İzleyiciye yanıt törene katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan geldi:
" Türkiye'nin müzecileri ve arkeologlarının çok önemli bir noksanı vardır hala. O da kendi ilimlerinin ve sanatlarının tarihlerini bilmemeleridir. Yani Osman Hamdi Bey'i anmakla işi kolayca, atlatamayacağımızı burada ifade etmek isterim."
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kurucusu Osman Hamdi Bey'in ölümünün 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılmaması müze izleyicileri arasında bulunan bir kadının tepkisine neden oldu. İstanbul Arkeoloji Müzelerinin kurucusu Osman Hamdi Bey'in ölümünün 100. ölüm yıldönümü nedeniyle İstanbul Arkeoloji Müzesinde "Türkiye Arkeolojisi , Müzeciliği ve Eski Eserler Hukuku "konulu bir anma programı düzenlendi. Anma programına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü , Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, ve vatandaşlar katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın son ana kadar anma törenine katılmayacağının bildirilmemesine izleyiciler arasındaki bir kadın tepki gösterdi.
" OSMAN HAMDİ BEY'DEN DAHA ÖNEMLİ OLAN NE İŞİ VARDI ? "
Açılış konuşmasını yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, "Çok ani bir program dolayısıyla sabah itibariyle bildirildi. Onun yerine selamlarını ve iyi dileklerini iletmek istiyorum "dedi. Bunun üzerine salondaki izleyiciler arasında bulunan bir kadın "Osman Hamdi Bey'den önemli olan ne işi vardı öğrenebilir miyim ? Osman Hamdi Bey'den daha önemli programı nedir ? Hepimiz öğrenelim. "diye konuştu. Genel Müdür Süslü ise, "Bunu daha sonra konuşuruz "diyerek kürsüden indi.
PROF. DR. ORTAYLI'DAN CEVAP
Yaşanan gergin dakikaların ardından kürsüye Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı çıktı. Ortaylı konuşmasına başlamadan önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın anma törenine katılmamasına tepki gösteren izleyiciye cevap verdi.Ortaylı, "Bir arkadaşımız Bakanımızın niye bulunmadığını sordu. Bu bence kusura bakmayın saygı duysam da, çok kolay yönünden işin ele alınmasıdır. Çünkü kanaatimi çok açıkça söyleyeyim. Türkiye'nin müzecileri ve arkeologlarının çok önemli bir noksanı vardır hala. O da kendi ilimlerinin ve sanatlarının tarihlerini bilmemeleridir. Yani Osman Hamdi Bey'i anmakla işi kolayca, atlatamayacağımızı burada ifade etmek isterim. "dedi. Ortaylı, sözlerini "Çünkü şöyle ağır bir çelişki var ortada. Türk müzecileri fedakar insanlardır. 1978 yılında merhum Ahmet Taner Kışlalı'nın danışmanıyken Kremlin Genel Müdürünü çağırmışlar ; adam aniden gelmişti ve gezdirecek kimse yoktu. Bana telefon ettiler. 15 günlük geziyi biraz acayip bir şekilde ailecek yüklenerek yaptık. Çünkü lisan bilmiyorlardı. O tarihte Topkapı, Efes Müzesi, Bodrum Müzesi, Kapadokya dahil yaptığımız gezi sırasında Mihail Petroviç oldukça ukala davrandı. Tam bir Sovyet Bürokratıydı. Sizde bu var mı ? Envanterler nerede ? Tam bir teftiş yaptı hakikaten. Sonunda verdiği rapor şuydu. Bu müzecilerin maaşları ne ? Madalya veriliyor mu ? Emek madalyası. Dedi ki o zaman bunlar çok vatanperver insanlar. Şimdi bir bir müzenin başındayım. Gene söyleyeceğim bunlar çok vatanperver insanlar. Bulundukları toprağı ve altını çok seven koruyan çıkan titizlikle dikkatle riayet eden kimseler. Bunu söylemek mümkün. "diye sürdürdü.
" TÜRKİYE'DE ARKEOLOGLAR KENDİ TARİHLERİNİ İYİ BİLMİYORLAR "
Ortaylı Türk arkeologların dünya çapında aranan arkeologlar olduğunu da sözlerine ekledi. Ortaylı , "Herşeye rağmen bir şeyi söylemek gerekir. İlk vazifemiz kendi ilmimizin ve kendi müzelerimizin tarihini bilmektir. Maalesef Türk arkeologları bunu bilmiyor. Çok uzun zamanlar bize bazı şeylerin, yutturmaların anlatıldığını duyduk. Bunlardan anlamayız. Bunlar bizim için kireçtir. Türkler de herkes kadar anlar herkes kadar anlamaz ." dedi. Ortaylı konuşmasında arkeoloji hırsızlığından da bahsederek, "Bu hırsızların pek uğrayamadığı bir ülke var. Bu da İsrail'dir. Çünkü toprağın altına sadece arkeologlar değil bütün bir millet amatör olarak sahip çıkıyor milli tarihlerinin gereği olarak . Bu en önemli fasıldır. "dedi. Ortaylı konuşmasında Türk arkeologlarıyla ilgili olarak ise, "Türkiye'de arkeologlar kendi tarihlerini çok iyi bilmiyorlar. Altı üstü 150 yıldır bu. Ama bu 150 yılı bilmek gerekir. "diye konuştu. Müzeciliğin bazı tartışmalara konu olduğunu da söyleyen Ortaylı, Türk müzeciliğinin İstanbul Arkeoloji Müzesinin tarihiyle sınırlandığını söyleyerek, "Bu çok gülünçtür ; yanlıştır. Çünkü bildiğniz gibi ilk müze Aya İrini'dir resmen. "dedi.
Son Dakika › Güncel › ' Bakanın Hamdi Bey'den Önemli Olan İşi Ne ? ' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?