Fethiye'de Baba Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor - Son Dakika
Güncel

Fethiye'de Baba Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Fethiye\'de Baba Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Fethiye'de baba mesleği çarık ustalığını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatkarı Uysal, mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

02.12.2013 11:34  Güncelleme: 08:20

UTKU UÇRAK - Fethiye'de baba mesleği çarık ustalığını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatkarı Tunahan Uysal, mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Cumhuriyet Mahallesi Dispanser Sokağı'nda 7 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Uysal, babasından devraldığı çarık ustalığını yaşatmaya çalışıyor.

Uysal, Yörük kültürünün yaşandığı Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Aydın, Denizli yörelerine has "Teke Yöresi Çarığı"nın son ustası olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığı Geleneksel El Sanatları Sanatkarı unvanıyla yurt içi ve dışında düzenlenen fuarlarda çarığın tanıtımını yapıyor.

Tunahan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce Yörüklerin giydiği çarığı yaşatmak için üretime devam ettiğini söyledi.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleğin unutulmaması için elinden geleni yaptığını dile getiren Uysal, ikinci kuşak olarak babasından devraldığı mesleğini oğluna öğreterek gelecek nesillere aktaracağını belirtti.

Uysal, 7 yıldır sürdürdüğü çarık ustalığında önemli yol kat ettiğini, vatandaşlardan gelen siparişe göre çarık yaptığını anlattı.

Manda derisinden tamamen el işçiliği ile yapılan bir çift çarığın yaklaşık 3 günde tamamlandığını bildiren Uysal, "Çarık tamamen doğal malzemeden, makine kullanılmadan yapılıyor. Deri işlendikten sonra el işçiliğiyle son halini alıyor. Çarığı talep üzerine yapıyorum. Bir çift çarığı 70 liradan satıyorum. Amacım bu mesleğin yok olmaması" dedi.

- Fuarlarda tanıtımı yapılıyor

Tunahan Uysal, bölgede çarık yapan başka usta bulunmadığını, bu kültürün kaybolmaması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduğunu söyledi.

Başvurunun ardından çarık yapımı hakkında görüntü kayıtları ve detaylı bilgi istenildiğini ifade eden Uysal, şöyle konuştu:

"Ben de istenilen bütün materyalleri bakanlığa gönderdim. Daha sonra bakanlığa giderek görüşmeler yaptık. Kısa bir süre sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkarı belgesi elime ulaştı. Bakanlık adına yurt içi ve dışında düzenlenen fuarlara katılarak Yörük kültürü olan çarığın tanıtımını yapıyorum."

- Çarığın minyatürünü süs eşyası olarak yapıyor

Daha fazla ilgi görmesi için çarığı minyatür süs eşyaları şeklinde de yapıp satışa sunduğunu vurgulayan Uysal, süs eşyalarına bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini kaydetti.

Uysal, Muğla'nın Yörük kültürünün yaşandığı bölgelerin başında geldiğine dikkati çekerek, bölgede düzenlenen Yörük şenliklerine de katılarak ürünlerinin tanıtımını yaptığını ifade etti.

Fethiye'de hala çarık kullanan vatandaşlar olduğunu belirten Uysal, şunları söyledi:

"Geçmişte ayakkabılar keçi derisinden yapılıyordu ama akşama kadar ancak dayanıyor, bir yerinden deliniyordu. Zamanla çarıklar manda derisinde yapılmaya başlandı. Manda derisi hem daha dayanıklı hem de daha sağlıklı. Doğal bir malzeme olduğu için kullanan kişinin ayağında mantara da neden olmaz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fethiye'de Baba Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement