BESİN SEÇİMİNİZE DİKKAT EDİN
Bir aylık oruç döneminin ardından bayramda birdenbire ve aşırı yemek yeme eğilimi, Türk halkının misafirperverliği ve yemek konusundaki aşırı ısrarcı tutumlar yanlış beslenmeye neden olmaktadır. Halbuki sık aralıklarla, azar azar beslenmek bir sonraki öğünde hem yavaş hem de az yemek yenilmesine neden olmaktadır. O nedenle başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalı, hatta ara öğünlerin tüketimiyle kan şekeri ve iştah kontrolü sağlanmalıdır. Öte yandan posalı yani lifli besinlerin tüketimi artırılmalıdır. Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olurlar. Midede, su ile birlikte şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Ayrıca dışkılama miktarını ve sıklığını artırırlar. Kabızlıktan ve kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bu yüzden haftada 2 kere kurubaklagil tüketilmelidir. Ayrıca beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar ve kepek ekmeğini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar vardır. Hatta pirinç, makarna, erişte, mantı ve unun kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Sebze ve meyveler de posa içermektedir. Soyulmadan yenilebilenleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonra kabukları ile tüketmek posa alımını artırmaya yardımcı olacaktır. Posalı besinler etkisini su varlığında gösterdiği için günlük sıvı tüketimine de gereken önem verilmelidir. Bir davete gitmeden önce çorba, meyve, yoğurt, salata gibi enerji içeriği düşük bir şeyler atıştırılmalıdır. Böylelikle bayram ziyaretlerinde hayır deme şansına sahip olunabilir. Ev baklavası, lokma, tulumba gibi ağır tatlılar yerine; sütlaç, muhallebi, puding, komposto, hoşaf, kabak tatlısı gibi sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
TATİLE ÇIKACAK KİŞİLERE ÖNERİLER
Her şey dahil konsepti ile tatile gidenler açık büfelerde sağlıklı seçimler yapmaya daha da özen göstermelidir. Tatil demek yalnızca yemek, içmek ve dinlenmek değildir. Kaldığınız tesis veya bölgedeki spor olanaklarından da faydalanmaya çalışın. Tatil süresince "egzersiz yapmaya fırsat bulamadım" sözünü mazeret olarak görmeyin. Eğlenin, dinlenin fakat besin seçimlerinize de dikkat edin. Hatta ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşan sağlık turizmine yönelik oteller bu süreçte sizin ve ailenizin kurtarıcısı olabilir.
KRONİK HASTALIĞI OLANLARA ÖNERİLER
Önemle vurgulamak gerekir ki diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, kalp - damar hastalığı, mide rahatsızlığı olan bireylerin bayram da olsa kendilerine önerilen diyetlerini bozmamaları gerekmektedir. Bu grupta yer alan kimselerin özellikle hamur işleri tüketimlerine sınırlama getirmeleri, özellikle diyabetli bireylerin şekerden uzak durmaları gerekmektedir.
Son Dakika › Güncel › Bayramlarda Hastalıklara Davetiye Çıkarmayın! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?