İSMAİL KAYA - Atatürk Barajı göleti altında kalan verimli topraklar, kuraklık nedeniyle suyun çekilmesi üzerine gün yüzüne çıktı.
İnşaatına 4 Kasım 1983'te başlanan ve 1994 yılında tamamlanan Atatürk Barajı nedeniyle 130 yerleşim yeri ile binlerce hektarlık arazi su altında kaldı.
Kahta ilçesine bağlı Erikdere köyüne kadar uzanan baraj suyu yaşanan kuraklıktan dolayı çekilince, vatandaşlar yıllar önce su altında kalan topraklarını yeniden gördü. Topraklarını tekrar görme şansını yakalayan köylüler mutluluğun yanı sıra endişe de yaşadı.
Köylülerden Mustafa Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barajın kurulmasıyla topraklarının su altında kaldığını söyledi.
Kimi zaman baraj kenarına gelerek anılarını yaşadıklarını belirten Fırat, "Bir daha bu toprakları göreceğimi hayal bile edemezdim. Suyun çekilmesi nedeniyle topraklarımıza tekrar ayak bastık, hayvanlarımızı otlattık. Eski günlerimize gittik" dedi.
Mutluluk yerini tedirginliğe bıraktı
Özlem duyduğu toprakları görünce mutlu olduklarını dile getiren Fırat, buna karşın yaşanan kuraklık nedeniyle endişe duyduklarını ifade etti.
Baraj göletinin yeniden dolması için dua ettiklerini vurgulayan Fırat, şunları kaydetti:
"Yıllardır hasret kaldığımız topraklara kavuşmanın sevincinin yanında su sıkıntısının tedirginliğini de yaşıyoruz. Toprak hasreti güzel ancak su sıkıntısı yaşamak kötü bir durum. Köyümüzde içme suyu sıkıntısı yaşıyoruz. Hayvanlarımızı sulamak için mecburen baraj kenarına getiriyoruz. Toprak kutsal ama su daha kutsal. Çünkü canlılar için toprak kadar su da hayattır." - Adıyaman
Son Dakika › Güncel › Baraj Altında Kalan Topraklarını Yıllar Sonra Gördüler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?