Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesindeki Selevir Barajı'nda kapakların açılması sonucu tarım arazilerinin sular
altında kaldığını belirten köylüler, zararlarının karşılanmasını istedi.
Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Selevir köyü yakınlarındaki Kali Çayı üzerine 1960-1964 yılları arasında sulama ve taşkın önleme amacıyla yapılan Selevir Barajı, karların erimesi ve yağan yağmurlarla doldu. Bunun üzerine barajın kapakları açılarak tahliye edilen sular, dere yatağına verildi. Yaşanan taşkın sonucu dere çevresindeki İnli, Karacaören ve Pazarağaç beldelerinin tarım arazileri sular altında kaldı. Duruma tepki gösteren Karacaörenliler, arazilere en az 2-3 ay ekim-dikim yapılamayacağı yönünde Çay Kaymakamı Hayati Taşdan'a dilekçe verdi. Karacaören sakinleri, sorunun çözümü için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan destek istediklerini söylediler. Yaklaşık 5 bin kişinin yıllarca mağdur edildiğini ancak bugüne kadar kimsenin hakkını aramadığını söyleyen Yaşar Çiçek, hak aramak için 7 Nisan'da Çay Kaymakamlığı'na dilekçe vererek ilk adımı attıklarını ifade etti.
"ZARARIMIZIN KARŞILANMASINI TALEP EDİYORUZ"
7 Nisan öncesinde arazilerinin gölü andırdığını anlatan Çiçek, nedeninin ise baraj kapaklarının açılması olduğunu savundu. Bunun durdurulması için kaymakamlığa dilekçe verdiklerini, 11 Nisan'da su seviyesinin düştüğünü aktaran Çiçek, arazilerinden verim beklemediklerini söyledi. Çiçek, "Fazla su araziye taştıktan sonra arazide devir daim yapmayıp kaldığında ekili mahsule zarar veriyor. Zararımızın karşılanmasını talep ediyoruz. Deniliyor ki 'Kapaklar açık değildi.' 7 Nisan'da akan su ile şimdiki akan su aynı, neden taşkın olmuyor? Sorunun çözümü için tahliye kanalları kullanılabilirdi. Daha önce önlem alınsaydı Karacaören, İnli ve Pazarağaç beldelerinin arazileri zarar görmezdi" dedi.
Devletten zararlarının ödenmesini beklediklerini dile getiren Çiçek, vatandaşların bir araya gelerek bir avukat tutma güçlerinin olmadığını ancak bir çözüm bulunmazsa avukat tutarak haklarını aramayı düşündüklerini ifade etti.
Mevlüt Uyar da, bütün arazisinin sular altında olduğunu söyledi. Uyar, "Bu kadar insan mağdur oldu. Köylü çok mağdur durumda. Yetkililerden yardım talep ediyoruz. Şu anda tüm mahsul suyun altında. Çiftçi, arpa buğday ya da diğer ürünlerini alamayacak. Ekim de yapamayacağız. Bu arazilere 2-3 ay da girilmez. Zararlarımızın devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
1999-2000 YILLARINDA KALİ ÇAYI'NDA BİR DÜZENLEME YAPILDI
Devlet Su İşleri (DSİ) 183. Şube Müdürü İbrahim İşbilen ise, Selevir Barajı dolu olduğu için suyun kontrollü olarak bırakıldığını söyledi. Suyun denetiminin Selevir Barajı Sulama Birliği'nde olduğunu ifade eden İşbilen, bilginin buradan alınması gerektiğini söyledi.
Selevir Barajı Sulama Birliği Başkanı Ali Ünlü, aşırı yağışlar nedeniyle barajdaki fazla suyun azaltılması için kapakların 2 ay önce açıldığını kaydetti. Sulama kanalı ile tahliyenin yapılamayacağını ifade eden Ünlü, 1999-2000 yıllarında Kali Çayı'nda bir düzenleme yaptıklarını ancak vatandaşların çayın etrafını açtıklarını, bu yüzden suyun arazilere gittiğini belirtti. - AFYONKARAHİSAR
Son Dakika › Güncel › Barajın Kapakları Açıldı, Vatandaş Mağdur Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?