Bank Asya'da Bütün Yollar Ona Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Bank Asya'da Bütün Yollar Ona Çıkıyor

Bank Asya\'da Bütün Yollar Ona Çıkıyor

İşte Bank Asya ve paralel kolları

05.02.2015 11:26

İmtiyazlı ortaklardan 132'sine ait bilgileri gizlediği için el koyulan Bank Asya'nın kolları, paralel yapının değişik sektörlerde faaliyet gösteren onlarca şirketine uzanıyor. Akbulut Grubu'ndan Zaman gazetesine, Kaynak Holding'den Surat Yayıncılık'a kadar uzanan ortaklık ilişkileri dikkat çekiyor.

Uzun süredir kamunun denetim kurumlarının şeffaflık çağrılarını yerine getirmeyen ve başına buyruk hareket ettiği ifade edilen Bank Asya'nın yönetimine önceki gece el konulmasının ardından gözler, bankayla ilişkisi bulunan paralel yapıyı ayakta tutan büyük gruplara çevrildi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, uzun süredir mali sıkıntılar yaşayan Bank Asya'nın yönetimine atadığı 9 kişilik yeni yönetimini karmaşık bir ilişkiler bekliyor.

BUNLAR GÖRÜNEN ORTAKLAR

Basından, yayıncılığa, eğitimden inşaat ve tekstile kadar uzanan onlarca şirket arasındaki ilişkiler ağını Bank Asya'nın ortaklık yapısından yola çıkarak mercek altına aldık. Hisselerinin yüzde 54'ü halka açık olarak borsada işlem gören Bank Asya'nın görünür diğer ortakları sırasıyla Ortadoğu Tekstil, Forum İnşaat, Osman Can Pehlivan, Surat Basım Yayın, Abdülkadir Konukoğlu ve BJK Tekstil olarak sıralanıyor.

MADALYONUN ÖBÜR YÜZÜNDE NE VAR?

Banka'nın ana hissedarlarından olan Ortadoğu Tekstil ile BJ Tekstil Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ali Akbulut'un yaptığı Akbulut Grubu'nun iştirakleri olarak dikkat çekiyor. Bu iki iştiraki üzerinden Bank Asya'nın yüzde 7,15'ine sahip olan Ali Akbulut, geçen yıla kadar Zaman Gazetesi'nin İmtiyaz Sahibi olarak görev yaptı. Akbulut'un yakın zamana Feza Gazetecilik'te yüzde 25 hissesi vardı. Uzun yıllar zaman gazetesinin İmtiyaz Sahibi olarak gazetenin künyesinde adı geçen Ali Akbulut, Bank Asya'nın zayıflama sürecine girmesiyle birlikte Zaman Gazetesi'nden ayrıldı.

FORUM İNŞAAT VE KAYNAK HOLDİNG

Bank Asya'nın bir başka ortağı olan Forum İnşaat'ın yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten İzzet Akyar ise aynı zamanda Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Akyar, önceki gün görevden alınan Bank Asya'nın 8 yönetim kurulu üyesinden biri.

TMSF: EKONOMİYİ KORUDUK

TMSF tarafından Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin yapılan açıklamada, "Batan bankalara bir yenisinin eklenmemesi için, bankanın hissedarlarını, müşterilerini, bankacılık sektörünü ve Türkiye ekonomisini korumak amacıyla, ilgili kanun maddelerinin emrettiği tedbirler alınmış ve Asya Katılım Bankası AŞ'nin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü değiştirilmiştir" denildi.

KURTULMUŞ: ARKASINDA SİYSİ BİR KARAR YOKTUR

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devriyle ilgili, "Arkasında siyasi bir karar yoktur. Bu teknik şartları keşke Bank Asya yerine getirmiş olsaydı, şeffaflık şartını sağlamış olsaydı. Ortaklık yapısını bu belgeler istendiği zaman net bir şekilde ortaya koyabilseydi ve bu iş bu noktaya gelmeseydi. Ama maalesef başından itibaren bu noktaya geleceği anlaşılıyordu" dedi.

