Bayburt Üniversitesi'nde düzenlenen "Artan Enerji İhtiyacına Alternatif Bir Çözüm Olması Açısından Güneş Enerjisinden Elektrik Üreten Sistemler" konulu konferansta konuşan Almanya'da faaliyet gösteren Wagner&Co Firması Genel Müdürü Hakan Balcı, elektrik tüketim artışının önlenememesi halinde 2017 yılında her gün 4 saat olmak üzere sık sık elektrik kesintilerinin yaşanacağını söyledi.
Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'nda KUDAKA'nın katkılarıyla "Artan Enerji İhtiyacına Alternatif Bir Çözüm Olması Açısından Güneş Enerjisinden Elektrik Üreten Sistemler" konulu bir konferans düzenlendi. Almanya'da faaliyet gösteren Wagner&Co Firması Genel Müdürü Hakan Balcı, konferansta konu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Balcı, konuşmasında, Türkiye'de son 6 yılda elektrik tüketiminin yüzde 35 arttığını ifade ederek, "Güneş enerjisine yönelik şu hususlara dikkat çekti: "Yasa ve kanunlar geç çıktığı için Türkiye, güneş enerjisi santrali konusunda geç kalmıştır. Türkiye'nin güneş enerjisi santrali gücü resmi olmayan kayıtlara göre 2-3 MW arasındadır. Türkiye'de son 6 yılda elektrik tüketimi yüzde 35 arttı. Artan enerji ihtiyacına alternatif bir çözüm olması açısından devlet nükleer santralleri yapmak istiyor" dedi.
"Artık kendi elektriğimizi üretebileceğiz" diyen Balcı, şöyle devam etti: "Son dönemlerde düşen maliyetler bu sistemlerin kurulumunu cazip hale getirmiştir. Elektriğimizi kendi imkânlarımızla üretmek düşüncesi güneş enerjisi sayesinde gerçekleşiyor. Devlet, her bireyin kendi elektriğini üretebilmesini istiyor ve bu konuda kişileri teşvik ediyor. Ayrıca, bireylere elektrik bağlantı hattı lisans hakkı tanıyor. Devlet, her bireyin tüketeceği elektriği kişilerin kendi üretmesinden yana olduğu için bölgesel merkezli elektrik üretimine 10 yıl devlet garantisi veriyor. 1000 KW kadar lisans almadan ve şirket kurmadan yasalar çerçevesinde elektrik üretimine izin veriyor."
Almanya'da faaliyet gösteren Wagner&Co Firması Genel Müdürü Hakan Balcı, slayt gösterimi eşliğinde anlattığı güneş enerjisi sistemleri konusunda şu önemli hususlara dikkati çekti: "Fotovoltaik enerji santrali kurulumu projesi, Almanya'da yapılıyor ve bütün parçalar Almanya'da üretiliyor. Bu projede malzemelerin tümü garanti kapsamındadır. Firma, bu proje kapsamında Çankaya Köşkü'nün güneş enerjisi sistemini yapıyor. Proje, Gaziantep, Niğde ve İzmir'de uygulanıyor. TEDAŞ ve MTA, enerji ölçümlerini yapıyor. Bayburt'un son 50 yıllık güneşlenme saati ölçümleri yapılmıştır. Güneş enerjisi lisanslı üretiminde 27 bin Megabayt ile Konya birinci sıradadır."
Konferansta, Bayburt Üniversitesi'nde 20 Haziran'dan bu yana Güneşlenme ve Radyasyon (ışıma) değerleri ölçümlerinin yapıldığı ve Bayburt'ta 11 saat güneşlenme süresinin kaydedildiği belirtildi.
Son Dakika › Güncel › Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Konferansı Verildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?