Kalkınma Bakanlığı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve İstanbul Politikalar Merkezi'nin ortaklaşa yürüttüğü "Sur'da yaşanan olayların kent ekonomisine etkilerinin analizi" projesinin sonuç bildirgesi açıklandı.
Kalkınma Bakanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, DTSO ve İstanbul Politikalar Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği Sur'da yaşanan olayların kent ekonomisine etkilerinin analizi projesi tamamlandı. Projenin sonuç bildirgesi için bir otelde düzenlenen toplantıya Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Fuat Keyman, DTSO Başkanı Ahmet Sayar ve proje yürütücüleri katıldı.
DTSO Başkanı Ahmet Sayar'ın projenin amaçları ile ilgili yaptığı konuşmanın ardından söz alan Keyman, Sur'dan başlayarak bu çalışmayı yapmaya karar verdiklerini söyledi. Keyman, "Eğer bir normalleşmeye gidilecekse bunu da tabi en önemli koşullarından biri ekonomiyi tekrardan canlandırmak ve ekonomik sorunlara çözüm olacak politikaları üretmek. Sur'da olanları ben kendim adıma içim sızlayarak seyrettim, yaşadım. O çatışmaların içinde de çok sevdiğim Tahir Elçi arkadaşımızı da kaybettik. Bölgemizde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Kürt vatandaşlarımız çözüm sürecine evet diyerek hendek ve şehir savaşlarına hayır diyerek ve çok önemli olarak 15 Temmuz darbe girişimine çok net hayır diyerek zaten Türkiye ile birlikte çok önemli bir mesajı verdiler" dedi.
Basın toplantısı sırasından deprem oldu
Öte yandan. Keyman'ın konuşması sırasında merkez üssü Adıyaman'ın Samsat ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde meydana gelen deprem bölge illerinde olduğu gibi Diyarbakır'da da hissedildi. Keyman, konuşmasında "Deprem oluyor değil mi, çok şiddetli bir deprem oldu" diyerek tedirginliğini dile getirdi.
Projenin sonuç bildirgesinde ise şunlar yer aldı:
"Sur olaylarının ardından küçük işletmelerin çalışan sayılarında yüzde 43 azalma yaşandığı gözlendi. Sur dışında faaliyet gösteren kısmen daha büyük işletmelerdeki çalışan sayılarında yüzde 39 azalma yaşandı. Sur içinde oluşan maddi hasarın toplam boyutu 5 milyon liranın üzerindedir. Sur içinde işletmesi bulunanların yüzde 92'si işlerinin azaldığını, yüzde 7'si ise tamamen bittiğini dile getirdi. Sur dışı işletmelerin yüzde 56'sının bölge ülkeleri ile iş hacmi küçülmüş, yüzde 30'su ise bitti. Sur dışında faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 91'i ortamın normalleşmesinin ticari faaliyetlerini sürdürebilmek için ekonomik destekten daha öncelikli görmektedir." - DİYARBAKIR
Son Dakika › Güncel › Basın Toplantısında Deprem Paniği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?