Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Mavi Bayraklı Karamürsel Altınkemer Halk Plajı'nda, Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan tarafından gerçekleştirilen ve Körfez Su Altı Yaşamının belirlenmesine yönelik fotoğraf ve video çekimlerine katıldı. 2004 yılından itibaren çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini ve kurulan arıtma tesisleriyle İzmit Körfezi'ne sahip çıktıklarını çekimler sonrası dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, "Özellikle İzmit Körfezi'nin arıtılmasına yönelik verdiğimiz çetin mücadele Türkiye'ye örnek ve model oldu. Bu noktada en büyük atılımımız; Karamürsel'den Darıca'ya kadar İzmit Körfezi'nde atıksu kolektör hatları inşa etmek oldu. Sadece 2017 yılında 123 milyon m3 atıksu arıttık. Körfezimizin akvaryum gibi balık ve yaşam çeşitliliğin artması için çok çalıştık" dedi.
"ATIK SU ARITMA ORANINI YÜZDE 100'E ÇIKARTTIK"
İzmit Körfezi'nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi Projesi kapsamında İzmit Körfezinde faaliyet gösteren ticari, amatör ve sportif balıkçılığın mevcut durumunu (kullanılan ekip ekipman, avlanma yöntemleri, sosyoekonomik durumları v.b.) ortaya koyarak bundan sonraki süreçte gerçekleştirilecek balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilir yönetiminin sağlanması için yürütülen çalışmalar için deniz dibine dalan Başkan Karaosmanoğlu'na Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, TSSF Çevre Kurulu üyesi Mehtap Akbaş Çiftçi, Karamürsel Sualtı Sporları Derneği (KARSAD) Başkanı Salih Zeki Şirinoğlu ve Değirmendere Spor Sualtı Topluluğu (DESSAT) Başkanı Murat Kulakaç eşlik etti. 14 yıl önce İzmit Körfezi ile ilgili ideal olarak belirlediğimiz ''Sıfır Kirlilik'' hedefine ulaştıklarını da dile getiren Karaosmanoğlu, "Geçtiğimiz aylarda Gebze-Darıca Sahil Kanalizasyon Kolektör Hattı ve Tünel projemiz İzmit Körfezi'nin atıksu kolektör hatları ile kuşaklanmasının son aşamasını hizmete almıştık. 2016 yılında temelini attığımız bu projeyle de İzmit Körfezi'ndeki atık su arıtma oranını yüzde 100'e çıkarttık" açıklamasını yaptı.
"BU BAŞARI BİZLERE İNANAN KOCAELİ HALKININ ESERİDİR"
İzmit Körfezi'nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi Projesi'ne destek veren Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kocaeli Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği'ne teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KAMADER tarafından İçişleri Bakanlığı'na yapılan başvurusu kabul edilen İzmit Körfezi'nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi Projesi'nin bir yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi. ''Kocaeli'nde % 100 atıksu arıtma ile birlikte İzmit Körfezi ve Karadeniz sahillerimizi atık sudan kaynaklanan kirlilikten arındırdık'' vurgusu da yapan Başkan Karaosmanoğlu, "Bunun sonucunda Karamürsel'de Altınkemer, Kandıra'da Kerpe, Cebeci, Bağırganlı ve Kumcağız olmak üzere 5 adet Mavi Bayraklı plajımızı halkımızın hizmetine sunduk. Bu başarı bizlere inanan Kocaeli halkının eseridir. Biz çalıştık ve bir kez daha çalışınca olduğunu gösterdik" diyerek açıklamalarını tamamladı.
PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK FAALİYETLER:
İzmit Körfezi'nin Biyoçeşitlilik Envanterinin ve Av Gücünün (Legal ve İllegal Avcılık) Ortaya Çıkartılması ile projenin başlangıç aşamasından itibaren gerçekleştirilecek masa başı çalışmaları ve saha faaliyetleri süreçlerini yürütülecek.Proje süresince yapılması planlanan iki ayrı çalıştay ve kapanış konferansı için gerekli tüm çalışmaların yapılması da hedefleniyor. Sonuç raporunun hazırlanması gibi iş ve işlemler gerçekleştirilecek, hazırlanan rapor kitapçık haline getirilecek.
İZMİT KÖRFEZİ SU ALTI FOTOĞRAF VE VİDEO ÇEKİMLERİ YAPILACAK
Karamürsel, Darıca, Körfez, Değirmendere, Başiskele, İzmit Merkez, Gebze, Eskihisar, Hereke, Ulaşlı ve Seymen açıklarında sualtı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından fotoğraf ve video görüntüleri alabilmek amacıyla dalışlar gerçekleştirilecek. Dalışlar esnasında İzmit Körfezi'nin sualtı yaşamını ve canlı türlerini özetleyen kamera görüntülerinden elde edilecek film hazırlanacak. Yine dalışlar esnasında çekilen fotoğraflar içerisinden su altındaki yaşamı anlatan 52 fotoğraflık fotoğraf sergisi Türkçe, İngilizce ve Latince olacak şekilde kapanış sempozyumunda sergilenecek, bunun yanı sıra elde edilen görüntüler eşliğinde hazırlanan 30 dakikalık sunum Tahsin Ceylan tarafından kapanış sempozyumunda katılımcılara sunulacak.
Son Dakika › Güncel › Başkan Karaosmanoğlu'ndan İzmit Körfezi'ne Tam Not - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?