Sanatçı ve akademisyen Hüsamettin Koçan'ın, 160 çağdaş sanatçının da desteğini alarak 2010 yılında Bayburt'ta kurduğu Baksı Müzesi, Avrupa Konseyi tarafından verilen "2014 Yılı Avrupa Müze Ödülü"nü finale kalan Avrupa'daki 2 müzeyi geride bırakarak kazandı. Müzenin kurucusu Prof.Dr. Hüsamettin Koçan "Artık Baksı için yeni bir dönem başlıyor. Baksı'nın temsil ettiği müze anlayışı uluslararası alanda da tescil edilmiş oldu" dedi.
Baksı Müzesi, 3 Aralık Salı günü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kültür Komisyonu'nun Paris'te yaptığı oylamada 22 ülkeden katılan 37 müzeyi geride bırakarak Avrupa'nın en prestijli müze ödülüne ulaştı.Böylece Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin ardından Baksı bu ödülü Türkiye'den kazanan ikinci müze oldu. Baksı Müzesi, Mart ayında Fransa'nın Strasbourg şehrinde yapılacak törende ödülünü alacak.Ayrıca Mayıs 2014'te Estonya'da dünya müzelerini buluşturacak uluslararası toplantıda da Baksı yeniden sahneye çıkacak.Yarışmanın sembolü olan Joan Miro'nun bronz heykelciği 1 yıl boyunca Bayburt'ta sergilenecek.
Prof.Dr. Hüsamettin Koçan,düzenlediği basın sohbet toplantısında ödülü değerlendirirken,"Baksı Müzesi'nin bu ödülü almasında en önemli rollerden birinin sivil bir inisiyatif olması ve devletten hiç destek almaması olduğu söylendi. Biz bu ödül ile artık uluslararası müze ağı ile de tanışmış olduk.Ödül bizlerde olduğu kadar Baksı Müzesi'nin yerleşik bulunduğu Bayburt'ta da büyük coşku yarattı. Sadece Bayburt'tan değil, tüm Türkiye'deki Bayburt derneklerinden yoğun tebrikler alıyoruz" dedi.
-"ŞİMDİ ÇOK BÜYÜK KURULUŞLAR SPONSORLUK İÇİN GÖRÜŞÜYOR"-
Baksı için artık yeni bir dönemin başladığını belirten Hüsamettin Koçan " Biz tepeyi tırmandık ve işin en zor aşamasını geçtik. Şimdi koşmamız daha kolay olacak.Bu ödül pirestiji yüksek bir ödül. Baksı yaşar mı diye herkes merak ediyordu,artık böyle bir endişemiz kalmadı. Şimdi çok büyük kuruluşlardan sponsorluk teklifleri var ve onlarla görüşmelerimiz sürüyor. Eskiden kaynak yaratmada büyük zorluklarımız vardı. Şimdi kaynak yaratmak daha kolaylaşacak. Bayburt'ta büyük çaplı üretim çalışmalarımız gündeme gelecek. Turizme yönelik yeni projelerimiz ve ciddi adımlarımız olacak.Artık daha iyi örgütlenmek ve Baksı'yı sanatta ve yerel üretimde yeni bir merkez haline getirmek istiyoruz"diye konuştu. 2014 için büyük bir sergi projesi olduğunu ve bu konuda küratörlerle görüştüklerini belirten Koçan biri sinemayla ilgili olmak üzere 4 adet interdisipliner proje üzerinde çalıştıkları bilgisini verdi.
-"İLHAM VERİCİ BİR MODEL"-
Öte yandan EMYA jürisi, Baksı'nın finale kalmasının gerekçesini,"Baksı Müzesi kurucusu Hüsamettin Koçan'ın ve desteğini aldığı 160 çağdaş sanatçının, samimi bir gayeyle, yüksek kalitede sanat ve tasarımı Doğu Anadolu kırsalına götürmesi, bir yüreklilik örneği oluşturuyor. Bu proje, yerel halkın kültürel ve ekonomik olarak kendi toprağında kök salmasına destek olarak merkez ile periferi arasındaki uçurumun nasıl aşılabileceğine son derece ilham verici bir örnek olarak beliriyor" sözleriyle açıkladı.
Baksı Müzesi'ni bir "kültürel etkileşim noktası" olarak tanımlayan jüri üyeleri yaptıkları yazılı açıklamada, müzenin geleneksel kültürleri güncel hayat tarzları ile birleştiren konseptinden etkilendiklerini belirtti. Ödül kararı sonrasında Müze Ödülü Raportörü, Vesna Marjanovic, "Müze, yönetimi ve düzenlediği etkinlikler ile, Avrupa Konseyi Faro Sözleşmesi'nin kültürel mirasın yaşatılmasına yönelik prensiplerinin, yerelde nasıl uygulanabileceğini gösteren çok etkileyici ve ilham verici bir model sunuyor" dedi.
Avrupa Konseyi desteğiyle 1977 yılında kurulan EMYA, Avrupa müzelerinin başarısını ödüllendirmeyi ve yaratıcı modelleri desteklemeyi amaçlıyor. Avrupa Konseyi'nin 47 üye ülkesinden müzelerin başvurabileceği yarışmada, şu ana kadar Liverpool Müzesi (İngiltere),Guggenheim Bilbao Müzesi (İspanya), Salzburg Müzesi (Avusturya), Danimarka Ulusal Müzesi (Danimarka) gibi pek çok önemli müze "Avrupa Yılın Müze Ödülü"nü aldı.
-BAKSI MÜZESİ ÇAĞDAŞ VE GELENEKSELİN BULUŞMASI-
Doğu Karadeniz'de, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu Baksı Müzesi, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında bir araya getirerek özgün bir sanat anlayışını ortaya koymayı ve sanatı yaşamla buluşturmayı amaçlıyor. Mimarisi ve içeriği ile sıra dışı bir müze olan Baksı Müzesi, yeni bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı hedefliyor. Müze ayrıca Türkiye'nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt'a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırarak kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmayı misyon ediniyor.
Son Dakika › Güncel › Baksı Müzesi Avrupa'da Yılın Müzesi Ödülünü Aldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?