Batman'ın Kozluk İlçesi'nde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait Şelmo Petrol Sahası'ndaki Doğalgaz Dolum Tesisi'nde gaz sıkışmasından meydana gelen patlamada ölen 3 işçinin işe yeni başladıkları ve henüz ilk maaşlarını bile alamadıkları ortaya çıktı. Patlamada ölen İbrahim Çelik'in babaannesi de torununun ölümünün üzüntüsüyle geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
YANAN CESETLERİN KİMLİKLERİ DNA TESTİ İLE BELİRLENDİ
Kozluk'ta TPAO'ya ait Güney Şelmo-1 Dogal Dolum Tesisi'nde gaz sıkışması nedeniyle dün meydana gelen patlamada yaşamını yitiren, 24 yaşındaki İbrahim Çelik, 22 yaşındaki Hasan Hüseyin Deniz ile 35 yaşındaki Sabahattin Sönük, gözyaşları arasında toprağa verildi. Yanarak ölen işçilerin kimlik tespiti için
Batman Bölge Hastanesi'nde yapılan DNA testlerinden sonra kimlikleri tespit edilerek ailelerine teslim edildiği bildirildi. Tesis bekçisi Sabahattin Sönük'ün cenazesi Eskice Köyü'nde, İbrahim Çelik, Batman merkeze bağlı Akça Köyü'nde, Hasan Hüseyin Deniz ise Sakatatçılar Çarşısı bitişiğindeki eski mezarlıkta toprağa verildi.
ANNE VE EVLAT ACISINI AYNI GÜNDE YAŞADI
Patlamada hayatını kaybeden İbrahim Çelik'in babası 45 yaşındaki Ramazan Çelik, aynı günde hem evlat hem de anne acısını birden yaşadı. Dün gece geç saatlerinde teslim aldıkları İbrahim Çelik'in cenazesini sabaha karşı Akça Köyü Mezarlığı'nda toprağa veren baba Ramazan Çelik, mezarlık dönüşü kalp krizi geçirirek fenalaşan 80 yaşındaki annesini Sacide Çelik'i de kaybetti. Oğlunun cenazesinden sonra anesi Sacide Çelik'i de oğlunu da aynı mezarlıkta toprağa verdi.
TÜPLERİ DOLDURMADA BİLGİLERİ YOK
Oğlunun 1.5 ay önce çalışmaya başladığını ve henüz maaşını bile almadığını belirten baba Çelik, "Oğlum İbrahim, Şelmo'da saha kontrolürü ve bekçi olarak görev yapıyordu. Onların doğalgaz dolum tüplerini doldurma konusunda hiç bilgileri yoktu. Sadece sahaya gidip geliyorlardı. Eğer bunlara dolum işlemleri yaptırılmışsa bu daha da vahimdir. Şu anda olayın ne boyutta olduğunu bilemiyorum. Oğlumun acısına dayanamayan annemi de aynı gün kaybetmenin acısını yaşıyorum. Allah böyle acıyı kimseye yaşatmasın" dedi.
HASAN HÜSEYİN DAHA MAAŞINI BİLE ALAMAMIŞTI
Patlamada ölen 22 yaşındaki Hasan Hüseyin Deniz'in 1 ay önce işe başladığı ve henüz maaşını alamadın öldüğü ortaya çıktı. Babası Veysi Deniz'in 2 yıl önce vefat emesinin ardından anne ve kadeşinin geçimini salam için işe başlayan Deniz'in yakınları büyük üzüntü yaşadı.
BEKÇİYE BİLE DOLUM YAPTIRMIŞLAR
Eskice Köyü Satıh Mezrası'nda toprağa verilen 3 çocuk babası Sabahattin Sönük de patlamada yaşamını yitiren diğer iki arkadaşı gibi Ocak ayında işe başladığı öğrenildi. Köylüler, 1.5 ay önce işe başlayan bekçi Sabahattin Sönük'ün patlama sırasında tüplere dolum yaptığını iddia ederken yakınları da, "Sabahattin'in görevi saha bekçisiydi. Ama arkadaşlarıyla birlikte dolum işini yaptığını sonradan öğrendik. İşler aksamasın diye mesai arkadaşlarına yardımcı oluyordu ama o facia onu bizden alıp götürdü" dedi.
PETROL SENDİKASI: BU KADER DEĞİL BİR CİNAYETTİR
Petrol İş Sendikası Batman Şubesi, yaptığı yazılı açıklama ile patlamının kader olmadığını, aksine taşeron sistemiyle işlenen bir cinayet olduğunu savundu. Taşeron sisteminin çarpıklığına dikkat çekilen açıklamada, "TPAO sahalarındaki taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler, örgütsüz ve güvencesiz koşullarda çalışıyorlardı. Yakın zamanda Ankara'daki sanayi sitelerinde, Afşin'deki kömür madeninde yaşanan faciaların bir benzeri bugün de Batman'da yaşandı. Yeterli iş güvenliği önlemlerini almadan, yeterli eğitimleri vermeden; ucuz ve güvencesiz emek istihdamı yoluyla üretim yapma, kazanç sağlama ısrarı, aramızdan 3 kişinin daha canına mal oldu. TPAO'da yaşanan yoğun taşeronlaşmada özelleştirmeci mantığının bir sonucudur. Bu süreç kamu yararı açısından büyük kayıplar getirdiği gibi, görüldüğü üzere insan yaşamı açısından da ciddi, ölümcül sonuçlar doğurmaktadır" denildi.
TPAO GENEL MÜDÜRÜ UYSAL, PATLAMA ALANINDA
Patlamada yaşamını yitiren Sabahattin Sönük'ün taziyesine katılan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, daha sonra patlamanın meydana geldiği Güney Şelmo-1 sahasında incelemelerde bulundu. Uysal, patlama sonrası her şeyin kontrol altına alındığını belirterek, "Patlama esnasında çevreye yayılan tüpler, emniyetli bir şekilde toplatıldı. Trans Gaz Firması Trakya Bölgesi'nde yıllardır bu işi başarıyla yürütüyor. Patlamanın sebepleri çok yönlü araştırılıyor. Büyük olasılıkla tüplerin doldurulması esnasında bir aksama olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Batman'ın Kozluk İlçesi'ndeki TPAO'ya ait Şelmo-1 doğal gaz dolum tesisinde gaz sıkışması nedeniyle dün yaşanan patlamada 3 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili Batman Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma devam ediyor.
Son Dakika › Güncel › Batman'daki Patlamada Ölen 3 İşçi İlk Maaşlarını Bile Alamamış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?