığın avı yapıldı, gölden uzaklaştırıldı" dedi. Sungur, DSİ 4.Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardından Adana'dan temin edilen yavru sazan balıklarının ise Beyşehir Gölü suları ile buluşturulduğunu belirterek, çok önemsedikleri bu çalışmada emeği geçen kurumlara teşekkür etti.
Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük de, gölde çok ciddi bir araştırmalar yürüten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin bir takım tespitlere ulaştığını söyledi. Araştırma neticesinde, gölün suyunun temizliğinin normal olduğu, göldeki balık türlerinde ise daha sonradan gölün asli türü olmayan Çin Sazanı ya da İsrail Sazanı olarak adlandırılan türün çok ciddi bir baskı türü kurarak diğer balık türlerinin azalmasına neden olduğu yönünde bulgulara ulaşıldığını vurgulayan Başıbüyük, "Buradaki amaç, gölün doğal dengesine ulaşmak, gölün asli balıklarının ortaya çıkarılarak sonradan göle bilinçsizce aşılanan ve zararlı nitelik taşıyan türlerin baskısının azaltılması hatta yok edilmesidir" dedi. Bu çerçevede geçtiğimiz aylarda Beyşehir Gölü'nde balıkçılar tarafından 50-60 ton civarında bir İsrail sazanının yakalanarak imha edildiğini aktaran Başıbüyük, "Bir taraftan mevcut Çin sazanı imha ediliyor yakalanarak, diğer taraftan gölün asli unsuru olan normal sazan, Beyşehir Gölü sazanı göle aşılanarak yine gölün doğal dengesinin sağlanması ve doğal haline gelmesi için çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalara katılan tüm yetkililerimize ve balıkçılarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Beyşehir- Akseki Karayolu üzerindeki Güldibi mevkisindeki göl sularına yavru sazan balıkları protokol ve görevliler tarafından bırakıldı. - KONYA
Son Dakika › Güncel › Beyşehir Gölü Eski Günlerine Dönüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?