Berlin Teknik Üniversitesinde "İstanbul Günü" - Son Dakika
Güncel

Berlin Teknik Üniversitesinde "İstanbul Günü"

Berlin Teknik Üniversitesinde "İstanbul Günü"

Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu: "(CSU'nun Almanca talebi) Benim talebim, evlerde ana dilin konuşulmaması yönündeki gereksiz tartışmaların önüne geçilmesi'’ TU Başkanı Thomson: ''Türkiye’de bilimsel çalışma yapmak için çok iyi fırstatlar var. Profesörlük, doktorluk ve öğrencilik gibi her alan da büyük.

11.12.2014 15:53

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Almanya'da koalisyon hükümetinin ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi'nin "göçmenler evlerinde de Almanca konuşmalı" talebine ilişkin "Benim talebim, evlerde ana dilin konuşulmaması yönündeki gereksiz  tartışmaların önüne geçilmesi" dedi.

Karslıoğlu, Berlin Teknik Üniversitesinde (TU) düzenlenen "İstanbul Günü" etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada,Türkiye'ye eğitim için çok fazla Alman öğrencinin gitmediğinin belirterek, bunu değiştirmek istediklerini söyledi.

Almanya'daki çeşitli üniversitelerinde ise yüzlerce Türk öğrencinin eğitim aldığını öğrendiğini ifade eden Karslıoğlu, "Bu büyük bir sayı. Bu bağlantıları daha da güçlendirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

"Almanya'da eğitim gören Türk kökenliler hem iki ülkeye hem de üçüncü ülkelere katkı sağlıyorlar" diyen Karslıoğlu, Almanya'da eğitim alan 40 bin Türk gencinin Türkiye'ye gittiğinin ifade edildiğini aktardı.

Bunların çok önemli olduğunu belirten Karslıoğlu, "Bu gençler döndüğünden dolayı Almanya kızıyor. Ben kızmıyorum. Çünkü bunlar iki ülke için de çalışıyorlar. Burada eğitim görenler Alman şirketlerde çalışıyor. Alman firmaları bu insanlardan yararlanıyor. Türk kökenli insanlara destekleyenler hem ekonomik hem de toplumsal açıdan yararlanacak" şeklinde konuştu.

Toplumu birlikte şekillendirmek için Türk ve Alman gençlerinin bir araya gelmesini istediğini belirten Karslıoğlu, gelecekteki sorunları birlikte aşma konusunda umutlu olduğunu belirtti.

CSU'nun Almanca talebi -

Karslıoğlu, Avrupa'daki toplumların birbirini küçümsemesinin ve karşılıklı mücadelenin kimseye fayda getirmeyeceğini ifade etti.

CSU'nun "göçmenler evlerinde de Almanca konuşmalı" talebine de değinen Karslıoğlu, "Bundan dolayı benim talebim, evlerde ana dilin konuşulmaması yönündeki gereksiz tartışmaların önüne geçilmesi" diye konuştu.

Türkiye'de bilimsel çalışma imkanı  -

TU Başkanı Prof. Dr. Christian Thomson da Almanya'da görevli çok sayıda profesörün Türkiye'deki üniversitelerle partner  işbirlikler kurduğunu belirterek, gelecekte bunu artırmak istediklerini belirtti.

Türkiye'den TU'ya gelen öğrencilerinin sayısının yüksek olduğunu ifade eden Thomson, ancak Türkiye'ye giden Alman öğrencilerin sayısının nispeten daha az olduğunu, bu sayının çoğaltılması gerektiğini kaydetti.

"Türkiye'de bilimsel çalışma yapmak için çok iyi fırsatlar var. Profesörlük, doktorluk ve öğrencilik gibi her alan da büyük fırsatlar var" diyen Thomson, TU'da Alman pasaportuna sahip olan Türk kökenli öğrencilerinin sayısının da yüksek olduğunu, bu öğrencilerin TU'nun önemli bilişenleri olduğunu söyledi.

"Tarihsel olarak derin bir ilişkimiz var" -

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca da Türkiye'deki yüksek eğitim sistemi ve İstanbul Teknik ile Berlin Teknik üniversiteleri arasındaki bilimsel işbirliğiyle ilgili sunum yaptı.

Karaca, sunumun ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Türk-Alman Bilim Yılı'nın düzenlendiğini hatırlatarak, Türk-Alman bilim ilişkilerine tarihsel olarak bakıldığında, bunda iki üniversitenin önemli misyonu olduğunu söyledi.

Özellikle Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başında, daha sonra 1980'li yıllara kadar Alman bilim adamlarının Türk üniversitelerine büyük etkisinin olduğuna işaret eden Karaca, bu bilim adamlarının, Türkiye'de üniversitelerde müziğin yapılanması, çevre planlarının oluşturulması ve üniversitelerin kurulması gibi reformların temel taşları olduğunu belirtti.

Karaca, bugün de işbirliğini sürdürmek istediklerini belirterek, "Türk-Alman bilim alanındaki ilişkiler eskiye oranla özellikle cumhuriyetin ilk dönemine göre biraz zayıf. Tarihsel olarak derin bir ilişkimiz var. Her türlü dertleri beraber paylaşmışız, beraber hareket etmişiz, çok etkilenmişiz. Hala da etkileşimi görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk üniversitelerinin başarısı -

Almanya'dan Türkiye'ye daha çok öğrenci gelmesi için önce önyargıları kırmak gerektiğini ifade eden Karaca, son yıllarda dünyadaki başarılı üniversiteler sıralamasında, Türkiye'den 2-3 üniversitenin üst sıralarda bulunduğunu hatırlattı.

Türk üniversitelerin bazı sıralamalarda Alman üniversitelerinden daha iyi olduğunun da görüldüğüne işaret eden Karaca, "Bu da tabii ki öğrenci çekiminde birkaç yıl içinde tersine dönüş söz konusu olacak" ifadesini kullandı.

Etkinliğin açılışına Türiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başer Şen, bazı eyalet meclis üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Etkinlik kapsamında, Türk-Alman bilimsel ilişkileri anlatılacak, Türkiye'de eğitim görmek isteyen öğrencilere bilgiler verilecek, Türkiye'de ve Almanya'da eğitim gören öğrenciler deneyimlerini paylaşacak ve müzikal etkinlikler düzenlenecek. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Berlin Teknik Üniversitesinde 'İstanbul Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement