Batı Tarzı Yaşam Meme Kanseri Yapıyor - Son Dakika
Güncel

Batı Tarzı Yaşam Meme Kanseri Yapıyor

Batı Tarzı Yaşam Meme Kanseri Yapıyor

Op. Dr. Ali Özlük, dünyada 8 kadından birinin meme kanseri olduğunu ve batı tarzı yaşamın meme kanseri riskini arttırdığını söyledi.

01.03.2014 20:18  Güncelleme: 20:43

Kanser Bilinçlendirme Platformu Eğitim Koordinatörü Op. Dr. Ali Özlük, dünyada 8 kadından birinin meme kanseri olduğunu ve Türk Meme Hastalıkları Federasyonu'nun verilerine göre batı tarzı yaşamın meme kanseri riskini arttırdığını söyledi.

Kanser Bilinçlendirme Platformu ve Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği'nin (AGİDER) ortaklaşa düzenlediği "Meme Kanserinde Erken Tanı" konulu toplantı, Kanser Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Kanser Bilinçlendirme Platformu Eğitim Koordinatörü Op. Dr. Ali Özlük, AGİDER Başkanı Taliha Salman, Dr. Figen Sayın ve çok sayıda kadının katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Bazı kadınların eşleriyle birlikte katıldığı toplantıda konuşan Kanser Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, gelişen teknolojiyle yapılan tetkiklerin kısa sürede sonuç verdiğini ve kanser teşhisinin erken konulmasıyla memenin tamamen alınmadan kanserli hücrenin alınmasıyla hastalığın iyileştirildiğine vurgu yaptı. Teknolojinin kanser hastalarının yaşam standardını yükselttiğini, kanser hastalarının doğurganlığının ve saçlarının korunabileceğini de belirten Prof. Dr. Özdoğan şöyle konuştu:

"Maalesef bir grup hastaya maskektomi denilen meme alma operasyonunu uyguluyoruz ama erken tanıda memenin küçük bir kısmından kanserli olan hücreyi alarak memeyi kurtarabiliyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle kanser hastalarının yaşam standardı geliştirildi. Bir kısım kanser hastasının saçlarının dökülmesini engelliyoruz. Doğurganlığı koruyabiliyoruz. Verdiğimiz kemoterapiler önceden doğurganlık özelliğini kaybettiriyordu ama şimdilerde bunu da koruyabiliyoruz."

"MEME KANSERİNE YAKALANMA RİSKİ ARTTI"

Kadınlara meme kanserinden nasıl korunacakları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ali Özlük ise, dünyada her 8 kadından birinin meme kanseri olduğunu söyledi. Dünyada 10 milyon kanser hastasının olduğuna ve 1 milyonunun da meme kanseri olduğuna dikkat çeken Özlük, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerini paylaştı. Dr. Özlük, "Dünyada her 8 kadından biri meme kanseri oluyor. Kadınlarda ortaya çıkan kanser riskinin üçte biri meme kanseridir. Dünyada 10 milyon kanser hastası var, bunların 1 milyonu da meme kanserine yakalanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün bir çalışmasında 1990-2002 yılları arasında meme kanserinin görülme sıklığı yüzde 23 artmış durumda" diye konuştu.

"BATI TARZI YAŞAM MEME KANSERİ YAPIYOR"

Dünya verilerinin ardından Türkiye'nin kanser durumu hakkında bilgiler veren Özlük, Türk Meme Hastalıkları Federasyonu'nun verilerine göre batı tarzı yaşam biçimi olarak bilinen hiç doğum yapmama, geç doğum yapma, beslenme düzeni gibi etkenlerin kanser riskini arttırdığını ve batı bölgelerinde meme kanseri oranının yüz binde 50 olduğunu söyledi. Doğu bölgelerinde bu oranın yüz binde 20 olduğunu belirten Özlük, şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki duruma bakacak olursak Türk Meme Hastalıkları Federasyonu'nun verilerine göre Doğu bölgesinde 100 binde 20 iken, batı bölgesinde 100 binde 40 ile 50 arasındadır. Bu durum batı bölgelerinin batı tipi yaşam tarzından kaynaklanıyor. Batı tarzı yaşamda özellikle geç doğum yapma, hiç doğum yapmama ve sosyoekonomik yapının da etkileri var. Tanı kısmına bakacak olursak Doğu bölgesinde yüzde 50 iken, eğitimin etkisiyle batı bölgesinde bu oran yüzde 7'nin altındadır. Meme kanserine yakalanma konusuyla ilgili olarak hiç doğum yapmama ya da 30 yaşından sonra doğum yapma kanseri tetikleyen etkenlerden."

Konuşmanın ardından Özlük ve Özdoğan'a plaket takdim edildi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Batı Tarzı Yaşam Meme Kanseri Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement