Başkanın Sahil Uyarı Yolu - Son Dakika
Güncel

Başkanın Sahil Uyarı Yolu

Başkanın Sahil Uyarı Yolu

Maltepe Belediyesi'nin Sahil Yoluna 70 İla 100 Metre Aralıklarla "Umuma Açık Yerlerde İçki İçmek Yasaktır" Yazısı Yazması Tepki Çekti.

12.10.2008 02:18

Maltepe Belediyesi’nin sahil yoluna 70 ila 100 metre aralıklarla "Umuma açık yerlerde içki içmek yasaktır" yazısı yazması tepki çekti.

Belediye Başkanı Fikri Köse "Yürüyüş yapanlar emniyete içki içenlerin kendilerini rahatsız ettiğini söylemiş. Emniyet rica etti, biz de yazdık" dedi. Büyükşehir Belediyesi "Uygun olmadığını ilettik, gerekirse biz sileriz" açıklaması yaptı. Dün öğleden sonra Büyükşehir Belediyesi ekipleri yazıları kapatmaya başladı.

BAŞTA Üsküdar Belediyesi olmak üzere çeşitli ilçelerde uygulanan kırmızı hat, Maltepe sahilinde de kendini gösterdi. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün halkın şikáyetlerini aktardığı Belediye Başkanı Fikri Köse, sahile 70-100 metre aralıklarla, kırmızı boyayla "Umuma açık yerlerde içki içmek yasaktır" yazdırdı. Bostancı-Kartal arasındaki yürüyüş yolu kırmızı benekli hale geldi. Maltepe Belediyesi Basın Danışmanlığı yazıyı Büyükşehir Belediyesi’nin yazdığını söylerken, Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı yazının Maltepe Kaymakamı ve İlçe Emniyet Müdürü’nün ricasıyla ilçe belediyesi tarafından yazıldığını belirtti. Hürriyet muhabirlerinin sorularına saatler sonra Maltepe Belediye Başkanı’ndan cevap geldi: "Biz yazdık."

Emniyet istedi

Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse, "İki ay önce İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne sahilde yürüyüş yapanlar tarafından ’Burada yürüyemiyoruz. Kayalıklarda içki içenler tarafından rahatsız ediliyoruz’ şikáyetleri gelmiş. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden bize, "Burada içki içilmez" diye aralıklı yazılar yazmamız rica edildi" dedi. Maltepeliler’in özellikle sabah ve akşam saatlerinde sahilde yürüdüklerini belirten Köse, "Yine de silinmesi gerekiyorsa da sileriz" diye konuştu.

Büyükşehir: Sileriz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ ise kendilerinin böyle bir uygulaması olmadığını belirterek, "Bunun uygun olmadığını Maltepe Belediyesi’ne söyledik. Bir ekip kurup yazıları sildirecekler. Silmezlerse, biz sileceğiz" dedi.

Apar topar sildiler

HÜRRİYET’in Maltepe sahilindeki içki yasağıyla ilgili uyarı yazılarına yönelik sorularından sonra Büyükşehir Belediyesi işçileri 6 kilometrelik sahilde bulunan 50 uyarı yazısını, gri sprey boyayla kapatmaya başladılar. Çevre sakinlerinden Suat Ersoy, "Bence bu dincilerin bir oyunu. Burada hiç kimse bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadı" dedi.

İçkimizi içeriz cezamızı öderiz

SAHİLDE içki içenler ise yazıları görmezden geliyor. Üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Hakan Dalkılıç da onlardan biri. Dalkılıç, "Doğma büyüme Bostancılı’yım. Canım ne zaman sıkılsa, sahile inerim. İçki de alırım. Bu yasağa pek uyan olacağını zannetmiyorum. Gelir ceza keserler. Cezamızı öderiz. Sonra içmeye devam ederiz. Kapalı mekanda içilmiyor. Açık hava olacak. Hafiften yağmur yağacak, rüzgar esecek" dedi. Moda İskelesi içki protestocularından Bilgisayar Mühendisi Tonguç Koç ise artık bu uygulamaların olağan hale geldiğini belirterek, "Yaptıkları her işe bir gerekçe buluyorlar. Yürüyenler, rahatsız edildiği için içki yasağının kayalara yazıldığı savunması bana gerçekçi, samimi gelmiyor" diye konuştu.

Üniversitesi öğrencisi Işıl Öztürk de "Vatandaşların daha önemli sorunları dururken belediyelerin böyle şeylerle ilgilenmesi bence çok saçma. Ben de bu bölgede oturuyorum. Bir haftadır doğalgazımız kesik ama bu sorunla hiç kimse ilgilenmiyor. Bu kadar çok uyarı yazısını gören insan, içki içme arzusu yoksa bile içmeye başlar" diye konuştu.

Bizim haberimiz yok

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi adına sahilde güvenlik sağlayan Akdeniz Güvenlik Şirketi’nin Genel Müdürü Sadi Taylan, yazılardan haberdar olunca kimin yazdığını merak ettiğini belirterek, "Yazıyla, içeriğiyle bir ilgimiz olamaz. Çünkü sadece Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü adına park ve bahçe alanlarının korunmasını, güvenliğini sağlıyoruz. Hele içki konusu bizimle hiç ilgili değil" dedi.

Neden bu kararın alındığı yazılmalı

UMUMA açık yerlerde içki içilmesini, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’na göre valilik de kaymakamlık da yasaklayabiliyor. Kanunun 11’inci maddesine göre valilik, 32’nci maddesine göre kaymakamlık, kamu düzen, güven ve huzurunu göz önünde bulundurarak içki yasağını uygulayabiliyor. Ancak bunun için bir gerekçe göstermek gerekiyor. Genellikle alınan bu tür kararlarda, sarhoş olan bazı kişilerin çevreye karşı saldırgan hareketlerde bulunması gerekçe gösteriliyor. Kanun, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvetlerinin sorumlusu olarak valiyi, ilçe sınırlarında ise kaymakamları sorumlu tutuyor. Yasağa uymayanlara, Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesine göre 100 YTL, sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunanlara ise 32’nci maddeye göre 50 YTL para cezası kesilebiliyor.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turan Yıldırım, uygulamanın doğru olmadığını belirterek, "Hukuki bir değer taşıyabilmesi için neden böyle bir karar alındığı ve hangi kanuna göre, nasıl bir cezai yaptırım uygulanacağının yazılması gerekir" dedi. Esma ÇAKIR

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başkanın Sahil Uyarı Yolu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement