İlaç Dağıtım Merkezi (İDM) Başkanı Burhan İsen, Türkiye genelinde 25 bin 200 eczaneyle çalışmaya başladıklarını ve bununla hizmeti hızlandırıp, mağduriyetlerin önüne geçtiklerini belirterek, hastaların yaşadığı yerde istediği eczaneye giderek ilaçlarını hızlı ve güvenli şekilde alabileceklerini bildirdi.
İsen, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın yurt dışı ilaç temini için daha fazla firmayı yetkilendirmesiyle hem hasta mağduriyetlerinin önleneceğini hem de firmalar arasında yaşanan rekabet ortamının devlet bütçesindeki yükü azaltacağını ifade etti.
Bakanlığın yetkilendirdiği firmalardan, hastaya yüksek standartlarda, en hızlı şekilde hizmet verilmesi için pek çok eczaneyle işbirliğine gidildiğini anlatan İsen, "Türkiye genelinde 25 bin 200 eczane ile çalışmaya başladık. Hizmeti hızlandırdık, mağduriyetlerin önüne geçiyoruz. Hastalar, yaşadığı yerde istediği eczaneye giderek ilaçlarını hızlı ve güvenli şekilde alabilecekler" değerlendirmesinde bulundu.
İsen, Türkiye'de çeşitli nedenlerle üretimi veya ithalatı yapılamayan ilaçların yurt dışından temininin uzun yıllar sadece Türk Eczacıları Birliği'nce (TEB) sağlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Ancak Sağlık Bakanlığı 'şahsi tedavi için yurt dışından ilaç temini' hususunda mevzuat değişikliğine gitti. Bu değişiklikle birlikte İlaç Dağıtım Merkezi, yurt dışı ilaç temini hususunda yetki alan ilk ecza deposu oldu. İDM, daha sonra da SGK ile bir protokol imzalayarak hizmet alanını genişletti. İDM faaliyetine başladıktan sonra TEB, 10 yıldan beri yüzde 10 hizmet bedeli aldığı SGK'ya yönelik hizmet bedelini yüzde 6'ya çekti. Bu rekabet nedeniyle SGK'nın bütçesinde yüzde 4'lük tasarruf sağlanacak. Yılda yaklaşık 72 milyon lira devletin kasasında kalmış olacak. Böylece devletin yükü azalacak."
"Eczanelerle işbirliği hızlı ve güvenli hizmet sağladı"
İsen, yurt dışı ilaçtaki rekabetin hasta, hasta yakınları başta olmak üzere eczacılara da fayda sağladığını aktararak, "Daha önce reçetelerini kargoyla TEB'e göndermek zorunda kalan hastalar, İDM'nin faaliyetine 25 bin 200 eczaneyi de dahil etmesiyle aylarca ilaç beklemekten kurtuldular" ifadelerini kullandı.
Reçete tutarının yüzde 1'lik oranının da hizmet bedeli olarak eczanelere verildiğine işaret eden İsen, işbirliği sayesinde hastaların daha hızlı ve güvenli hizmet alabileceğini, bunu sağlıyor olmaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Bazı İlaçların Yurt Dışından Temin Edilmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?