Yargıtay 9 Yeşim Eraslan - Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasında kritik viraj dönüldü, gözler kararın verileceği 9 Ekim tarihine çevrildi. 117 avukattan 96'sının savunma yaptığı temyiz davası Yargıtay tarihinin en uzun süren duruşması oldu. 17 gün boyunca avukatlar yaklaşık 120 saat savunma yaptı. Temyiz duruşmasında avukatlar dijital verilerin sahteliğine ve verilerdeki zaman çelişkisine dikkat çekti.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası'nda aralarında Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya 20 yıl hapis kararı verdiği gerekçeli kararını 7 Ocak 2013 tarihinde açıkladı. Balyoz Planı Davası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına 27 Şubat 2013 tarihinde geldi. Başsavcılık, yaklaşık 4 aylık bir incelemenin ardından tebliğnamesini tamamladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, 361 sanıktan, 256 sanık hakkında verilen mahkümiyet kararlarının onanmasını, 67 sanık hakkındaki mahkümiyet kararlarının bozulmasını, 2 sanık hakkındaki mahkümiyet kararının düzelterek onanmasını, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanmasını, 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulmasını istedi. Tebliğname ile dosya temyiz incelemesinin yapılacağı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Daire, yaklaşık bir aylık incelemenin ardından 14 Temmuz için duruşma günü verdi.
-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI-
Yer sıkıntısı nedeniyle Balyoz Planı davası için düzenlemeler yapıldı. Temyiz duruşması için Yargıtay konferans salonu özel olarak hazırlandı. Avukatlar ses sisteminin kurulduğu salona yerleştirilen kürsüde savunma yaptılar. Yargıtay'ın dört bir yanına güvenlik noktası koyan polis, duruşmayı izleyecekleri tek tek kontrol ederek içeri aldı. Duruşmayı izlemek için ise 42 gazeteci akredite yaptırdı. Gazeteciler listeye bakılarak tek tek alındı. Yargıtay Konferans Salonu'nda, basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almaması için ekranlara uyarı yazısı yazıldı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 183. ve 286. maddeleri hatırlatılıp cezai müeyyide uygulanacağı ifade edildi. Duruşmaların ilk günlerinde, Emniyet'in aldığı olağanüstü güvenlik önlemleri tartışma konusu oldu.
-SOYADI GERGİNLİĞİ-
Dava nedeniyle Yargıtay 9. Ceza Dairesi nöbetçi mahkeme olarak adli tatilde de görev yaptı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki heyette üyeler, Fikriye Şentürk, Hamza Yaman, Ahmet Toker ve Abdurrahman Kavun yer aldı. Savunma makamında, Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Altınyüzük bulundu. Duruşmaları sabah 09.00'da başlayıp12.00'de ara verildi, 13.00'da tekrar başlandı. Duruşmalar pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde kesintisiz olarak devam etti. Duruşmanın ilk günkü oturumunda ilgili yasa gereği Yargıtay'daki temyiz duruşmalarında sanıkların bulunamayacağını anımsatan Ertuğrul, savunmaların, duruşmalı temyiz incelemesi talebinde bulunan avukatların alfabetik sıralamasına göre yapılacağını bildirdi. Bu karar avukatlar ile başkan arasında tartışmalara neden oldu. Avukatların yalnızca duruşmalı temyiz istediği sanıklar açısından savunma yapması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, savunma sırasının değiştirilmesi taleplerinin dikkate alınmayacağını belirtti. Ertuğrul, Yargıtay'daki temyiz incelemesine ilişkin davanın ilgili yasalar uyarınca kendine özgü olduğunu ifade ederek, duruşma düzenini bozanlara karşı gerekenin yapılacağı uyarısında da bulundu.
