Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsmail Çoban, Kuvayi Milliye Meydanı'ndaki törende yaptığı konuşmada, milli mücadele yıllarında bağımsızlık için kanıyla, canıyla vatanı savunan kahramanları saygıyla andıklarını söyledi.
Balıkesir'in kurtuluşunun 93'üncü yıl dönümünü, bağımsızlık ve hürriyet coşkusu içinde kutlandığını vurgulayan Çoban, şunları kaydetti: "Bayrağımızın altında özgürce yaşamamızı sağlayan kahraman şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyorum. İnsanlık tarihinin en kanlı savaşlarından olan 1'inci Dünya Savaşı'nda Osmanlı birçok cephede savaşmış ve sonucunda ağır bir ateşkes antlaşması imzalamıştır. Sevr ve Mondros anlaşmasıyla beraber Osmanlı devleti adeta yok oluş belgesini imzalamıştır. İmzalanan anlaşmaya bağlı olarak 15 Mayıs 1919'da Yunan kuvvetleri İzmir işgali için kıyıya asker çıkardı. İşgalin ilk günlerinde yaklaşık 5 bin şehit verildi. Maalesef silahsız sivillere yönelik bir katliam başlatılmıştı."
Kurtuluş Savaşı'nda, Balıkesir'de yaşanan önemli olayların anlatıldığı oyunla devam eden programda, terör olayları nedeniyle halk oyunları gösterisi yapılmadı. Daha sonra, Türk ve Osmanlı bayrakları taşıyan atlılar, cepheye mühimmat taşıyan kadınlar, "Tülütabaklar"ı temsil eden kişilerin de bulunduğu getin töreni yapıldı. Bu sırada en çok ilgiyi "Tülütabaklar" ile paramotor gösteri ekibi gördü. Vatandaşlar "Tülütabaklar" ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.- Tülütabaklar60 yaşındaki Tülütabak Emin Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 yıldır yüzünü siyaha boyayıp, hayvan postu giyip etkinliklere katıldığını söyledi.
Bu yıl kendisinin etkinliğe katılmadığını ancak katılan Tülütabakların hazırlığı için yardım etmeye geldiğini belirten Öz, şunları dile getirdi; "Büyüklerimizin söylediklerine göre Balıkesir'in Develoncası mevkisinde tabakhaneler varmış. Şehrimiz Yunan işgaline girdikten sonra Yunan askerleri bizim insanlarımızı dövüyorlarmış. Tabii bizim insanımızda silah yok karşılık veremiyorlar. Sonra tabakhane işçileri ne yapacaklarını düşünüm bu yöntemi bulmuşlar. Derileri giyip, her yerlerini siyaha boyadıktan sonra Yunanlı askerleri dövüp korkutmaya başlıyorlar. Daha sonra yıkandıktan sonra kahvehanede oturuyorlar. O zamandan beri bu şekilde devam ediyor."
Törene, Vali Mustafa Yaman, Garnizon ve Okullar Komutan Vekili Tuğgeneral Şenol Alkış, bazı milletvekilleri, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.
Son Dakika › Güncel › Balıkesir'in Kurtuluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?