MÜSLÜM ETGÜ - Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da çiftçiler "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamukta ekime başladı.
Ülkenin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da, stratejik bitki olması nedeniyle bu ürünün ekim alanı her geçen yıl artıyor. Bölgede yetiştirilen pamuk lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlanıyor.
Çiftçiler, Güneydoğu Anadolu Projesi'yle (GAP) artan sulama imkanları sayesinde daha yeşil bir çehreye kavuşan Harran Ovası'nda pamuk ekimi için hazırlıklara başladı.
Baharın gelmesiyle nadasa bıraktıkları tarlaları ekime hazır hale getirmek için var gücüyle çalışan çiftçiler, kentteki tohum ve gübre bayilerinden randevuyla satın aldıkları ürünleri araçlarına yükleyerek tarlanın yolunu tutuyor.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun daha önceleri Çukurova bölgesinin ürünü olarak bilindiğini ancak GAP'ın önemli bir bölümünün hayata geçirilmesiyle üretimin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kaydığını söyledi.
"Bu yıl pamuk üreticileri için şanslı bir yıl oldu"
Sulama alanlarının da artmasıyla 2016 yılında Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 43'nün Şanlıurfa'da üretildiğini aktaran Çullu, "Geçen yıl pamuk fiyatının 2 liradan fazla olması ve 75 kuruş destek verilmesi çiftçileri sevindirdi. Fiyatın iyi olmasıyla bu yıl pamuk üretim sezonunda önemli bir artış bekliyoruz. Bu yıl pamuk üreticileri için şanslı bir yıl oldu. Çünkü çiftçiler pamuk ekimi öncesi hazırlık kapsamında tarlaları sulamaya başlamışken yağışlar başlayınca araziler otomatik olarak ekime hazır hale gelmiş oldu. Bu günlerde ise çiftçilerimiz yavaş yavaş tarlaya girmeye başladı." diye konuştu.
Prof. Dr. Çullu, son dönemlerde pamuk tarımının daha bilinçli yapıldığını dile getirdi.
Pamukta verimin artırılması için işlemlerin ziraat mühendisleri eşliğinde yapılması gerektiğine işaret eden Çullu, "Çiftçilerimiz arazi hazırlığı, iyi tohum seçimi, gübre ve bakım işlemleri, toprağın analizi ve sulamaya dikkat etmeliler. Ziraat mühendisi eşliğinde pamuğun bakımı, hastalığı izlenirse, çok su değil yeteri kadar sulama yapılırsa dekar başına 700-800 kilogram ürün alabilirler." ifadelerini kullandı.
Nisan ayında havaların beklenenden soğuk olması nedeniyle çiftçilerin önceki tecrübelerine dayanarak pamuk ekimini erken yapmadıklarını vurgulayan Mehmet Ali Çullu, önceki yıllarda nisan ayında ekim yaptıklarında havalar soğuk gidince tohumların filizlenmediğini bundan dolayı da yeniden ekip yapmak zorunda kaldıklarını kaydetti.
Pamuk üreticilerinin bu yıl daha tedbirli davranarak beklemeyi tercih ettiklerini dile getiren Çullu, artık pamuk ekimi yapmaya başlandığını sözlerine ekledi.
"Neredeyse herkes pamuk ekiyor"
Pamuk ekimi yapan çiftçilerden Hamit Yıldız da geçen yıl bereketli bir sezon geçirdiklerini anımsatarak, bu yılda aynı sonucu almak istediklerini anlattı.
Havaların ısınmasıyla ekime başladıklarına değinen Yıldız, "Geçen sezon hem verim hem de fiyat anlamında bizler için iyi bir yıl oldu. Geçen yıl pamuk fiyatlarının iyi olması çiftçileri bu ürüne yönlendirdi. Ovada bu yıl neredeyse herkes pamuk ekiyor." dedi.
Kasım Çetin ise nisan yağmurları sayesinde toprağın ekime hazır hale geldiğini aktararak, işlerinin kolaylaştığını bildirdi.
Pamuğun bölge halkı için çok değerli olduğuna işaret eden Çetin, "Her şeyi ona göre ayarlıyoruz, pamuk varken işimiz çok oluyor ama hasattan sonra verim ve fiyat iyi olunca güzel bir kış geçiriyoruz. Şimdide işe koyulduk, 6-7 ay boyunca yoğun bir iş dönemi bizi bekliyor. İnşallah sezon sonunda umduğumuzu buluruz." şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Beyaz Altın' Toprakla Buluşuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?