Yönetmen Derviş Zaim, son filmi 'Balık'la Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gala yaptı.
BU Yıl 51'incisi düzenlenen Uluslar arası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Ulusal Uzun Metraj Film' kategorisinde yarışan Derviş Zaim'in 'Balık' filminin gala gösterimi yapıldı. Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'ndaki gösterime festivalin Yılmaz Erdoğan başkanlığındaki jürisi ve festivalinin onur konuğu İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi birlikte izledi.
YENİ KOMPARTIMAN
Gösterimin ardından aynı salonda yapılan film söyleşinde 'Balık' filmiyle yazar ve yönetmen olarak seyirci karşısına çıkan Zaim, son filmi 'Balık'la başka bir kompartımana geçmiş gibi görünmesine yol açabileceğini belirterek, "Ama eşyalar, masalar tanıdık. Aynı olan bir şey gelenekten yararlanma" dedi. İnsan doğa ilişkisini konu alan filmin gelenekten beslenen tarafları olduğunu belirten Zaim, "Filmin konusu ve yoğunlaşması insan ve doğa. Bunu insanlığını en önemli meselesi olarak görüyorum. Benim amacım bir baba hasta kızını iyileştirmek için neleri göze alabilir sorusuna cevap bulmak değildi. Bir babanın kızı için her şeyi yapmasını anlatmak, kızını kurtarmak için doğayla olan özel ilişkiyi anlatmak istedim. Yoksa baba banka soyarken vurulur ve ölür kız da ağlar biz de 1 milyon seyirci yapardık ama benim böyle bir niyetim yok. Böyle bir işi yapmaya kalkanlara saygım var, yardım da ederim ama bu film o film değil. Amacım kimseyi ağlatmak değil" diye konuştu. Doğa üçlemesinin ilk ayağı 'Devir' filminin gösterime girdiği gün Gezi Parkı olaylarının patlak verdiğini ve filmin Türkiye'de gösterime girdiği her sinemanın 100 metre ötesinde olayların yaşandığını belirten Zaim, şöyle konuştu:
"Bu nedenle hakkıyla izlenilmiş bir film değil. Bizimde içinde olduğumuz gelişmekte olan ülkelerse, gelişmeyi tamamladıktan sonra olan oluyor ortalığı mahvetmiş oluyorsunuz, bu duyarlılığın gösterilmesi gerekiyor."
'BEN DE AŞÇI OLACAĞIM'
Yönetmen Derviş Zaim, bir seyircinin ilerleyen yaşına rağmen sinema yapıp yapamayacağına ilişkin sorusuna "Ben de bir süre sonra aşçılığa geçmeyi düşünüyorum. Film yapmak için hikaye anlatmayı bilmeniz ve perspektif sahibi olmanız gerek. Sinema sanatının tekniği, yeteneğiz ve etrafındakileriniz kalibresine göre 3–5 ayda öğrenebilir" diye cevap verdi.
'SESSİZCE OYNADIM'
Filmde konuşamayan küçük bir kızı canlandıran Miray Akay, rolüne çalışmadığını belirterek "Sessiz kalmanın nasıl olduğunu merak ettim, sessizce oynadım" dedi.
GERÇEK HAYATTAN FESTİVALE
Diğer yandan festivalde ayrıca yönetmen Nesimi Yetik'in 'Toz Ruhu' filmi özel gösterim kapsamında izleyiciyle buluştu. Yönetmen Yetik, filmin ardından düzenlenen söyleşide evlere gündelikçi olarak giden bir adamın hayatının anlatıldığı 'Toz Ruhu'nda gerçek bir karakterden hareket ettiklerini söyledi. Yetik, " İstanbul'da taşındığımızda karşı komşumuzdan filmdeki Metin karakterini çıkardık" dedi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Balık' Altın Portakal'da Gala Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?