Basın Enstitüsü Derneği'nce yapılan açıklamada, "Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov'un, vatandaşı olduğu Azerbaycan'a dönmek zorunda kalmasını ve buna bağlı gelişmeleri artan bir kaygıyla izliyoruz" denildi. Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) Viyana'daki merkezinden Kıdemli Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven M. Ellis de, değerlendirmesinde, "Hükümetin, Zeynalov'un Türkiye'de kalmasını dahi engellemek istediği yönündeki son iddialar, orantısız ve tedirgin edici bir tırmanışa işaret etmektedir. Bu tırmanış, gazetecilerin hoş karşılanmayacak bir bilgiyi paylaşmadan önce iki kez düşünmesi yolunda hesaplı bir mesaj gibi görünmektedir" dedi.
Basın Enstitüsü Derneği'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Zeynalov, 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından "Türk savcılar, polise El Kaide bağlantılı kişileri tutuklama emri verdi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın atadığı polis şefleri buna uymadı" şeklindeki tweet de dahil bir dizi İngilizce sosyal medya paylaşımıyla tartışma yaratmıştı. Başbakan Erdoğan'ın avukatları aynı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Zeynalov'un mesajlarında "hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Dilekçede, 'Zeynalov sosyal ve siyasal hiçbir anlam ve içeriği bulunmayan şikayet konusu yalan, provokatif paylaşımlarıyla müvekkilin onur, şeref ve saygınlığını rencide etmiş, eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşarak hakaret suçunu işlemiştir' denilmişti.
Hukuki süreç devam ederken Zeynalov polis nezaretinde Türkiye'den ayrıldı ve kendi ifadesine göre "kesin ihraç kararı nedeniyle ülkeye dönemeyeceği" sözlü olarak sınırda kendisine tebliğ edildi. Yaklaşık beş yıldır Türkiye'de yaşadığı ve bir Türk vatandaşıyla evli olduğu bildirilen bir gazeteciye, mart ayına kadar oturma izni bulunduğu halde ve sarı basın kartının yenilenmemesini takiben yapılan bu muamele, fiilen bir sınırdışı uygulamasıdır. Bu uygulama, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne dair endişeleri artırmıştır"
Açıklamada ayrıca, Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) Viyana'daki merkezinden Kıdemli Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven M. Ellis'in konu hakkındaki değerlendirmesine yer verildi. Ellis'in değerlendirmesi şöyle:
"Başbakan'ın Mahir Zeynalov'a, sosyal medyada paylaştığı haberler nedeniyle suç duyurusunda bulunması endişe vericiydi. Hükümetin, Zeynalov'un Türkiye'de kalmasını dahi engellemek istediği yönündeki son iddialar, orantısız ve tedirgin edici bir tırmanışa işaret etmektedir. Bu tırmanış, gazetecilerin hoş karşılanmayacak bir bilgiyi paylaşmadan önce iki kez düşünmesi yolunda hesaplı bir mesaj gibi görünmektedir."
MK - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Basın Enstitüsü Derneği: Zeynalov Kararı, Gazetecilere Orantısız Bir Mesajdır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?