Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Beyşehir ilçesinde düzenlenen konferansta, Çanakkale'de şehit olmuş askerlerin hikayeleri ve ailelerine gönderdikleri mektuplar üzerinden Çanakkale destanını ve Çanakkale ruhunu anlattı.
Beyşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği işbirliği ile Beyşehir Belediyesi Kültür ve Yaşam Merkezi'nde düzenlenen "18 Mart Çanakkale Zaferi" konulu konferans, Çanakkale şehitleri için saygı duruşunda bulunulması, İlçe Müftüsü Mahmut Çelikoğlu tarafından Kur'an-ı Kerim okunması ile başladı.
Prof. Dr. Muşmal, sunumunda, Çanakkale'de şehit olmuş 251 bin Mehmetçiğin ruhuna dokunmak, onların hangi uğurda şehit olduğunu, onlara ait olan şehit ve gazi mektuplarından, anne babalarına, eşlerine, kardeşlerine, çocuklarına yazmış oldukları mektuplardan hareketle devrin şartlarını anlatmak istediğini vurguladı.
"Tabi Çanakkale deyince akan sular duruyor. Çünkü Türk tarihi içerisinde 20'inci yüzyılda bunun kadar büyük bir mücadele olmamış, dünyada belki de ender rastlanacak bir mücadeleye sahne olmuş." diyen Muşmal, şöyle devam etti:
"Çanakkale savaşı, yeryüzünün gördüğü en büyük savaşlardan birisi aslında. 1. Dünya Savaşı cephelerinden birisi Çanakkale. 16'ncı yüzyılda dünyanın en büyük donanmasını Türkler kurmuşlar, yani biz dünyanın en büyük donanmasına 16'ncı yüzyılda sahibiz ama maalesef 17'nci yüzyıldan itibaren bunu kaybetmiş durumdayız ve dünyanın en büyük donanması, 'Yenilmez Armada' adı verilen İngiltere'nin, Fransa'nın donanmaları bunlar Çanakkale önlerine Kasım ayından itibaren gelmeye başladılar. Nazlı boğazımızın serin sularına 100'ün üzerinde gemi ile geldiler. Bu gemiler o güne kadar dünyanın görmediği büyüklükte gemilerdi. Devasa büyüklükte gemiler ve sadece savaş gemileri yok aralarında. Gelibolu'da biz büyük gemileri denizin dibine göndereceğiz 18 Mart günü."
Son Dakika › Güncel › Beyşehir'de '18 Mart Çanakale Zaferi' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?