Balıkçılar, teknelerini avcılıktan çeken balıkçılara yapılacak ödeneklerinin artırılmasını istiyor.
ORDU Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Çalış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıkladığı "tekne ödeneği"nin çok düşük olduğunu, mutlaka artırması gerektiğini söyledi. Teknelerini avcılıktan çeken balıkçılara 10 bin liradan 35 bin liraya kadar ödeme yapılacağına işaret eden Çalış, fındık üreticisine yapılan Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ve alan bazlı fındık desteklemesi gibi desteklemenin balıkçılara da yapılmasını istedi ve ekledi:
"Tekne boyu 10-20 metre olanlara 10 bin, 21-30 metre olanlara 15 bin, 31-34 metre olanlara 20 bin, 35-45 metre olanlara 30 bin, 46 metre ve üzerindeki olanlara 35 bin lira ödeme yapılacak. Bununla ilgili düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak o bizim için destekleme değil. Teknelerimizi elimizden alarak ona fiyat biçmek destekleme olmaz. Zaten teknelerimiz aynı fiyatı buluyor. Bu destekleme değil bir nevi ticari plakaları azaltma amaçlı çalışması."
"HİBE DESTEĞİ BEKLİYORUZ"
Balık sezonunun balıkçılar açısından iyi geçmediğini, devletin mutlaka balıkçıları daha fazla desteklemesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Çalış, balıkçıların talep ve şikayetlerini şöyle sıraladı:
"Balıkçılarımıza destek olmadığı sürece sezon iyi geçmez. Örneğin misina ağlarımız elimizden alındı, yasaklandı. Elimizden alınan ağlar nedeniyle oluşan zararı devlet karşılamadı. Tekrar bankalardan kredi çekerek ağ aldık, bu da bütçemizi aştı. Bankalara kredi borçları ve faizlerle beraber teknelerimizi şuan satmak zorunda kalıyoruz. 12 metreden yukarıda gırgır teknelerimizle avlanma şuanda yasaklandı. Bizler 12 metreden aşağı teknelerimizle serbest çalışmaya devam ediyoruz. Fındıkçılara nasıl destek veriliyorsa bizede öyle destek verilsin. Elimizden alınan misina ağlarımızın yerine hibe olarak destek bekliyoruz. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bununla ilgili dilekçeler verdik, onlarda Ankara'ya gönderdi."
BALIKÇILARIN YÜZDE 95'İ ZOR DURUMDA
Kumbaşı Balıkçılar Kooparatifi'ne kayıtlı 67 ticari plakalı, 157 amatör tekne olduğunu, devletin plakalı ticari tekneleri almasıyla teknelerin azalmayacağını da ifade eden Çalış, "Mevcut durumda Türkiye'de plakalı tekne fazlalığı var. Avrupa Birliği (AB) yasaları kapsamında teknelerin azaltılması için teknelerimiz elimizden alınıyor. Teknemizi satsakta devlete versekte aynı fiyat. Arada 5-10 bin lira fark ediyor. Eski hurda tekneleri devlet aldı, artık yoğun talepte yok. Maddi durumdan, banka borçlarından dolayı balıkçıların yüzde 95'i zor durumda. Bir kısmıda balıkçı teknelerini zaten satıyor" dedi.
Bugün başlayan av yasağının ardından 12 metreden büyük olan gırgır tekneleri balıkçı limanlarında demir atarken küçük balıkçı tekneleri de yasak olmayan balık türü avını sürdürüyor.
NK (MS) (OSS) - Ordu
Son Dakika › Güncel › Balıkçılar 'Tekne Ödeneği'Nin Artırılmasını İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?