Muğla'nın Dalaman İlçesi'ndeki Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS) bünyesindeki bakımevindeki 600 köpek ile 200 kediyi, belediyelerin sahip çıkmaması halinde, daha önce 1 Mart itibariyle serbest bırakacağını açıklayan Türkiye Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Muğla Temsilcisi Türkan Dağdelen, bu kararını Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in hasta olması nedeniyle bir süre ertelediğini söyledi. Ortaca ve Dalaman belediye başkanları ortak bir karar alana kadar barınaktaki hayvanlara bakmayı sürdürüceğini belirten Dağdelen, bu süreçte dışarından kimsenin hayvan getirmemesini istedi. Muğla Valiliği ise, HAYDOS Sokak Hayvanları Bakımevi'nin Dalaman Belediyesi'ne devredildiğini açıkladı.
Almanya ve İngiltere'de yaşayıp, otelcilik eğitimi alan 49 yaşındaki Türkan Dağdelen 2006 yılında Türkiye'ye dönüp, Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne yerleşti. Dağdelen, önce evinin giriş katındaki kiracıyı çıkararak burada bakıma muhtaç, sakat ve hasta hayvanları barındırmaya başladı. Ardından da dönemin Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman belediyeleriyle irtibata geçip, barınak yapılmasını istedi. Ancak, sonuç alamadı. Kendi çabalarıyla Dalaman'ın Atakent Mahallesi'nde Orman Genel Müdürlüğü'ne ait arazinin hayvan bakımevi olarak kendilerine tahsisini sağladı. 5 yıldır kendisi de bakımevinde hayvanlarla kalan Dağdelen, buranın tüm masraflarını da kendi cebinden ve bağışlarla karşıladı. Dağdelen, "Bugüne kadar 400 bin dolarlık birikimimi sokak hayvanlarına harcadım. Hayvanların tedavisinden beslenmesine kadar yapılan tüm harcamalar belgeli ve fotoğraflı. Bakımevinin üzerinde Dalaman Belediyesi'ne ait sadece ağaçların olduğu 2 dönümlük bir arazi vardı. Zamanla orayı da bakımevine dahil ettik. Bugüne kadar Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz belediyeleri, sokak hayvanlarını buraya getirip, bıraktı. Ancak, hiçbir destekte bulunmadılar. Sadece Dalaman Belediyesi 1, Ortaca Belediyesi ise bakımevine 2 işçi görevlendirdi" dedi.
İHTARNAME ÇEKTİ
Geçen 5 Şubat'ta Ortaca Noterliği aracılığıyla belediyelere intirname çeken Türkan Dağdelen, bakımevindeki hayvanların bakımını sonlandıracağını, belediye tarafından koruma altına alınmamaları halinde buradaki kedi ve köpekleri sokağa salacağını açıkladı. Dağdelen ihtarnamesinde şu ifadelere yer verdi:
"Hayvan bakımevinin şahsi param ve fizik gücümle yapıldığını herkes biliyor. Yurtdışında biriktirdiğim tüm paramı buraya hiçbir beklenti olmadan, devletin üstlenmesi gereken görevi de üstlenerek yapmama rağmen hem yaş olarak hem de maddi olarak bundan sonrasını devam ettiremeyeceğim. Bakımevi bugüne kadar 2 defa ağır fırtına, yangın ve selden büyük zarar gördü. Tel örgüler, güvenlik kameraları, hasta kafesleri, kulübeler ve gölgelikleri yine ben cebimden yaptırdım. Daha sonra Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca belediyeleriyle protokol yaparak destek sözü aldım ama buna kimse uymadı. Sanki buradakiler şahsi hayvanlarımmış ya da ben burada hobi hizmeti yapıyormuşum gibi davranılması çok acı. Belediye veterinerlerince bakılması gereken ne kadar yaralı ve mağdur hayvan varsa onların tedavi parası bile benden çıktı. Ortaca ve Dalaman belediyeleri civarda ne kadar hasta ve yavru varsa buraya bırakıyor. Belediyelerin görevi olmasına rağmen kısırlaştırma yapmıyor, veteriner istihdam etmediği gibi kaynak da ayırmıyor. Elektrik ve su parası bile benden alınmak için değişik yollara başvuruluyor. Dalaman'da TIGEM, Açık Cezaevi, MOPAK ve havalimanına ait binlerce dönüm dev arazilere terkedilen köpekler sürekli çoğalarak açlıktan birbirlerini yiyorlar. Devletin bir çivi bile çakmadan kullandığı bakımevinde yüzlerce hayvana bakmak için, bütçem ve insani gücümle birlikte bağışçılarımız da giderek azaldı. 1 Mart'tan itibaren artık dışarıdan bir takipçiniz olacağım. Görevini yapanlara teşekkür edecek, yapmayanları gerekli mercilere bildirip, konuyu ulusal basınla paylaşacağım. Açlık grevine dahi gittiğim günlerde verilen destekler her şey normale dönünce unutulduğundan şahsi gücümün devletin gücünden daha fazla olamayacağı gerçeği karşısında tüm emeklerimi ziyan etmeme koşuluyla bakımevini büyükşehir belediyenize bu hayvanları uyutmamak, zehirlememek, ormanlara atmamak koşuluyla bıraktığımı ihtaren bildiririm."
"ANLAŞMA OLMAZSA 300 KÖPEĞİ SOKAĞA SALACAĞIZ"
Dağdelen, CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in hasta olması nedeniyle ihtarnamede verdiği süre dolmasına rağmen bir süre daha hayvanların bakımına devam edeceğini vurgulayıp, "Başkan Karaçelik'in durumu elimi kolumu bağladı. Kendisinin iyileşip Dalaman Belediye Başkanı ile bir ortak görüşe varmasını bekliyorum. Barınak iki belediye tarafından işletilecekse iyi bir sözleşme yapmak istiyorum. Şartları karşılıklı belirleriz. Önemli olan hayvanların sorunsuz ve sağlıklı yaşamaları. Anlaşma olmazsa 15 Mart itibariyle noter kararımı uygulamaya tekrar sokacağım" dedi. Dağdelen istedikleri kabul edilene kadar, belediyeler devreye girene kadar HAYDOS bakim evine hayvan kabul edilmeyeceğini belirterek, "Anlaşma sağlanamazsa rehabilite edilmiş ilk etapta 300 köpek Dalaman ve Ortaca'ya gruplar halinde bırakılacak. Sadece yaşlı, engelli, yavrulu anneler, yasak ırklar, bakımevinde kalmaya devam edecek. Bizden sonra hayvanların tedavilerinin kimler tarafından nerede ve nasıl yapıldığı, hayvanların nerelerde barındırıldığı sıkı bir şekilde takip edilecek. Ayrıca tüm yanlışlıklarınız eksikleriniz ulusal ve uluslararası basın ve sivil toplum örgütleri tarafından paylaşılacak ve gerekirse yöreye yabancı misafir taşıyan tur acentelerine de bildirilecek" diye konuştu.
Geçen hafta yapılan Muğla İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısında, kendisinin söz sahibi olmaması halinde Dalaman Belediyesi'nin bakımevini teslim almayı kabul ettiğini belirten Dağdelen, asla böyle bir şeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtip, "Belediyelerin elinde olan barınakların durumu ortada" dedi.
Öte yandan Muğla Valiliği ise, HAYDOS Sokak Hayvanları Bakımevi'nin Dalaman Belediyesi'ne devredildiğini açıkladı. - Muğla
Son Dakika › Güncel › Başkanın Hastalığı Köpekleri Şimdilik Kurtardı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?