Antalya'nın Kaş İlçesi'ne Çayboğazı Baraj Gölü'nün kapaklarının haber verilmeden açılması nedeniyle baraj gölünde üretilen yaklaşık 500 bin alabalık telef oldu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Antalya İl Özel İdaresi'nden aldıkları izinle 2009 yılında Kaş'ın Gömbe Beldesi'ndeki Çayboğazı Baraj Gölünde alabalık üretimi yapmaya başlayan iki ayrı şirket, Çayboğazı Sulama Birliği tarafından baraj kapaklarının habersiz açılarak kafeslerdeki balıklarının telef edildiğini iddia etti. Alabalık üreticilerinden Mehmet İnal, 2008 yılında ilgili yerlere başvurarak Çayboğazı Baraj Gölü'nde alabalık üretimi izni aldığını, 2009 yılında da kafesleri kurarak balık yetiştirmeye başladıklarını söyledi. Çayboğazı Sulama Birliği yetkileriyle zaman zaman sorun yaşadığını belirten İnal, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) baraj gölünde diğer canlı türlerinin de yaşamlarını sürdürebilmeleri için 1 milyon metreküp su bulunması şartı koyduğunu belirtti. DSİ'nin belirlediği su miktarının yaklaşık 9 metre derinlik sağladığını anlatan İnal, baraj gölünde 2009 yılında 10 metre, 2011 yılında ise 15 metre civarında su derinliği bulunduğunu kaydetti.
KAPAKLAR HABER VERİLMEDEN AÇILDI
Belirlenen sınırlar içinde rahatlıkla balık yetiştirebildiklerini belirten İnal, "Bu yıl sulama sezonu sonunda ise barajda yaklaşık 10 metre civarında su derinliği vardı. 25 Eylül'de sulama sezonu sona ermesine rağmen, 26 Eylül gecesi bize haber verilmeden Çayboğazı Sulama Birliği yetkililerince barajın bütün kapakları açılarak su seviyesi 5 metre birden düşürüldü. Baraj gölünde iki çiftlikte bulunan yaklaşık 500 bin balık bu nedenle telef oldu. Üreticiler olarak büyük mağduriyet yaşıyoruz. Yetkilerden yardım bekliyoruz" dedi.
'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK'
Kendi kafeslerindeki balıklarının yanı sıra gölette doğal ortamda yetişen diğer balıkların da suların çekilmesiyle telef olduğunu ileri süren İnal, konuyla ilgili hukuki mücadeleyi başlattıklarını ve suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
DSİ'NİN BELİRLEDİĞİ KOTAYA UYDUK
Çayboğazı Sulama Birliği Başkanı Mehmet Tufan ise baraj göletinden DSİ'nin belirlediği çerçevede sulama için su alındığını ve bu sınırların dışına çıkılmadığını söyledi. 30 Eylül'e kadar sulama hakları bulunduğunu vurgulayan Başkan Tufan, "27 Eylül'de sulama işlemlerini tamamladık. Artık baraj gölünden su bırakmayacağız. "Bizim bu konu ile alakamız yok. Biz DSİ'nin belirlediği miktarda su aldık. Balıkların yaşaması için baraj göletinde 1 milyon metreküp su olması gerekiyor. Biz bugün ölçüm yaptırdık, 3 milyon metreküp su var. DSİ'nin belirlediği kotaya uyduk" dedi. - Antalya/ Kaş
Son Dakika › Güncel › Baraj Kapakları Açıldı 500 Bin Balık Telef Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?