İsyanları, cinayetleri, ünlü konukları ve firarlarıyla 40 yıldır Türkiye’nin gündeminde yer alan Bayrampaşa Cezaevi, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in katıldığı törenle kapatıldı. Cezaevinin anahtarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a veren Şahin, "Genelde açılış törenleri yapılır ama biz ilk defa kapanışı törenle kutladık. Bu törenle sadece Bayrampaşa Cezaevi’nin kapanışını değil, çağdışı bir infaz sisteminin kapanışını da kutluyoruz" dedi.
BAYRAMPAŞA CEZAEVİ'NİN KAPISINA KİLİT VURULDU...
İSTANBUL Bayrampaşa’da 1967 yılında kurulan cezaevinin kapanış törenine, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Cezaevleri Tevkif Genel Müdürü Kenan İpek’in ile personel, Bayrampaşa sakinleri ve eski hükümlüler katıldı. Siyasisinden yasadışı örgüt üyelerine, gazeteci ve yazarlardan tiyatroculara, tecavüzcüden uyuşturucu baronuna kadar, binlerce insanın cezasını çektiği, her taşı anılarla dolu, yakın tarihin bir önemli mekanı, böylece tarihe karışmış oldu.
Şükürler olsun
Cezaevinin 7 yıllık Müdürü Bahtışen Er ise kapatılmayla ilgili aklına gelen ilk kelimenin "Şükürler olsun" olduğunu söyledi. Cezaevinin çağın şartlarına uymadığını belirten Er, "Müdürlüğüm sırasında kimse ölmedi. Ama ben bütün aile hayatımı feda edip tüm mesaimi buraya harcadım" diye konuştu.
Tören sırasında cezaevinde siyasi tutukluların kaldığı C Bloğu, vatandaşlara açıldı. Protokol ve Bayrampaşa sakinleri bu kez içeri girmek için akın ettiler. Bakan Şahin’e, "Bayrampaşa Ben Fazla Kalmicam" filminin müziklerini yapan eski hükümlü Fırat Koca ile başrol oyuncusu Vural Çelik eşlik etti. Koca filmin şarkısını okudu.
Topbaş, araziye yeraltı otoparkı, üstüne de kültür sanat ve rekreasyon alanı yapılacağını söyledi.
Ünlü ’misafirleri’
Bayrampaşa’nın bazı ünlü konukları şunlar: Gece Yarısı Ekspresi’nin yazarı Billy Hayes, gazeteci Nazlı Ilıcak, Çetin Altan, Ergun Göknel, Deniz Gezmiş, Dursun Karataş, yeraltı dünyasından Dündar Kılıç, Hüseyin Heybetli, Kemal-Cengiz Sönmez Kardeşler, Murat Sincar, Sedat Şahin, Mehmet Göymen, İbrahim Cici, Hüseyin Karatay ve Sedat Peker.
Toplu ölüm ve firarlarla anıldı
ÇÖP KAMYONU En çok ses getiren firarlardan biri, 25 Ekim 1989 günü Bayrampaşa Cezaevi’nden gerçekleşti. Dev-Sol örgütünün lideri Dursun Karataş ve Bedri Yağan, bugün bile hálá belirlenemeyen bir şekilde cezaevinden kaçtı. Karataş ile Yağan’ın çöp kamyonuyla kaçtıkları ileri sürüldü.
Çöp kamyonuyla firarlar bununla da sınırlı kalmadı. 1977 tarihinde yine Bayrampaşa Cezaevi’nden sol bir örgüt üyeleri Arif Kılıç ve Hıdır Aykır ile adi suçlular Ali Balcı, Ahmet Mirzan ve İdris Demir, 1978 yılının 21 Ekim günü de Cabir Aygün adlı siyasi tutuklu ve dört adi mahkûm çöp kamyonlarına gizlenerek kaçmayı başardı.
TOPLU ÖLDÜRME l9 Mayıs 1994’de tecavüz suçundan tutuklu bulunan 5 kişi boğularak ve şişlenerek topluca öldürüldü.
MEMUR KIYAFETİ 18 Temmuz 1994’de sol örgüt üyesi 7 tutuklu, infaz koruma memuru elbisesi giyerek firar etti.
ÇETE ÇATIŞMASI 20 Eylül 1999’da Alaaddin Çakıcı’nın yeğeni Kenan Ali Gürsel ile Hakan Çillioğlu’nun adamlarının çatışmasında 8 kişi öldürüldü.
ÖLÜM ORUÇLARI 19 Aralık 1999’da ölüm orucu yapan tutuklu ve hükümlülere yönelik "Hayata Dönüş Operasyonu" yapıldı. Operasyon sonucunda ise 12 kişi yaşamını yitirdi.
5500 mahkûma nakil
120 bin metrekare alana yayılan Bayrampaşa Cevaevi’ndeki 5 bin 500 tutuklu, başka cezaevlerine nakledildi. Bu kişilerden uyuşturucu, hırsızlık, adam öldürme, gasp gibi suçlardan hükümlü ve tutuklu olan yaklaşık 3 bin 500’ünün Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne, 600 çocuk tutuklu yeni yapılan Maltepe Çocuk Cezaevi’ne, 400 civarındaki yabancı tutuklunun bir bölümü Maltepe 3 No’lu L Tipine, bir bölümü de Metris Cezaevi’ne gönderildi.
Son Dakika › Güncel › Bayrampaşa, Sen de Döndün Soğuk Taşa - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?