Deniz haydutları ile mücadele kapsamında 97 gündür Aden Körfezi'nde bulunan TCG Gemlik Fırkateyni, Marmaris Aksaz Deniz Üssü'ne döndü. Karşılama töreni sırasında duygulu anlar yaşandı.
Marmaris Aksaz Deniz Üssü'nden 1 Eylül 2014'te uğurlanan TCG Gemlik Fırkateyni, 96 gün süreyle Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve Hint Okyanusu'ndaki yaklaşık 2,5 milyon milkarelik alanda görev yaptı. 27 ülkenin üyesi olduğu Birleşik Görev Kuvveti-151'in komutasında, deniz haydutlarına karşı mücadele veren Fırkateyn'de görevli 250 asker için Marmaris Aksaz Deniz Üssü'nde karşılama töreni düzenlendi.
Törene Deniz Kuvvetleri Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, deniz üssünde görevli komutanlar ve TCG Gemlik fırkateyninde görevli askerlerin yakınları katıldı. Gemlik Fırkateyni limana demirledikten sonra askerler, gemi komutanı Deniz Kurmayı Yarbay Hüseyin Tığlı öncülüğünde gemiden koşar adımlarla inerek tören alanına geldi. Gemi komutanı Tığlı, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yağcı'ya görev sonu raporu verdi.
Törende bir konuşma yapan Deniz Kuvvetleri Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, uluslararası ticaretin ana arterlerinden biri olan Süveyş Kanalı, Aden Körfezi ve Kızıl Deniz'den yıllık ortalama bin Türk bayraklı veya bağlantılı geminin geçiş yaptığına dikkat çekti. Yaycı sözlerini şöyle sürdürdü:
"33 ülkeyle ihracat Süveyş Kanalı, Aden Körfezi ve Kızıl Deniz rotası üzerinden sağlanıyor. Bu bölgeden geçen gemilerle yapılan ticaret, Türk ticaretinin yüzde 20'sini aşmaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri, bu büyüklükteki emtianın güvenli bir şekilde limanlara ulaşmasını temin ederek, ülke ekonomisine de büyük hizmet veriyor."
Türk donanmasının deniz haydutluğu ile mücadelede büyük bir başarı yakaladığını ifade eden Yaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TCG Gemlik Fırkateynimiz deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında, onur ve başarıyla donanmamızı temsil etti. Dünya barışının sağlanmasına önemli katkılar sundu. Türk ticaretinin, Türk ekonomisine emniyetle ulaştırılmasını sağladı. Uluslararası sularda başarıyla görev yapan donanma personelimizle gurur duyuyoruz. Askerlerimizin aileleri de bu süre içerisinde sabır ve metanetle beklediler. Asker yakınlarımızla da gurur duyuyoruz."
GÖZYAŞLARI YAĞMURA KARIŞTI
Törenin ardından fırkateynden inen askerler yağan yağmura rağmen, aylardır ayrı kaldıkları yakınlarıyla kucaklaşarak hasret giderdi. Buluşma sırasında duygusal anlar yaşandı. Uzman Çavuş Ali Özünlü, seferdeyken dünyaya gelen ve 'Miraç' ismi verilen 3 aylık bebeğini ilk kez görmenin heyecanını yaşadı. Eşi Özlem ve bebeğine sarılan Özünlü, "İlk defa bebeğimi kucağıma alıyorum. Doğum haberini seyirdeyken aldım. Çok mutluyum" şeklinde konuştu.
DENİZ HAYDUTLUĞU İLE MÜCADELE
TCG Gemlik, 1 Eylül'de Türkiye'den ayrılarak 6 Eylül'de TCG Gökova'dan görevi devraldı. Yurda 109 gün sonra dönen TCG Gemlik, Ekvator üzerinde dünyanın çevresini bir kez kat etme mesafesinden daha fazla seyir yaptı.
Gemiye görevi sırasında bir Sea Hawk helikopter, bir su altı taarruz timi, bir amfibi hücum timi ve bir de su altı görev timi iştirak etti.
İcra edilen harekatın başarılı olarak, deniz haydutluğunu bitme noktasına getirmesi nedeniyle bölgeye yeni bir askeri gemi gönderilmesine gerek kalmadığı bildirildi. - MUĞLA
Son Dakika › Güncel › Bebeğini İlk Kez Gördü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?