GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Karaözü Mahallesi'nden genel detay
Karaözü Kültür, Dayanışma ve Bakıma Muhtaçlara Destek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Çolakgil Özerdem ile röportaj
Mahallenin kadın muhtarı Muzaffer Özdemir ile röportaj
Lokanta işleten Gülhan Karahan Bal ile röportaj
Kasap dükkanı işleten Şaziye Aslan ile röportaj
Kursiyer Nurgül Kılıç ile röportaj ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Kayseri'de Kızılırmak üzerine kurulu tarihi Şahruh Köprüsü'nün eteğindeki Karaözü Mahallesi'nin muhtar ve dernek başkanının yanı sıra esnafın da büyük çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.
Sarıoğlan ilçesine bağlı, kent merkezine 80 kilometre uzaklıkta, köy enstitülerinden mezun pek çok insan kaynağına sahip ve eğitime büyük önem veren Karaözü beldesi, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile mahalle statüsü kazandı.
Karaözü'nün kış aylarında 600 civarında olan nüfusu yazın Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan ve neredeyse hepsi üniversite mezunu olan eğitimli insanlarının memleketlerine dönmeleriyle 2 bini geçiyor.
Karaözü Mahallesi, ilçedeki kadınların sosyal hayatın yanı sıra iş hayatında da aktif rol almasıyla dikkati çekiyor. Köy muhtarı, dernek başkanı, beldedeki lokantaları işletenler, kasap, fırıncı ve market sahibi esnaflar kadınlardan oluşuyor.
Karaözü Mahallesi'nde Sarıoğlan Kaymakamlığı ile Karaözü Kültür, Dayanışma ve Bakıma Muhtaçlara Destek Derneği'nin desteğiyle çok sayıda meslek edindirme kursu da düzenleniyor. Pizzacılıktan arı yetiştiriciliğine, hasta bakımından işçi güvenliğine kadar 20 farklı branşta kursun düzenlendiği mahallede bugüne kadar 335 sertifika verildi.
Nüfusunun yüzde 80'i 60 yaş üstünden oluşan Karaözü Mahallesi'nde düzenlenen kurslara, 15 ila 75 yaş arasında kursiyerler katılıyor.
"Karaözü'nün cazibesini artırmak istiyoruz"
Karaözü Kültür, Dayanışma ve Bakıma Muhtaçlara Destek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Çolakgil Özerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3,5 yaşında çocuk felci geçirdiğini, belli bir süre bacaklarının tutmadığını, ailesinin desteğiyle eğitim hayatını tamamladığını söyledi.
Yaklaşık 2 yıldır Karaözü'nde dernek başkanlığı yaptığını anlatan Özerdem, "Marmara Üniversitesi mezunuyum. Babam köy enstitüsü mezunuydu, benim eğitimime önem verdi. Mezun olunca Koç Holding'te işe başladım. Emekli olunca aday olmadığım halde dernek başkanlığı görevi verildi. Yaptığımız faaliyetlerle Karaözü'nün cazibesini artırmak istiyoruz." diye konuştu.
Özerdem, sosyal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra mahallede Sarıoğlan Kaymakamlığının teşvik etmesiyle meslek edindirme kursları düzenlediklerini, kurslara özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.
Mahallenin kadın muhtarı Muzaffer Özdemir de uzun yıllar İstanbul'da yaşadıktan sonra memleketine döndüğünü, hem muhtarlık yaptığını hem de beldede lokanta işlettiğini aktardı.
Karaözü'nde 7 yıldır yaşadığını dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:
"İstanbul çok tempolu, yorucu bir şehir. Buralarda yaşamak daha kolay. İki çocuğum var onların da geleceğini düşünerek memleketime gelmek istedim. Yıllarca dışarıdaydım, burada akrabamızla, dostlarımızla olmak çok güzel. Muhtarlık yapmayı da insanların sorunlarına çözüm bulmayı da seviyorum. Muhtarlarla ilgili toplantılara katıldığımda kadın olduğum için insanlar 'Nerenin muhtarı olduğumu' soruyorlar. Karaözü deyince şaşırıyorlar. Bizim burası eğitimde baskındır. Nüfusun yüzde 99'u eğitimli, kültürlü insanlardan oluşuyor. Ayrıca kadınlarımız hep ön plandadır, emekçidirler. Bu nedenle hayatın her alanında görebilirsiniz."
"Her zaman kadın erkek birlikteyiz, bir farkımız yok eşitiz"
Karaözü'nde lokanta işleten Gülhan Karahan Bal ise 10 yıldır burada yaşadığını, 8 yıldır da lokanta işlettiğini söyledi.
Çocuklarının rızkını, kendi yaptığı yemekleri insanlara tattırarak çıkardığını anlatan Bal, "İstanbul'da tek başıma bir kadın olarak mücadele veriyordum. Orada tekstil işinde çalışıyordum. Memleketime döndüm, lokanta açtım. Benden önce lokanta işleten yoktu. Müşterilerin sayesinde bu noktaya geldik. Bence bizim zihin anlamında olsun, beden gücü anlamında olsun erkeklerden bir farkımız yok. Ne hem cinslerimizi ne de karşı cinsleri farklı görmüyoruz. Her zaman kadın erkek birlikteyiz, bir farkımız yok eşitiz." dedi.
Kısa süre önce beldeye açılan kasap dükkanını işleten 55 yaşındaki Şaziye Aslan da oğlunun açtığı dükkanı, kendisinin çalıştırdığını belirtti.
Kasaplığı rahatlıkla yapabileceğine inandığını anlatan Aslan, "Evden tecrübem var, el yeteneğim de var. Oğlum koyun almıştı, büyüttük, kesmek için de kasap açtık. Benden başka kadın kasap yok. Gözleri bana alışacak artık. İleri görüşlü olduğumuz, çalışmayı sevdiğimiz için bu işleri yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Mahallede 16 yıldır market işleten Gamze Kaya ise Karaözü'ndeki kadınların çok çalışkan ve girişimci olduklarını, benzer küçüklükteki pek çok yerde bu kadar kadın işletmeci bulunmadığına dikkati çekti.
Belde halkı kurslara ilgi gösteriyor
Dernek binasında oluşturulmuş sınıfta hasta ve yaşlı bakım kursuna katılan Nurgül Kılıç, evde yaşlı kayınpederi olduğunu, ona daha iyi bakmak için kursa katıldığını belirterek, "Sertifika alacağım ama bir yerde çalışmak için değil. İlerde yaşlanınca hem kendimizi daha iyi tanımak hem de yaşlılarımıza, hastalarımıza iyi bakmak için." şeklinde konuştu.
Kursa 15 yaşındaki kızıyla katılan 60 yaşındaki Nazlı Kaya da evde oturmak yerine açılan kurslara katılmayı tercih ettiğini dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › Beldenin 'Emekçi' Kadınları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?