Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, eski Doğu Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasından önce sokaklara çıkan insanların cesaretinin tüm dünyaya örnek olduğunu söyledi.
Schulz, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü vesilesiyle Berlin eyalet hükümeti tarafından Gendermenmarkt Meydanı'nda bulunan konser evinde (Konserthaus) düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, 9 Kasım 1989 gecesi tarih yazanların süper güçler veya devletleri yönetenler değil, halkın kendisi olduğunu ifade etti.
Demir Perde'nin çöküşüne giden süreçte sokaklara çıkan insanlara ve insan hakları savunucularına teşekkür ettiğini ve onlara saygı duyduğunu belirten Schulz, "Onlar bu mucizeyi mümkün kıldılar" dedi.
Schulz, "Sizin cesaretiniz tüm dünyada özgürlük mücadelesi verenler için örnek oldu. On yıllarca Almanya'nın ve Avrupa'nın bölünmesinin sembolü olan Berlin daha sonra birliğin ve özgürlüğün sembolü oldu" diye konuştu.
Doğu Almanya'da gerçekleşen devrimin barışçıl bir şekilde yapıldığına işaret eden Schulz, 9 Kasım 1989 gecesi Avrupa'nın özgürlük hareketinin Berlin'de en üst noktaya ulaştığını belirtti.
Sadece adil ve dayanışma içindeki bir toplumun gelişebileceğini belirten Schulz, "Dayanışma Avrupa toplumunun ruhudur" ifadesini kullandı.
Ancak Avrupa'daki ekonomik dengesizliğin çok büyük olduğunu ve mali krizden dolayı da bunun daha da derinleştiğini ifade eden Schulz, her taraftan nasyonal sosyalist ön yargıların ve popülistlerin ortaya çıktığı konusunda da uyarıda bulundu.
Avrupa'da yeni duvarların ve sınırların oluşmasına izin verilmemesini isteyen Avrupa'daki sosyal gerginliğin artması yönünde de uyarıda bulunan Schulz, gençler arasındaki işsizliğin yüksek olmasına dikkati çekti.
Bir kuşağın gelecek konusunda kısmen ümitsizlikle yetiştiğini belirten Schulz, ümitsizliğin çaresizliğe, çaresizliğin de radikalleşmeye götürdüğünü kaydetti.
Etkinliğe Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel, eski Sovyetler Birliği'nin lideri Mihail Gorbaçov, Polonyalı eski sendika lideri Lech Walesa, bakanlar, milletvekilleri, insan hakları savunucuları ile çok sayıda kişi katıldı.
"Birleşmenin şansölyesi" olarak anılan eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl etkinliğe katılmazken, Gorbaçov ve Walesa davetlilerden büyük alkış aldı.
Berlin'de ayrıca bu akşam tarihi Brandenburg Kapısı'nda "Özgürlük için cesaret" sloganıyla halk şenliği düzenleniyor.
Doğu'dan Batı Berlin'e kaçarken hayatını kaybedenlerin de anılacağı programın sonunda "Işık Duvarı" etkinliğindeki balonlar uçurulacak.
Eski Sovyetler Birliği'nde Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un açıklık ve yeniden yapılanma politikası ile Polonya'daki sendika eylemleriyle eski Doğu Blokunda başlayan reform süreci, 1989'da Macaristan ve Doğu Almanya'yı da etkisi altına aldı. Doğu Almanya'da insanlar özgürlük için 1989'un yaz aylarında sokaklara çıktı. Bu gösterilerin sonucunda 9 Kasım 1989'da halk, Berlin'i 28 yıl boyunca ayıran "Utanç duvarını" yıktı ve iki Almanya'nın birleşmesinin önünü açtı.
Doğu Almanya rejiminde çok sayıda kişi, Berlin Duvarı'nı aşarken öldürüldü. - Berlin
Son Dakika › Güncel › Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 25. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?