Bünyesinde 200'e yakın Türk ve Alman işvereni barındıran BAREX, her sene göçmen kökenli Berlin'li işadamı ve işkadınlarını 5 farklı kategoride ödüllendiriyor. Bu sene beşincisi düzenlenen yılsonu resepsiyonu ve ödül töreni, yine siyaset, iş dünyası ve sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getirdi. Steigenberger Hotel'de düzenlenen törene, Federal Almanya Parlamentosu eski başkanlarından Prof. Dr. Rita Süsmuth, Charlottenburg-Wilmersdorf İlçesi Belediye Başkanı Reinhard Naumann, Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, Avrupa Parlamentosu ile Federal ve Eyalet Parlamentosu milletvekilleri, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyonda bir konuşma yapan eski federal meclis başkanlarından Prof. Dr. Rita Süssmuth, artık bunca sene sonra hala uyumdan bahsedilmemesi gerektiğini, bunun yerine Almanya'da yaşayan göçmenlere değer verildiğinin gösterilmesi ve onlara aidiyet duygusunun verilmesi gerektiğinin söyledi. Opsiyon modelinin kaldırılması ve çifte vatandaşlığın önünün açılmasının elzem olduğunu belirten Süssmuth, Almanya'nın göçmenlerin dinamik, genç nüfusuna ihtiyacı olduğunun altını çizdi.
Yıl sonu resepsiyonu ve ödül töreni ile ilgili açıklama yapan BAREX Başkanı Vedat Güney, her sene düzenledikleri etkinlikteki amaçlarının, Almanya'da yaşayan göçmenler hakkındaki önyargıları kırmak ve başarılı Türk işverenleri ödüllendirerek motive etmek olduğunu söyledi. Almanya'ya çalışmak amacıyla gelen ilk jenerasyonun buradaki kazançlarını çoğunlukla Türkiye'de değerlendirdiğini, fakat yeni yetişen neslin artık Almanya'ya yatırım yapmaya başladığını kaydetti. Güney, şu anda Almanya'da Türkler'e ait Alman ismi altında faaliyet gösteren pek çok şirketin başarıyla işletildiğini, yine bu şirketlerin binlerce Türk'e ve Alman'a istihdam sağladığını vurguladı.
'Türk-Alman ticari ilişkilerine katkı' ödülü alan işkadını Süreyya İnal'da yaptığı açıklamada, ticaretin dilinin bir olduğunu ve ticaretin ulusları, ülkeleri bir araya getirmede çok önemli bir faktör olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde katkısı olmuşsa bundan gurur duyacağını kaydeden İnal, asıl katkıyı siyasilerden gelmesi gerektiğinin altını çizdi. İnal, 'Türk işadamlarının Almanya'ya daha kolay girebilmeleri için vize kolaylığı getirilmeli ve daha uzun vize imkanları sağlanmalı. Şahsa yönelik bir uyum siyaseti yapılmalı. İşgücünü de dikkate alarak çifte vatandaşlığın yeniden Almanya'da gündeme alınması gerekir ki bu sayede problem olarak görülen göçmen gençlerin bir şahsa dönüşeceği de görülecektir' dedi.
Bu sene beşincisi düzenlenen ödül töreninde yenilikçi işadamı ödülü'nü Ayhan Koçak, Türk-Alman ticari ilişkilerine katkı ödülü'nü Süreyya İnal, yılın başarılı işkadını ödülü'nü Canan Taşal, meslek eğitimine katkı ödülü'nü Osman Sönmez, yılın başarılı genç işadamı ödülünü İlyas Kurtulan aldı.
Son Dakika › Güncel › Berlin'de Barex Ödül Töreni Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?