-GERGİN BAŞLAYAN DURUŞMALARA FIKRALAR İLE KARADENİZ RÜZGARI ESTİ
Duruşmalarda sanık avukatları ile mahkeme başkanı arasında ilginç diyaloglar gelişti. Kimi zaman sanık avukatlarına hukuki savunma yapılması konusunda uyarılarda bulunan Daire Başkanı Ertuğrul'un "Amacımız çıplak gerçeği görebilmek. Yargıtay tarihinde bu kadar uzun duruşma yoktur. Çıplak gerçeği görmek istiyoruz amacımız aynı gerçeği bulmak" şeklindeki sözleri sanık yakınları tarafından memnuniyetle karşılandı. Ertuğrul, sık sık avukatlara yönelik savunma hakkını kısıtlanmayacağına yönelik sözleri de avukatları rahatlattı. Sanıklar İzzet Ocak, Suat Aytın'ın Avukatı Muammer Küçük'ün savunmasına Karadeniz fıkraları damga vurdu. Başkan Ekrem Ertuğrul'un "savunma adaleti uyarısına" Karadeniz fırkası ile yanıt veren Avukat Küçük'e, Ertuğrul da bir başka Karadeniz fıkrası ile karşılık verdi. Salonda gülüşmelere neden olan fıkralar sonrasında kendisinin de Karadenizli olduğunu belirten Avukat Küçük savunmasını yine "Temel" fıkrası ile bitirdi.
-EŞİNİN SAVUNURKEN GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI-
117 avukatın savunma sırası soyadına göre belirlendi. 17 gün süren temyiz duruşması maratonunda 2.5 gün boyunca 60 avukat tarafından hazırlanan ve yaklaşık 400 sayfalık savunmayı yapan Avukat Kazım Yiğit Akalın en uzun savunma ile Yargıtay tarihine geçti.
Bazı sanıkları ise yakınları savundu. Ahmet Yavuz'un oğlu olan Avukat Selim Yavuz ise "Babamı 18 sene hapse mahküm eden bu kumpası planlayan insanlardan ne kadar nefret ettiğimi tahmin edersiniz. Allah'tan tek dileğim bu kişilerin hukuk önünde hesap vermesidir ama ben onların başına Balyoz gibi bir şey örülmesini istemiyorum. Böyle birşey olursa onların avukatlığını bile yapabilirim. Çünkü hukuk babamdan da benden de daha önemlidir" sözleri dikkat çekti. Avukat Selda Uğur Akyazan'ın aynı zamanda eşi olan sanık Erdal Akyazan'ı, savunması sırasında ise duruşma salonunda duygusal anlar yaşandı. Eşini gözyaşları içinde savunan Avukat Akyazan, "Bu davanın ülkemize çok önemli etkileri oldu. Şahsıma etkisi ise yıkıcı oldu. Bu davada avukatlar müvekkillerini savunmayı bıraktılar, hukuku savunuyorlar. Buna kahroluyorum" diyerek, müvekkilinin tahliyesini ve beratını talep etti. Akyazan'ın savunmasında gözyaşlarına hakim olamadığı gözlenirken, salonda bulunan sanık yakınlarının da avukatı alkışlaması dikkat çekti.
-DİJİTAL VERİLERİN SAHTELİĞİ-
117 avukattan 96'sının savunma yaptığı temiyiz davası Yargıtay tarihinin en uzun süren duruşması oldu. 17 gün boyunca avukatlar yaklaşık 120 saat savunma yaptı. Duruşmanın ilk 3 haftası Ramazan Ayı'na denk geldi. Duruşmalara sadece bir hafta Ramazan Bayramı tatili için ara verildi. Savunmalarda avukatlar özellikle dijital verilerin sahteliğine ve veriler arasındaki zaman çelişkisine dikkat çekti. Suç tarihindeki bazı sanıkların görevli olarak yurt dışında olduğuna ilişkin belgelerin de dillendirildiği duruşmalarda, avukatlar slaytlarla verilerin sahteliğine ilişkin belgeleri tek tek heyete göstererek savunma yaptı.
-KARAR 9 EKİM'DE AÇIKLANACAK
Savunmaların tamamlanmasının ardından Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, iki ayrı listede adları okunduğu halde salonda bulunmayan avukatların isimlerini son kez okudu. Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, savunması duruşmada yapılmayan sanıklar Kemal Dinçer, Mümtaz Can, Ahmet Küçükşahin, Dursun Tolga Kaplama'nın avukatların duruşmaya gelmediklerini ve mazeret bildirmediklerini ifade ederek, bu sanıkların temyiz isteminin dosya üzerinden inceleneceğini açıkladı. Ertuğrul, dosyanın incelenerek karar verilmek üzere 9 Ekim 2013 tarihine bırakıldığını açıkladı. Daire, 54 gün boyunca dosya üzerinde inceleme yapacak. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Balyoz Planı Davası'nda 17 Günlük Savunma Maratonu Tamamlandı 54 Gün Sonra Karar Açıklanacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?