Samsun'da meydana gelen sel felaketinin benzerini 2 yıl önce yaşayan Gündoğdu'nun Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, 'Suyla şaka olmaz' diyerek, 2010'daki afetin ardından bir daha öyle bir felaketin yaşanmaması için gereken bütün tedbirleri aldıklarını belirtti.
Samsun'un Canik İlçe Belediye Başkanı Osman Genç ile çok iyi arkadaş olduklarını belirten Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, Samsun'daki afetin ve Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda fazlaca görülen afetlerin başlıca nedeninin dere yataklarındaki yapılaşmalar olduğunu dile getirdi.
"Suyla Şaka Olmaz" diyen Başkan Yıldız, konut yapılırken çekme mesafelerinin çok önemli olduğunu ifade etti. DSİ'den aldıkları görüşe göre Gündoğdu'daki TOKİ konutlarının çekme mesafesini belirlediklerini kaydeden Yıldız, genelde belediyeler hizmet yaparken az maliyetli olsun diye ince boru kullanıyor. Karadeniz Bölgesi yağmurun bol olduğu bölgedir. Dere ıslahları ile yağmur suyu kanalları bizim için çok önemli. Ayrıca vatandaşların uygun olup olmadığının DSİ'ce onaylanmayan köprü yapımlarına müsaade edilmemelidir" diye konuştu.
2010 yılı Ağustos ayında Gündoğdu ve yakın bölgedeki köylerde büyük bir sel felaketi yaşandığını hatırlatan Yıldız, "O günü hatırlamak istemiyoruz. İnşallah bu ve buna benzer afetler, bölgemizde, Türkiye'de ve dünyada bir daha yaşanmaz. Ben Samsun'daki afette hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, geride kalanlara sabır ve başsağlığı diliyorum" dedi.
Bundan 2 yıl önce Gündoğdu'da yaşanan afette 14 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Yıldız, "Bizi çok üzen bu olaydan sonra tüm aramalara rağmen Havva teyzemizi bulamadık. O afette 14 vatandaşımızı kaybettik, 100'ün üzerinde bina hasar gördü. Büyük ölçüde arazi kayıpları oldu. Karayolları tahrip oldu. O günden bu yana Karayolları nezdinde, DSİ nezdinde yapılan çalışmalarla yaralar sarıldı" diye konuştu.
Afetten sonra yapılan çalışmalarla Gündoğdu'nun inşaat sektörünün cazibe merkezi haline geldiğini kaydeden Yıldız, "2009 seçimlerine girerken Gündoğdu'da 2 bin 450 konut vardı. Biz göreve geldikten sonraki 3,5 yıllık zaman zarfında yapılan ve yapılmakta olan 858 konut var. Ben burada şunu görüyorum: Gündoğdu Rize vilayetinde tam orta bir yerde ve coğrafi olarak konumu en güzel olan bir beldemiz. Burayı en güzel hale getirmek de bizim görevimizdir" dedi.
178 KONUT HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ
Gündoğdu afetinde zarar gören, evleri yıkılan vatandaşların mağduriyetlerini giderme adına 15 dönümlük bir yer için vatandaşın rızası ile kamulaştırma yapmadan alıp TOKİ'ye devrettiklerini söyleyen Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, şöyle konuştu:
"TOKİ 2 milyon 428 milyar bedeli arsa sahiplerine ödedi. Başbakanımız, şimdi bakan olan o zamanki TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar Bey ile bana '8 ayda bu konutları yapın ve sakın ola yüksek kat yapmayın' talimatını verdi. Biz 25 gün gibi bir zamanda 15 dönümlük araziyi alıp, TOKİ'ye tahsis ettik. TOKİ de 178 konut inşaatını 7 ay 20 gibi bir zamanda tamamladı. Bu konutları hak sahiplerine teslim ettik. Ayrıca, arazisinde kayma olduğu için çaylıkları zarar görenlere beher dönüm için 3 bin 500 lira olmak üzere toplamda yaklaşık 1.300 dönümlük bozulan çaylıklar için Gündoğdu halkına 4,5 milyon lira ödeme yapıldı."
DERE ISLAHLARI
Öğretmen Evi'nden Bozkale'ye kadar Gündoğdu'nun 5 kilometrelik sahil şeridi bulunduğunu ve 5 kilometre de içeriye doğru olmak üzere 25 kilometrekarelik bir alana sahip olduklarını belirten Yıldız, "Bu alan içerisinde 13 tane deremiz var. Veliköy Deresi ile Büyükdere'den başka 11 tane de küçük dere var. Afeti tetikleyen nedenlerden biri vatandaşımızın dere yatağına yakın ev yapmasıdır" dedi.
Dere yakınlarındaki yamaçlardan ağaçların derelere indiğini ve bunların baraj gibi suyu tuttuğunu ifade eden Yıldız, bu ağaçların dereyi tıkayıp baraj vazifesi görmesi, su biriktikçe ağaçların neden olduğu bu barajın yıkılması sonucu büyük su kütlelerinin yıkımlara neden olduğunu söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:
"Bizden önce vatandaşlar kendi istedikleri şekilde köprüler yapıyordu ve buna herhangi bir müdahale olmuyordu. Bunların uygun olup olmadığına biz göreve geldikten sonra bakmaya başladık ve uygun olmayan köprülere izin vermeyeceğimizi bildirdik. Artık köprüler ancak DSİ'nin izin verdiği yer ve biçimlerde yapılıyor. Derenin debisine göre uygun olduğu DSİ'ce onaylanan köprüler yapıyoruz."
"SUYU RAHAT BIRAKMAK LAZIM"
Suyun mecrası ile oynamanın sakıncalarına defalarca vurgu yapan Yıldız, "Eskiden büyüklerimiz eline küreği alıp, suyun kendi yolundaki rahat akışını sağlamak için arklar açarlardı. Vatandaş artık bunu yapmıyor. Çoğu çaylıklar yarılıkçılara verilmiş. Yarılıkçılar araziye mal sahibi gibi bakmıyor; çayı topluyor sadece, dikenine, yoluna bakmıyor. Gündoğdu'da 30-35 kilometrelik yol ağı var. Biz göreve geldiğimizden beri, ana yollarda yol kenarlarında yağmur suyu akarı oluşturduk ve bunları betonluyoruz. Yağmur yağdığı zaman suyun akışını sağlamak adına yağmur suyu kanalları yapıyoruz. Eğimli arazilerde çaylık yapılması da uygun değil; buraların ağaçlandırılması daha doğru. Biz bu gibi eğimli arazilerde toprağı tutacak özellikteki fidanları dikerek ağaçlandırma yapıyoruz" dedi. - RİZE
Son Dakika › Güncel › Başkan Yıldız: 'Suyla Şaka Olmaz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?