Manisa'nın Salihli İlçesi'nde bulunan Demirköprü Barajı'nda, aşırı yağışlar ve kar erimesi nedeniyle su seviyesinin yükselmesi üzerine baraj kapakları açıldı. Salihli'den Manisa çıkışına kadar taşan Gediz Nehri 30 bin dönüm araziyi sular altında bıraktı.
DSİ, eriyen karların ve derelerden gelen suların artması nedeniyle 20-24 Nisan 2012 tarihleri arasında Demirköprü Barajı'nın kapaklarını açtı. Bunun üzerine Gediz Nehri taşarak, ovada toplam 30 bin dönüm arazi ve özellikle üzüm bağlarının sular altında kalmasına neden oldu. DSİ Manisa İl Müdürü Bilgin Telek ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, taşkın üzerine ortak yazılı açıklama yaptı.
1960 yılında hizmete giren Demirköprü Barajı'nın sulama, elektrik üretimi ve taşkın kontrol amacı taşıyan 1 milyar 22 milyon mekreküp depolama hacmi ile bölgenin en önemli tesislerinden biri olduğunu belirtilen açıklamada, "2011-2012 su yılında, Demirköprü Barajı'nda 1 Nisan 2012 tarihine kadar taşkın hacminin korunması amacıyla, 20 Ocak 2012 tarihinden itibaren, hidroelektrik santralinden elektrik üretimi de yapılarak su bırakılmıştır. Ocak, şubat, mart ve nisan aylarında, baraja gelen su miktarına göre, 1-2 veya 3 ünite devreye alınarak hem elektrik üretimi yapılmış, hem su bırakılarak baraj gölü kontrol altında tutulmuştur. Bu amaçla baraj gölünden toplam 234 milyon metreküp su bırakılmıştır" denildi.
Nisan ayı sonu itibariyle bölgede yer alan baraj ve göletlerin maksimum seviyelerine ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, "Nisan ayı içinde meydana gelen yağış sonucu baraj gölüne gelen su miktarlarına göre su bırakılması gerekmiştir. Yağışlara bağlı olarak yan derelerde de su miktarının artması, Gediz Nehri'ndeki su miktarının artmasına neden olmuş ve yapılan gözlemlerde, Gediz Nehri yer yer yatağından çıkarak, çevre araziye yayılmıştır" ifadeleri kullanıldı.
1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, Gediz Nehri'nin sağ ve sol tarafında 200 metre olmak üzere toplam 400 metrelik alanın taşkın alanı olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada, bu alanda bina benzeri sabit tesis yapılamayacağı gibi, tarımla uğraşanların da gerekli önlemleri almasının öngörüldüğü hatırlatıldı. Demirköprü Barajı kapaklarının 20-24 Nisan 2012 tarihleri arasında açılmasıyla Gediz Nehri'nin taştığı ve yapılan su baskınları ihbarlarının müdürlükler tarafından değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Merkez İlçe'ye bağlı Sultan Çakal Azmağı Dar Köprü mevkiinden başlayarak Ayvalık Tımarı, Çakal Azmak Tımarı ve Çifte Damlar mevkiinde yaklaşık 9 bin dekar, Güzelköy ve Gölköy tımarlarında 11 bin dekar, Manisa Muradiye yeni çevreyolu, Kuşlubahçe, Kocakumlar, Tepe Tımarı, Karaca Ahmet, Akkoyun ve Düğlek tımarını da içine alan alanda 10 bin dekar olmak üzere toplamda yaklaşık 30 bin dekar alanda su baskını olduğu görülmüştür. Bunun 27 bin dekarı üzüm bağı, 3 bin dekarı da yem bitkisi ile sebze yetiştiriciliği yapılan alandır. Aynı sebeple Turgutlu İlçesi'nde Merkez, M.Yeniköy, Sinirli, İzzettin, Musacalı, Çampınar köylerinde 2 bin 200 dekar tarım alanı su altında kalmıştır. Suların çekilmesiyle mevcut kanun ve yönetmelikler çerçevesinde gerekli hasar tespitleri yapılarak mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi yönünde yasal çalışmalara başlanacaktır."
SEL SONRASI HASTALIK ENDİŞESİ
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Gediz Ovası'nda yüzlerce dekar buğday ve mısır ekili alan ile üzüm bağlarının su altında kaldığını belirtti. Demran, "20 Nisan'dan bu yana devam eden taşkın sonucu su altında kalan buğday ve mısırlarda çürümeler meydana geldi. Bağlarda ise suyun seviyesi yer yer asmaların tel seviyesinin üstüne çıkmıştır. Bu alanlarda asıl zarar sular çekildikten sonra ortaya çıkacaktır. Bağ mildiyösü, ölükol ve külleme gibi hastalıklara karşı koruyucu mücadelenin yapılacağı bu dönemde üreticilerin bağlarına girememeleri sonucu ilaçlamaların aksaması, bu hastalıkların tüm bağ alanlarını etkileme olasılığını yaratmaktadır" dedi.
Kış aylarında, barajdaki su seviyesinin baharda karların erimesiyle bu seviyeye geleceğinin öngörülmesi gerektiğini kaydeden Demran, gerekli önlemlerin bağlar henüz uykudayken, mısırlar ekilmemişken alınması gerektiğini kaydetti. Demran, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası olarak, üreticilerin zararlarının, bu olaya neden olanlar tarafından karşılanmasını istediklerini belirtti. Demran, sular çekilir çekilmez mildiyö ve külleme mücadelesine başlanmasını da önerdi.
MHÖ(İÖ/CK) - Manisa
Son Dakika › Güncel › Baraj Kapakları Açıldı, Gediz Ovası'nda 30 Bin Dönüm Sular Altında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?