Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Türkiye'nin Kaş ve Kekova bölgesinde denizel biyolojik çeşitliliğin korunması için yürüttüğü çalışmaları sonuçlandırdı. Hazırlanan denizel yönetim planı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye'de denizel yönetim planına sahip ilk korunan alan olan Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB), 4 yıllık çalışmanın sonunda katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan 5 Yıllık Eylem Planı sonuçlandı. Artık Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne yerel yöneticiler ve yöre sakinleri sahip çıkacak.
TÜRKİYE'DE PİLOT ALAN İLAN EDİLDİ
2009-2013 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü işbirliğiyle WWF-Türkiye tarafından yürütülen Kaş-Kekova ÖÇKB Deniz Koruma Alanı Projesi, alanın denizel kaynaklarının korunmasını ve sürdürebilirliğini amaçlıyordu. Akdeniz genelinde Program Ofisi Koordinasyonunda yürütülen Bölgesel Güney MedPAN Projesi'nin Türkiye'deki pilot alanı olan Kaş ve Kekova, kültürel ve doğal zenginlikleriyle yerli ve yabancı pek çok turistin ziyaret ettiği bir nokta olmakla birlikte balıkçılık yapılan bir alan.
BALIK TÜRLERİNDE AZALIŞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Son yıllarda orfoz, lahoz ve fangri gibi balık türlerindeki düşüş, deniz canlılarının oksijen kaynağı olan çayırlarda azalma ve yasa dışı avcılıkta artış gözleniyor. Bu durum alanın doğal kaynaklarını ve geçimini denizel kaynaklara bağlı toplulukların geleceğini tehdit ediyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak şunları söyledi, "Dalış kulüpleri, balıkçılar ve tur tekneleri, Kaş ve Kekova'da denizi kullanan ve denizden faydalanan grupların başında geliyor. Alanın ekolojik, sosyal ve ekonomik geleceği, ilgili yerel ve ulusal makamların kararları ve uygulamalarına bağlı. Kaş-Kekova'nın geleceğini doğru şekillendirmek için tüm paydaşların değişime inanmaları ve işbirliği içinde hareket etmeleri önemliydi. Denizel Yönetim Planı'nın onaylanması, sorunlara ortak çözüm arayışı yolunda elde edilen önemli bir kazanımdır."
5 YILLIK EYLEM PAKETİ
Planın, tamamen katılımcı bir süreçle hazırlandığına dikkat çeken Baştak, sözlerine söyle devam etti: "Plan denizel alan için uzun vadeli bir vizyon doğrultusunda belirlenen beş yıllık bir eylem paketini içeriyor. Ancak onaylanması tek başına yeterli değil. Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı'nın ihtiyaçlarından yola çıkılarak hazırlanan planın, etkili bir şekilde uygulanabilmesi için yerinde güçlü bir yönetim biriminin oluşturulması gerekiyor. WWF-Türkiye olarak bu konunun takipçisi olacağız ve bölgede koruma anlayışını destekleyen, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi için önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz". - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Bakanlık İzin Verdi, 5 Yıl Boyunca Eylem Yapacaklar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?