ZEYBEKÇİ: DAHA GÜVENLİ BİR ORTAMA GEÇİLDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin kararın, bankacılık piyasası kurallarının bir sonucu olduğunu belirterek, "Türkiye'de en azından finansal piyasalar için de bir spekülasyon sonlandırılmış ve daha güvenli bir ortama geçilmiştir. Bu kararın yorumlanacak bir tarafı yoktur, tamamen matematiksel değerlere tabidir" diye konuştu.

BEŞİR ATALAY: MAĞDURİYET VARSA DEVLET ÖNLEM ALIR

Ak Parti Sözcüsü Beşir Atalay ise "Bizden önce birçok banka battı. Banka vatandaşı mağdur etmeye yönelirse bunun için devlet önlem alır. Bu bir siyasi olay olsa çok daha önce yapılırdı. Bu risk altındaki vatandaşı korumaya yöneliktir. Bankacılıkla ilgili konular ciddi biçimde görüşülür. Bu da teknik bir konudur. Bu, bankacılık sisteminin iç mekanizmasıyla alınmış bir karardır" dedi.

HAZİNE'YE HİSSEMİ HİBE EDERİM

Bank Asya'da yüzde 63'lük paya TMSF'nin el koyması kamuoyunda yankı uyandırdı. Banka'da yüzde 2.23 hisseyi elinde bulunduran Sanko Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, TMSF'nin Bank Asya'daki imtiyazlı yüzde 63 hisseye el koymasına ilişkin olarak, "Bu, kanuni haklarıdır" dedi. Kendisinin beş yıldır genel kurula gitmediğini söyleyen Konukoğlu, şunları söyledi: "Ne bankadan kredi aldığım var, ne bankaya yatırdığım bir para var. Ne de bankadan çektiğim bir para var. Yani biz, pasif ortak olarak yıllardan beridir devam ediyor. Herhangi bir şekilde ne yönetimdeyiz, ne gidiyoruz, ne geliyoruz."

ALAN VARSA PAYIMI HEMEN SATARIM

Bank Asya'daki yüzde 2.23'lük hissesini satmak istediğini de dile getiren Konukoğlu, "Zaten satmak için epey uğraştık. Ancak bir türlü satamadık. Elimizde kaldı yani. Söyleyecek bir şey yok" dedi. Sermaye artırımlarına da katılmadığı için oradaki payının sürekli düştüğünü dile getiren Konukoğlu, "Alan varsa hemen satarım. Hazine'ye hibe bile ederim. Sorun değil" dedi.

BİLSEYDİM ORTAK OLMAZDIM

Abdülkadir Konukoğlu, ortak olduğunda banka olmadığını dile getirerek, "Burası bir finansal şirketti. Sonradan bankaya dönüştü. Ve ben olmaması için de o zaman karşı çıktım. Ancak yapacak bir şey yoktu. Zaten banka olsaydı ortak olmazdım. O zaman arkadaşların ısrarı üzerine girdik" dedi.

HİÇ BİR ŞİRKETİ BANK ASYA İLE ÇALIŞMAZ

Bankaya geliş gidişinin de olmadığını dile getiren Konukoğlu, "Zaten ne gidiyorum, geliyorum. Benim hiçbir şirketim Asya Bank ile çalışmaz. Elimden çıkaracağım ama çıkartamadım. Ben zaten bankacılığı sevmiyorum. Faiz olduğu için… Zaten isteseydim ben banka kurardım. Ama hiçbir zaman için böyle bir teşebbüste bulunmadım. Ben iki yerde yokum. Bir alkol olan yerde, iki faiz olan yerde yokum" dedi.

Yenişafak

Kaynak: Aksam.com.tr

Son Dakika Güncel Bank Asya'da Bütün Yollar Ona Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement