İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden 3.5 milyon liralık çiçek alımı sözleşmesi imzaladı. Kooperatif Başkanı Ersoy Sümerkan, "İlk zamanlarda bir bisikletimiz, motosikletimiz bile yoktu. Şu anda 17 bin metrekarelik bir alan, lojistik destek sağlayabilecek araçlarımız var. Yakında da yeni tesisimizi kuracağız. Bunlar Büyükşehir'in desteğiyle oldu" diye konuştu.
Sözleşmeli üretim modelini benimseyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır Dutluköy Mevkii'nde düzenlenen törende, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 4 milyon adet mevsimlik çiçek, yer örtücü, ağaç ve ağaçcık alımına ilişkin 3.5 milyon liralık protokol imzaladı. Protokole, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan imza koydu. Protokol imza törenine, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Tire Belediye Başkanı DP'li Tayfur Çiçek, Zeytinova Belediye Başkanı Ali Doğu, Tire Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Eskiyörük, CHP Bayındır İlçe Başkanı H.Tamer Yanık, çok sayıda üretici katıldı.
Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, Küçük Menderes bölgesinin kalkınması için 2007 yılından bu yana bölge üreticilerinden toplam 63 milyon 200 bin liralık tarım ürünü satın aldıklarını hatırlattı. Kocaoğlu, "Emme basma tulumbaya ilk suyu koyduk. Başarının bir kısmı bizdeyse, daha büyük kısmı da bu kooperatifte örgütlenmiş çiftçilerimizde ve kooperatif yöneticilerimdedir" dedi. Üretici kooperatiflerine uyarıda bulunan Kocaoğlu, tekstil sektöründe birlik olarak büyük bir başarıya imza atan ve bir zamanlar Türkiye'de ihracat şampiyonu olan EGS Holding'i örnek gösterdi. Başkan, "Çok önemli bir marka olan, kalkınma modeli olarak üniversitelerde vaka olarak incelenen EGS'nin 4 bine yakın ortağı ne yazik ki, belli zaafiyetlerden dolayı bugün kayba uğradı. Kooperatifçilik, birlik, büyümek güzel şeyler ama en önemli olan ayağını yorganını göre uzatmak ve hiçbir zaman hesabı kitabı bırakmamak. Eğer üretim gücüne tek başına ulaşamıyorsak, üreticileri birleştireceğiz. Böylece kooperatif ya da birlik pazarda büyük oyuncu olur" diye konuştu.
Bayındır'ın Türkiye'de 'çiçekçiliğin başkenti' olduğunu dile getiren Kocaoğlu, "Buradaki iş, sadece alışveriş yapmak, üreticinin cebine para koymak değil. Şahıslara, bankalara borcunuzu ödeyin dedim, paranızı işin gelişmesi için kullanın diye bangır bangır bağırdım. Üreticilerimiz de sağolsunlar, bu sözlerden bir pay alılar. Bugün çiçekçilerimiz ekonomik olarak güçlendiler, ihracat yapar hale geldiler. Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere dışarıya çiçeklerini satıyorlar. Önce Türkiye'ye açıldılar, sıra Avrupa'ya çiçek satmaya ve Hollanda'yla yarışmaya geldi. Hollanda gibi sınırlı toprakları olan bir kentin, denizi doldurarak yaptığı tarımla, böyle verimli ovaları olan bir yerin yarışması iş bile değil. Yeter ki biz birbirimize güvenelim" dedi.
ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ'NE BİR KEZ DAHA SESLENDİ
Sanayi atıklarının Küçük Menderes'e akmaya devam ettiğini belirten Kocaoğlu, "Bugünkü vahşi üretim sürdüğü, evsel atıklar arıtmasız şekilde Küçük Menderes'e akıtıldığı sürece, ne toprağımızı ne Küçük Menderes'i korumak, ne sağlıklı ürün yetiştirmek, ne de denizimizi korumak mümkündür. Bugüne kadar yaptığımız arıtmalarla bir nebze de olsa çevreyi korumak için çalışmalar yaptık ama bunun yeterli olmadığını bizim kadar üretim yapan vatandaşlarımız da biliyor. Küçük Menderes'teki sanayicilerin arıtmalarını yaparak burayı koruması gerekiyor. Sanayicilerin denetlenmesi görevi de İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ndedir. Onları buradan göreve çağırıyorum" dedi.
HEDEF AVRUPA
Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan da, kooperatifin 380 üyesinin olduğunu belirtti. Sümerkan, "İlk zamanlarda bir bisikletimiz, bir motosikletimiz bile yoktu. Şu anda 17 bin metrekarelik bir alan, lojistik desteği sağlayabilecek araçlarımız var. Kendi binamızı da yapmak üzereyiz. Hedefimiz Azerbaycan, Libya, Irak gibi ülkelerin yanısıra Avrupa'ya da çiçek satmaktır" dedi.
Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas da, çiçekçiliğin Bayındır'da vitrin bir sektör olduğunu belirterek Aziz Kocaoğlu'na destekleri için teşekkür etti. Bayındır'ın AK Parti'li Belediye Başkanı Mehmet Kertiş de 2009 yılından önce Bayındır'da naylonlar ile stant kurulup çiçek şenliği yapıldığını fakat şimdi çok modern ve uluslararası çiçek festivali yaptıklarını belirtti. Belediye Başkanı olmadan önce üreticilere vermiş olduğu yol sözünü tuttuğunu söyleyen Kertiş, "Yolumuzu yaptık. Artık son aşamalarındayız. Şehirler bir marka ile anılır. Biz de Bayındır'ı çiçekçilikte marka haline getirdik. Hepimiz el ele verdik başardık. Sözleşmeli üretim modelini başlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederim" dedi.
MAA(İÖ/BT) - İzmir/ Bayındır
Son Dakika › Güncel › Bayındır'dan İzmir'e 3.5 Milyon Liralık Çiçek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?